‘Recreatief schaatsen onder professionele begeleiding!’

Roden Sportlight Bert Meinardi

In de Spo(r)tlight: Schaats- en Trimclub STC Roden

RODEN – De herfst is amper begonnen en Bert Meinardi, voorzitter van Schaats- Trimclub STC in Roden, heeft het al over de winter. Over temperaturen onder nul zelfs. Want schaatsen is natuurlijk het allermooist op natuurijs. “Mijn vrouw denkt daar heel anders over, maar wat mij betreft mag het gaan vriezen”, zegt hij lachend.

Schaats- en Trimclub Roden is opgericht in september 1982 en is dus in verhouding met andere sportverenigingen in Roden een tamelijk jonge vereniging. Vanaf het begin heeft STC Roden zich ten doel gesteld dat het plezier in schaatsen voorop moet staan. Dat betekent dat er op een gezellige en ongedwongen manier door jong en oud wordt getraind. In de herfst, wanneer de kunstijsbanen weer open gaan, start de ijstraining. STC roden maakt gebruik van speciale trimuren op de kunstijsbaan Kardinge in Groningen, Uiteindelijk ligt het accent van de trainingen op de voorbereidingen voor een natuurijsperiode.

“Echt, bij onze hele club begint het alweer te kriebelen. We ruiken de winter!” De trainingen in Kardinge zijn half oktober begonnen, voor de club die al 32 jaar professioneel recreatieve schaatsers begeleidt. “Dat is ook waarom veel mensen bij ons komen. Al onze trainers zijn opgeleid door de KNSB. Leden kunnen onder professionele begeleiding aan hun techniek werken. Dat doen we in twee of drie groepen die ingedeeld zijn op verschillende niveaus. En we kunnen het nieuwe seizoen op volle sterkte tegemoet. We hadden een vacature voor twee nieuwe schaatstrainers. Die zijn inmiddels ingevuld zodat we weer met vijf opgeleide trainers zijn”, vertelt de voorzitter die zichzelf twaalf jaar geleden bij de club aanmeldde.

Schaatsen zit de preses in z’n bloed. Als klein kereltje werd hij door zijn ouders op houtjes naar menig schaatswedstrijd gestuurd. Het ging Meinardi niet om de prijzen, maar om de schaatspret. Wat dat betreft is de voorzitter helemaal op zijn plek bij STC. “Bij onze club staat plezier voorop. We trainen twee keer per week in Groningen maar zodra er natuurijs ligt, organiseren we een training op de ijsbaan in Roden. En daarnaast organiseren we nog allerlei leuke activiteiten, zoals de oliebollentraining.” Lachend: “We noemen het oliebollentraining, maar behalve oliebollen staan we met glühwein langs de baan! We hebben gewoon een heel gezellige club. Iedere eerste training van de maand drinken we warme chocomelk met slagroom bij Kardinge, maar ook als erop natuurijs geschaatst kan worden weten de leden elkaar te vinden. Er is altijd wel iemand die roept: ‘Wie gaat er mee naar de Weerribben?’ O ja, in de zomer fietsen we ook nog met een clubje.” Over de stoel bij de voorzitter thuis hangt het opvallende blauw-gele STC-schaatspak klaar voor een rondje ijsbaan. “Iedereen die lid wordt van onze club krijgt het complete pak voor maar vijftig euro! Weet je wat leuk is? We hebben twee nieuwe sponsoren gevonden. Abiant Uitzendgroep heeft zich gemeld als hoofdsponsor en De Fiets in Roden is subsponsor. Wat het lidmaatschap bij ons kost? Vijftig euro. Dan praten we over een periode van half oktober tot half maart. En voor dat bedrag kan iedere week twee keer getraind worden. Dat is niet gek toch? De entree bij Kardinge is wel voor eigen rekening. Het handigst is om een rittenkaart aan te schaffen.” Terwijl de fotograaf opstapt en Meinardi succes wenst, roept de voorzitter hem nog even na: “Je kunt natuurlijk altijd even een proeflesje meedraaien hè?”

De training van de schaats- trimgroep is gericht op toertochten zowel op kunstijs als op natuurijs. Deze trainingen vereisen dan ook een andere aanpak voor techniek- en conditieopbouw. Op de dinsdag word er getraind van 18.30 uur tot 19.45 uur en op donderdag van 19.00 uur tot 20.15 uur onder begeleiding van een trainer. Op de trainingen zijn verschillende groepen die ieder hun eigen niveau training krijgen. Hiervoor staan dan ook meerdere trainers op het ijs. Het aantal wordt aangepast aan het aantal leden op een trainingsavond. Ook op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 uur tot 11.00 uur en op vrijdag van 17.00 uur tot 18.15 uur kan er getraind worden. Op deze tijdstippen is er geen trainer van STC aanwezig, maar dat is natuurlijk wel een prima moment om bijvoorbeeld aan de conditie te gaan werken. Naast gebruik te maken van de door STC georganiseerde trainingen doen ook veel leden iets aan hun techniek en conditie door te gaan skeeleren en fietsen.

Wie inmiddels ook zin heeft gekregen om de ijzers onder te binden, maar wel goed beslagen ten ijs wil komen, kan zich aanmelden via de website: www.stcroden.nl.

Schaats- en Trimclub Roden
Opgericht: september 1982
Leden: ongeveer 85
Accommodatie: ijsbaan Roden (natuurijs) en Kardinge in Groningen
Bestuur: Bert Meinardi (voorzitter), Paul Kamp (secretaris) en Albert Wouda (penningmeester)
Contact: secretariaat@stcroden.nl
Website: www.stcroden.nl.