‘Rechtlijnig’ HFC’15 op avontuur in Derde Klassse

HOOGKERK – Jantje lacht, Jantje huilt. De zondagvoetballers van HFC’15 leken een paar wedstrijden voor het einde van het seizoen alles uit de handen te geven. De titel en ook nacompetitie leek ineens ver weg. Hoe anders liep het. De ploeg van trainer Auke Birza werd toch nog tweede en plaatste zich dus voor de nacompetitie. En in die nacompetitie werd eenvoudig afgerekend met Siddeburen. Na een 3-1 zege uit, was het na de 5-1 overwinning thuis feest in Hoogkerk, HFC’15 promoveerde naar de Derde Klasse. Alteveer, Nieuw Roden, SVZ en HFC’15. Die ploegen maakten er een spannende competitie van. Elke week weer was het stuivertje wisselen aan kop van de ranglijst. SVZ werd uiteindelijk de terechte kampioen, HFC’15 ging dus via het toetje. Dat de ploeg promoveerde, is achteraf niet zo gek. Trainer Birza promoveerde namelijk ook met zijn vorige clubs Nieuw Roden en Siddeburen. Birza heeft dan ook een groot aandeel in promotie. Hoe? Door z’n rechtlijnigheid vooral. Bij Nieuw Roden bijvoorbeeld, rekende hij voor eens en voor altijd af met wangedrag van spelers. Hoe? Door Marcel Kuiper – nota bene zijn beste speler- gewoon weg te sturen. Ook het afgelopen seizoen bleek de oefenmeester uit Groningen fair. Zo speelde Marijn Scheltens slechts zelden in de basis en hij is in potentie wellicht de beste speler van de selectie. Omdat Scheltens echter niet altijd kon trainen, speelde hij niet vaak vanaf het begin. Birza’s werkwijze schept duidelijkheid. Iedereen weet waar ie aan toe is. Daarnaast is Birza liefhebber, een trainer die sfeer in de ploeg brengt en blijken zijn trainingen gevarieerd en nuttig.

HFC’15 komt straks uit tegen ploegen als Actief, Annen, Gomos, VAKO en ZFC Zuidlaren. Handhaving lijkt het eerste doel van de selectie, die is versterkt met Paolo Mameli van Harkstede, Lennart Kruizinga van Gruno, Jorn Idema van de A1 van Be Quick 187, Jelle de Lange van VVI, Ron Meijer van Actief en John Roy Versteeg van OZC uit Ommen. De selectie is daardoor in elk geval een stuk breder.

Teamspirit, vechtlust en duidelijkheid. Daar zal de ploeg uit Hoogkerk het ook dit seizoen weer van moeten hebben. Zeker is dat de ploeg nog tijd nodig heeft, want de voorbereiding verliep allesbehalve op rolletjes. Zo werd verloren van Nieuw Buinen, Groninger Boys, Potetos en Mamio. Maar wat zegt dat allemaal. Vanaf zondag gaat het er echt om. En laat Auke Birza maar schuiven..