Rien Stuut

image

Functie: Voorzitter Dorpszaal ‘De Dorpskamer’, Jonkersvaart

“De Dorpskamer in Jonkersvaart, waarvan ik de voorzitter ben, is gevestigd in een lokaal van de obs ’t Jonkertje. Je kunt het zien als een plek voor vergaderingen en bijeenkomsten van de dorpsgemeenschap. Voorzitter ben ik sedert 2012, maar daarvoor was ik al lang actief als bestuurslid. Van dat voorzitterschap heb ik, dank zij de vele hulp die ik bij het vervullen van deze niet door mij geambieerde functie kreeg en krijg, nog geen seconde spijt gehad. Meteen toen ik als voorzitter aantrad kreeg ik veel hulp aangeboden, we hebben dan ook een hecht bestuur waar iedereen doet waar ie goed in is. Er wordt vooral veel werk verzet in allerlei werkgroepen die niet alleen een bindend element in onze dorpsgemeenschap zijn maar ook een grote slagkracht bezitten.

We hebben vier werkgroepen, onderverdeeld in de 4 W’s: Zo is er een werkgroep Wonen die het voor elkaar heeft gekregen dat de provincie Groningen toestemming gaf voor het bouwen van acht starterswoningen. Wijsheid is de naam van een andere werkgroep. Wijsheid strijdt onder meer voor het behoud van kwalitatief goed onderwijs in ons dorp. Die strijd heeft onder andere opgeleverd, dat de school hier open blijft. De groep heeft samen met ouders en sponsoren een dorpstaxi aangeschaft waarmee leerlingen uit andere dorpen worden opgehaald; die taxi is ook beschikbaar voor andere activiteiten in ons dorp. De derde W heeft gezorgd, dat we in Jonkersvaart breedband internet hebben. En de vierde W kijkt kritisch naar de kwaliteit van wegen en werkt aan de verkeersveiligheid. Samen met de verkeersoudergroep op school vormt de werkgroep een stevig blok voor zo’n belangrijke groep in ons dorp: de kinderen.

Maar we zijn er nog niet. We hebben recent midden in het dorp – bij de sluis – een zogeheten Social Sofia opgesteld; een project waarbij dorpsbewoners vier maanden intensief samen een mozaïek op een betonnen bank hebben aangebracht. Het is nu echt een sociale ontmoetingsplaats geworden.

Last but not least moet ik uiteraard ook nog iets vertellen over de activiteiten werkgroep die het hele jaar door voor jong en oud tal van leuke activiteiten organiseert. En, helemaal tot slot, wil ik graag nog even wijzen op de veertigste (!) Gondelvaart, DE trekpleister van Jonkersvaart die dit jaar op zaterdag 5 september plaats zal vinden.”