Reinder Auwema, Stichting Norgermarkt Concours

‘De Stichting Norgermarkt Concours bestaat al sinds 1978 en is ieder jaar verantwoordelijk voor drie evenementen in Norg. Primair werd de stichting opgericht voor aangespannen sport in de oude gemeente Norg. Zelf ben ik al vier jaar betrokken bij de stichting, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. Dat is zo ontstaan na het wegvallen van Gezienus van Zonneveld. Hij speelde een gigantische rol binnen de stichting en heeft de paardensport in Norg op de kaart gezet. We zitten in totaal met vijf man in het bestuur en kunnen ons gelukkig prijzen met zo’n 30 à 35 vrijwilligers. Op hen kunnen we altijd een beroep doen en zonder hen zouden de evenementen niet kunnen plaatsvinden.
Op 6 juli vindt voor de 26e keer het jaarlijkse ringsteken in Norg plaats, waarbij men op een laagdrempelige manier kennis kan maken met dit mooie onderdeel. Het leuke is dat men dan dwars door het dorp komt.
De stichting zelf is opgericht rondom het Norgermarkt Concours. Deze vindt plaats op iedere laatste dinsdag van juli. Het staat hoog aangeschreven in de hippische wereld.
Het laatste evenement is het regionale concours. Deze werd eerst door de VVV in Norg georganiseerd, maar is daarna naar ons overgegaan. Tijdens dit regionale concours doen aanspanningen uit Noord-Nederland mee. Daarnaast wordt er geen entree geheven. Het evenement is klein en sfeervol, waardoor er een ongedwongen sfeer ontstaat.
Onze ambitie is om het hoge niveau van het Norgermarkt Concours vast te houden. Natuurlijk denken we aan verbeteringen rondom parkeren en verduurzamen. Veel mogelijkheden om uit te breiden zijn er echter niet, omdat we graag op het evenemententerrein willen blijven. Daar hoort het concours nou eenmaal thuis. Sinds dit jaar hebben we daarnaast een samenwerking met de overige concoursen in Drenthe. Hierdoor doen mensen die alle Drentse concoursen hebben verreden mee aan de strijd om ‘Het Bronzen Bartje’. De finale van deze strijd vindt in Norg plaats. Zeker de moeite waard om naar Norg te komen dus!’