Rense Dijk helpt VEV’67 aan zege; de tiende van ONR

Zaterdagvoetbal

REGIO – Op de zaterdag dat Sinterklaas weer voet aan wal zette in het land werden er weinig cadeautjes weggegeven. Bij Be Quick Dokkum-VEV’67 werd niet gestrooid met doelpunten: De enige kwam op naam van Rense Dijk. Ook Pelikaan S scoorde slechts een keer. De winnende van de Oostwolders tegen Lycurgus werd gemaakt door Danny Holband. De netten waren wel goed gevuld bij ONR (4-1), dat de tiende zege van het seizoen mocht bijschrijven. Marum won ook ruim en probleemloos van Friese Boys. Veenhuizen heeft de smaak te pakken en vierde een 5-0 overwinning. De derby HFC’15-Aduard eindigde onbeslist.

VEV’67 had de lastige uitwedstrijd bij Be Quick Dokkum, de club waar oud-VEV-trainer Ron de Boer een aantal jaren geleden de scepter zwaaide. Het was een zeer spannende, voor de neutrale kijker hele leuke wedstrijd tussen twee ploegen die zeer aanvallend speelden. De Leeksters waren de gelukkigste. Rense Dijk produceerde in de zestigste minuut de 0-1. Daarna lieten Enrico Wardenier en Marwin van Wijk kansen liggen op de beslissende 0-2. Daarom bleef het spannend tot de laatste minuut. De verdediging van VEV behield voor de zevende keer de nul. Vlug En Vaardig deelt nu alleen nog de koppositie met Zeerobben.

ONR had tegen Willemsoord maar één doel op het oog: de tiende overwinning. En die kwam er ook, tegen de middenmoter uit Steenwijk. Leon Schievels liet het Roner publiek al vroeg juichen. Dezelfde Schievels verdubbelde de score. Op aangeven van Hans van Tamelen joeg Janco van den Bergs de derde dwars door de netten. Dat het slechts 4-1 werd was het enige minpuntje, vond trainer Ronald Vermeulen. “We hadden aan het doelsaldo kunnen werken”, zegt de voormalige De Fivel-trainer, die als buitenstaander ONR aanvankelijk los zand vond. “We wisten dat het in de Drentse klasse werkvoetbal is. Na een slechte voorbereiding stonden de jongens er. Iedereen staat bokje voor elkaar. Deze groep is een genot om mee te werken”, stak Vermeulen de loftrompet af. Vandaag (dinsdag) speelt ONR voor de beker, waarna alle ogen zijn gericht op de topper tegen Tonego.

In dezelfde klasse kreeg Veenhuizen Achter de Molen Vitesse ’63 op visite, de ploeg die voorlaatste staat. Het verschil op de ranglijst was niet te zien. Vitesse speelde het meest verzorgd, Veenhuizen voetbalde juist slordig, kon de bal maar moeilijk in bezit houden, maar kwam wel met 2-0 voor. Eerst een kort genomen vrije trap van Ferdinand Rozema, die afgemaakt werd door Albert-Jan Moes. Vervolgens kopte dezelfde Rozema een hoekschop binnen. In de tweede helft kwamen de rood-gelen uit Koekange terug tot 2-1. Maar na de 3-1 door de uit het tweede afkomstige Geert-Jan Tolner was het verzet van Vitesse gebroken en werd het zelfs nog 5-1. Veenhuizen deed meer dan goede zaken. De ‘Sportploeg van Noordenveld’ steeg in één keer door naar de vijfde plaats. Voorwaar een fantastische prestatie.

Marum speelde geen moment voor Sinterklaas tegen Friese Boys en liep probleemloos over de tegenstander, het pas gepromoveerde Friese Boys, heen. Erwin Niezemuller scoorde uit een vrije trap van Noel Kailola de 1-0. Martijn Kuipers bereidde de 2-0 voor, die gemaakt werd door Marc Oldewarris. Een soloactie van Tom Boezerooy en wederom Niezemuller bepaalden de eindstand op 4-0. “Het verschil was te groot”, vond Marcel Poll. “We waren zo dominant, de 4-0 was nog een magere afspiegeling”. Door het verlies van Grootegast klom Marum naar de tweede plaats.

HFC’15 hield evenwicht met Aduard 2000. Leon Hofsteenge had HFC in de eerste helft op voorsprong kunnen zetten, maar schoot voorlangs. Aan de andere kant trof Aduard de lat, waardoor HFC goed weg kwam. Na rust de voorsprong via een afstandsschot van de gasten. Althans daar leek het op. De spelers op de bank sprongen al op om het doelpunt te vieren, maar doelman Sander Mulder redde op katachtige wijze. Vervolgens kwam Aduard alsnog op 0-1. En kroop HFC nog een paar keer door het oog van de naald. In de 88e minuut bracht Stephan Boersema de bal uit een vrije trap bij de eerste paal, waarna Erwin Siekman de 1-1 inkopte. Hofsteenge had zelfs de winnende nog op de schoen, maar dat feest ging niet door. “Dan was het een gestolen overwinning geweest”, erkende trainer Sjoerd Rozema.

Pelikaan S rekende pas ver in de tweede helft af met het laaggeklasseerde Lycurgus. Met Myren Noeken in de basis voor de in de warming-up geblesseerd geraakte topscorer Freddy de Grooth voetbalde Pelikaan S wel beter, maar had het lastig tegen het compact spelend Lycurgus. Na de 0-0 bij rust kreeg Lycurgus de beste uitgespeelde kansen. De thuisclub moest ook nog verder met tien man doordat Fouad Farouni de mist inging met een grove overtreding en direct rood kreeg. Het was uiteindelijk Danny Holband die Pelikaan S uit haar lijden verloste. Een gelukkige treffer, uit een vrije trap van ver, waarbij de keeper de houdbare bal verkeerd inschatte. Vervolgens had Pelikaan S alle geluk van de wereld met een bal binnenkant paal, die weer het veld inging. Ook de beide koplopers wonnen, dus moet Pelikaan blijven winnen om de titel niet uit zicht te raken.

Boerakker had onverwacht een makkie aan De Fivel. Dit mede door een snelle voorsprong door Willem-Pieter Wouda en de 0-2 dankzij Joey Hummel. Boerakker werd slordiger, wat leidde tot veel balverlies, zonder gevolgen. Na een mooie aanval maakte Sale Rozema de 0-3 en nog voor rust zorgde Wouda voor 0-4. Na rust speelde Boerakker de wedstrijd eenvoudig uit en werd het nog een hoge score: 1-6. Domper was de rode kaart voor Roel de Jong, die een penalty veroorzaakte. Door de winst houdt Boerakker de naaste belagers voorlopig onder zich en pakte bovendien twee punten terug op Amicitia.

SV Haulerwijk versloeg in Oldehove het lastige OKVC, dat nog maar een keer had verloren. Voor SVH een belangrijke pot, met het oog op de periode (nog twee duels te gaan). Zeventig minuten heerste Haulerwijk, dat op voorsprong kwam door een gelukkige penalty, benut door Thom Mulder. Na de pauze profiteerden de gasten van de ruimte en liepen weg naar 0-3 (de makers: Louw-Jan Beijert en Job Lisse). Nadat ook OKVC een Sinterklaascadeautje kreeg in de vorm van een strafschop kwam Haulerwijk zowaar onder druk en raakte in paniek. Het bleef bij een benauwde 2-3.