Repair Café, Roden

Roden OG Repaircafe-4

Datum: 29 oktober
Tijd: 14.00 uur

RODEN – Je hebt het allemaal wel eens een keer. Dat je lievelingslampje (vaak onooglijk) het ineens begeeft. Een nieuwe gloeilamp biedt geen soelaas en de lamp naar een erkende reparateur brengen gaat je net wat geld te ver. Dan is het Repair Café je laatste redmiddel. Want daar buigen vrijwilligers zich over dit soort zaken. Kosten: een vrijwillige bijdrage. Ongenode gast ging kijken.

Natuurlijk. Komt er dus inderdaad net een man binnen met in zijn hand een lamp. Een vrij grote lamp. Hij brandt niet. ‘En dat is dan ook alles wat ik weet’, zegt de eigenaar van de lamp, die zelf geriefelijk op een stoel zit en een vrijwilliger ziet worstelen met schroefjes en schroevendraaiers. Overigens zijn de vrijwilligers van het Repair Café niet zomaar vrijwilligers. ‘Dit zijn experts. Een aantal is afkomstig uit het buurtklusteam, anderen hebben zich aangemeld. We verdelen de vrijwilligers in categorieën. Je hebt nu bijvoorbeeld twee vrouwen die met kleding aan de slag zijn en je hebt daar een vrijwilliger die zich met elektriciteit bezighoudt. Elektrische apparaten zie je hier het meest. ‘ Aan het woord is Richard Ton, die samen met Theo Janssen (niet de voetballer) de bezoekers van het Repair Café ontvangt. Ze krijgen koffie en vullen daarna een formulier in. ‘Dat is voor als het druk is’, zegt Ton, ook specialist in ondermeer zonnepanelen en badminton. ‘Bovendien geldt het briefje ook als nummer. Dat niet de mensen die het laatste binnenkomen als eerste geholpen worden.’

En zo is het best druk in het Repair Café, gevestigd in De Cirkel, de inbrengwinkel die weer gevestigd is in de nieuwe bibliotheek. Hoezo multifunctioneel? In die bieb is het overigens ook druk. En net of er niets veranderd is orakelt Hindrik van der Spoel (schrijver) aan de koffietafel. Over de dingen des levens. Terwijl de expert met schroevendraaiers aan de slag blijft en de lamp nog steeds niet brandt, meldt een mevrouw zich met speelgoed. Ook defect. Na het invullen van een formulier wordt ook hier naar gekeken. Een andere mevrouw- die hebben kennelijk allemaal vrij op woensdagmiddag- brengt een modem. Die kan zo weer in de tas. ‘Kunnen we niet repareren’, zegt de expert. ‘Hebben we het materiaal niet voor.’

Richard Ton laat weten dat elke eerste woensdag van de maand Repair Café gehouden wordt op deze locatie, behalve dan in november. ‘Bovendien willen we ook ‘on tour’ door Noordenveld. Roderwolde en Nieuw Roden hebben al interesse getoond. Zoals we ook al in Norg geweest zijn. Maar dit is de basis.’ Ook Jan Donkelaar loopt binnen. Hij komt niet om iets te laten repareren en is evenmin expert. Hij kijkt gewoon even.

‘Behalve het samen repareren van spullen en deskundig advies is dit ook een ontmoetingsplek’, zegt Ton. ‘Een plek om inspiratie op te doen. We hebben ondertussen een heel mooie vrijwilligersschare (met experts dus) waarop we een beroep kunnen doen. Dan moet je denken aan tussen de twaalf en vijftien mannen en vrouwen. De meeste vrijwilligers weten van een specifiek onderwerp veel, anderen willen het leren. Leuk is wel dat we binnenkort met een delegatie naar Beilen gaan. Daar krijgen we een cursus ‘Senseo uit elkaar halen’ aangeboden. Leuk hè.’ Of de deelnemers ook een diploma krijgen bij gebleken kunde, is niet bekend. Wél dat het uit elkaar halen van dingen vaak een probleem is. Merkt ook de expert van de lamp ondertussen. Met engelengeduld heeft hij iets los gekregen. Hij kijkt, wrikt, schudt en weet het. Er zit iets los. Probleem opgelost.

Roden OG Repaircafe

Roden OG Repaircafe-2

Roden OG Repaircafe-3