Repair Café voldoet aan verwachtingen

DKT_DKT-p37.pdf - Adobe Acrobat Pro

NOORDENVELD – Afgelopen woensdag vond van 14.15 tot 16.15 uur het tweede repair café plaats in praktijkschool De Esborg in Roden. Daarna is het derde repair café op zaterdag 21 juni in de voetbalkantine in Peize en dat van 11.00 tot 15.00 uur. De verwachtingen zijn hoopvol. Het repair café in Norg trok 15 deelnemers, die in Roden 26. Voor een allereerste seizoen beslist een goed aantal waar de organisatie dan ook trots op is.

Richard Ton (foto) is lid van de stichting Over-Leven en actief betrokken bij de organisatie en uitvoering van het repair café. ‘Onze stichting staat voor de millennium doelstellingen. Duurzaamheid maakt daar onderdeel van uit. We zijn enthousiast over de opzet van een repair café in onze gemeente. Het idee is samen met de welzijnsorganisatie Welzijn in Noordenveld uitgewerkt. Hun Klussendienst doet mee met dit project. Dat is heel mooi,’ laat hij tevreden weten.

De initiatiefgroep mag beslist indrukwekkend worden genoemd. Humanitas, Vrouwen van Nu, stichting Over-leven, Ouderenbonden SWON, Energie Coöperatie Noordseveld, Promens Care en Welzijn in Noordenveld zijn enkele van de partners. Hoe de toekomst er uit gaat zien weet Richard Ton nog niet. ‘We gaan evalueren in augustus en besluiten dan hoe we verder gaan en wie er in de werkgroep gaat zitten. Heel mooi is dat er een breed draagvlak is voor de ideeën van ons initiatief. Dat maakt dat we voldoen aan de verwachtingen en dat het repair café ook in de toekomst in Noordenveld zal worden voortgezet. We maken dan onderdeel uit van de ruim 200 repair cafés in Nederland. Een vervolg zien we nu ook al in Duitsland en België. Geweldig gewoon,’ aldus Richard Ton.

Het gaat bij een repair café niet alleen om een kapotte haardroger, een defect koffiezet apparaat of scheerapparaat. Ook kleding, een meubelstuk en een fiets horen daarbij. Het repair café is van alle markten thuis. Richard Ton: ‘We willen een signaal aangeven dat weggooien van defecte spullen en materialen altijd nog kan. Ga eerst kijken of je het kan repareren. Je gaat op deze manier ook nadenken over aanschaf, gebruik grondstoffen en de natuur. Bij aanschaf is het altijd goed om naar levensduur te kijken van een apparaat. En daarnaast, een repair café is ook bedoeld om elkaar ontmoeten. Het heet dan ook niet voor niets een café. Het is er gezellig en we spreken dan over sociale duurzaamheid. Een combinatie die in dit project erg belangrijk is.’ Informatie bij Welzijn in Noordenveld 050 317 65 00.