RegioPop krijgt vervolg met voorrondes en betere plek

regipop

RODEN – Regeren is vooruitzien. Hoewel het gevoelsmatig nog heel lang lijkt te duren voor Roden en omstreken weer Rodermarkt viert, wordt achter de zo bekende schermen hard gewerkt aan het invullen van het programma. Zeker is dat RegioPop een vervolg krijgt. Vorig jaar werd het voor het eerst- op de zondagmiddag- georganiseerd. Het was leuk. Maar: het kan anders en ook beter. Catrin Barth van de activiteitencommissie van de Jaarbeurs van het Noorden zocht contact met Ids Dijkstra, manager van Landgoed Mensinge. Resultaat? Via voorrondes kunnen bands zich plaatsen voor de zondagmiddag. Bovendien verhuist RegioPop van het Paviljoen naar de Dansfabriek.

De zondag op het Jaarbeursterrein stond jarenlang in het teken van bodypainting. Dat onderdeel verhuisde naar de Pompstee en dus werd RegioPop geboren. Een mooi initiatief. Bands kregen de gelegenheid om met professionele apparatuur op een groot podium en voor behoorlijk wat publiek op te treden. ‘We hebben de eerste editie – die we in minder dan een maand gerealiseerd hebben- grondig geëvalueerd. Een aantal zaken viel op. Zo waren de optredens van de bands te kort. De voorbereidingen waren vaak langer dan het daadwerkelijke optreden van een minuut of twintig. Daarnaast was het evenement wat weggestopt in het Paviljoen en hebben we wellicht iets te weinig naar de kwaliteit gekeken. Al met al was het overigens best leuk, met Cheerz van Axel de Meijer als knallende afsluiter’, vertelt Barth. En dus legde Catrin, je hoeft het wiel immers niet steeds opnieuw uit te vinden, haar oor te luister bij mensen die ervaring hebben met het organiseren van dergelijke evenementen. ‘Ik heb Ids gebeld, en die liet weten graag mee te werken. Ids heeft de ervaring en is een man met ideeën’, legt Catrin de toenadering uit. De brainstormsessies leiden tot een nieuw concept. ‘ Bands kunnen tot 1 juli een demo mailen, liefst ook met een You Tube filmpje. Uit de inzendingen zullen we tien, maximaal twaalf, bands selecteren. Die bands zullen op 3 en 10 september in de Winsinghhof optreden. Van deze finalisten selecteert een jury er vervolgens vijf. Van die vijf mogen drie bands optreden tijdens RegioPop. De drie gelukkigen zijn de bands met de meeste publiekstemmen. Hoe we dat precies gaan doen, moeten we nog uitwerken. De deskundige jury scheidt het kaf van het koren, het publiek doet vervolgens de rest. Zo zijn we straks op de zondagmiddag van de Rodermarkt verzekerd van drie kwalitatief goede bands, die we een in alle opzichten mooi podium bieden’, zegt Barth.

De twee avonden in de Winsinghhof zijn al een ervaring op zich voor de bands. Zeker is dat Ids Dijkstra onderdeel zal uitmaken van de jury en dat Minka Zaal uit Peize de avonden zal presenteren. ‘Alle bands kunnen zich opgeven, al spreekt het voor zich dat een strijkorkest niet past op de Rodermarkt. Daarnaast kijken we naar het totale plaatje. Dus niet alleen puur en alleen naar het feit of het allemaal wel loepzuiver is, maar ook naar de sfeer die een band uitstraalt. Het totaalplaatje dus. Wij vinden dit passen bij de Winsinghhof. De bands zullen zich hier middels optredens van zo’n 25 minuten presenteren. En uiteraard hopen we dan ook op een volle bak’, zegt Dijkstra.
Barth is ook blij met de verhuizing van het grote Paviljoen naar de wat kleinere Dansfabriek. ‘ RegioPop leek de eerste editie toch wat weggestopt. Het is op zondag altijd heel druk op het voorplein, weinig mensen gaan de grote tent in. De dansfabriek staat strategisch goed. In de looproute richting beurs en bijkans op het voorplein. Op die manier krijgen de drie bands ook het podium dat ze verdienen. Ja, we verwachten er best wat van. Er is veel muzikaal talent in dit gebied en daarbuiten. Ik hoop dat bands de kans grijpen en zich massaal opgeven. Dat kan simpel door een demo en een filmpje te mailen naar regiopoproden@gmail.com.’