Ria van der Meer

VmH Ria van der meer

Functie: Voorzitter Volksdansgroep Norg

“Ik ben hartje centrum Groningen geboren. Maar Norg, waar ik nu veertig jaar woon, is nu echt mijn stekkie. We gingen er vanuit de stad vaak paardrijden. Toen we naar Norg konden verhuizen heb ik dat graag gedaan. En nog steeds woon ik hier tot volle tevredenheid. Af en toe de Martinitoren kunnen zien, is me genoeg. Toen ik in Norg kwam wonen, ben ik via een buurvrouw bij wat toen de Plattelandsvrouwen en tegenwoordig Vrouwen van Nu heet, terechtgekomen. Dat was in 1976. De afdeling Norg had, als toen veel Plattelandsvrouwenafdelingen, een volksdansclubje en daar ben ik toen ook op gegaan. Die groep telde zeker wel veertig leden, allemaal vrouwen, en er was zelfs een wachtlijst geloof ik. Margje Blaauw uit Vries is al jaren onze leidster. Een keer in de veertien dagen komen we op dinsdagavond in de Brinkhof in Norg bijeen. Vanaf 20.00 tot 22.00 uur, met een onderbreking voor de koffie, dansen we dan. Ons repertoire is heel gevarieerd, alleen de wat ‘wildere’ dansen doen we nu niet meer. We zijn zo’n beetje allemaal senioren, met als oudste een 86-jarige. Maar dat betekent niet, dat relatief jongeren, zeg maar vanaf vijftig, niet welkom zijn,. Graag zelfs, want het is echt heel gezellig bij ons. En, niet onbelangrijk, je krijgt ook de nodige lichaamsbeweging. Onze volksdansgroep telt momenteel 18 leden, dus daar kunnen best meer bij, je hoeft ook niet persé uit Norg te komen maar je moet wel lid van de Vrouwen van Nu zijn. Ik en nog meer Nörgers volksdansen ook in Roden. En omgekeerd. Weet je, er is een tijd geweest dat ook niet Vrouwen van Nu-ers konden mee dansen, dat waren dan tientjesleden, maar dat mag niet meer van het hoofdbestuur wat ik jammer vind want echt, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Vroeger traden we ook wel op, nu niet meer. En wat ik vroeger ook als heel prettig heb ervaren is ons optreden, alweer een tijd geleden, in Polen. Daar heerst me toch een volksdanstraditie, daar kunnen wij een puntje aan zuigen. Ook wat gastvrijheid betreft, overigens…

Als volksdansgroep houden we een keer per seizoen, dat van september tot mei duurt, een fietstocht en we houden ook een gezellige avond plus dat we met kerst iets extra’s doen. Lid worden van ons clubje is niet duur: 40 euro per seizoen. Over anderhalf jaar bestaat de volksdansgroep veertig jaar. Daar gaan we voor! Meer weten? Bel me gerust: 0592-613168.”