Roden blij met eerste overwinning; TLC heeft geen kind aan Zevenhuizen

REGIO – De eerste speelronde zit erop. Conclusie: er was honger naar de bal, getuige de vele l doelpunten. De hoogste score viel te noteren bij SVMH dat het pas gepromoveerde Donkerbroek een pak rammel gaf: 9-3. Roden begon met een benauwde overwinning op Stadspark: 3-2. Het Peize van Willem Lanjouw moest een punt toestaan aan DTD: 3-3. GOMOS had weinig te duchten van promovendus HFC’15: 1-4 (zie verslag elders). De Wilper Boys zegevierde in de eerste partij, waardoor het jubileumfeest extra kan worden gevierd. Nieuw-Roden kwam sneu weg tegen Surhuisterveen: 1-0 verlies. De regionale derby Zevenhuizen-TLC werd een eenvoudige prooi voor de Tolbert Leek Combinatie: 2-6.

Voetbal Vereniging Roden won op eigen terrein maar net van Stadspark: 3-2. “Het mooiste is dat we gewonnen hebben. Vorig seizoen stonden we met 3-0 voor, maar werd het nog 3-3. Nu stonden we met 2-0 voor, lieten de tegenstander opnieuw terugkomen, maar scoorden gelukkig nog de 3-2”, schetste Harry Zwiers de wedstrijd en gaf het verschil aan. Roden het lastig met Stadspark, dat notabene afkomstig is uit de derde klasse, waarin het superieur was. “Zij gaan zeker bij de eerste vier eindigen, maar zijn nog niet op volle toeren doordat er te weinig getraind kon worden door de vakantieperikelen”, weet Zwiers allemaal. En Roden? Robin van der Tuin had het redelijk op zijn heupen door twee keer te scoren. De 1-0 kwam op naam van Rutger van der Laan, die een schitterende aanval bekroonde. Na de 2-0 werd het meteen 2-1 en ook 2-2 doordat de gasten er bovenop zaten. In de 73e minuut viel de 3-2, na een goede aanval via de zijkant en Van der Tuin, die zijn man uitkapte.

Willem Lanjouw die naar Peize is gekomen om deze ploeg (nog) beter te maken en zelf hogerop wil, begon met een doelpuntrijk gelijkspel bij De Trije Doarpen: 3-3. Geen verrassende uitslag aangezien er veel overeenkomsten zijn tussen beide clubs. Beide clubs eindigden vorig als vijfde. Het grote verschil: Peize speelt al voor het negende achtereenvolgende seizoen in de tweede klasse, terwijl DTD uit de derde klasse kwam. Het was een spannende strijd in Friesland. De score ging heen en weer. DTD leek de winst binnen bereik te hebben, maar in de laatste minuut zorgde Niels Guchelaar voor een Peizer punt.

Nieuwbakken trainer Patrick van Nimwegen begon met Nieuw-Roden met een nederlaag, in Surhuisterveen. “Ik heb mijn vuurdoop gehad”, verzuchtte de Assenaar. “We hebben goed gevoetbald, maar het resultaat telt”. ‘Nij Roon’ kreeg zeker vijf opgelegde kansen, maar beloonde zichzelf niet. Surhuisterveen had niets te vertellen. Ook in de tweede helft drie kansen voor de Noord-Drenten, zonder resultaat. Een slippertje werd de blauw-witte ploeg fataal: 1-0. “Iedereen is er flauw van. Maar we hebben 24 wedstrijden, niet één. De aanvallers moeten zorgen dat ze scherper zijn voor de goal”, vindt Van Nimwegen die Nieuw-Roden een leuke vereniging vindt.

Trainer Klaas Zijlstra van De Wilper Boys verslikte zich na afloop bijna in een te hete bitterbal. Maar zijn elftal verslikte zich niet in THOR, dat staat voor ‘Tot Heil Onzer Ribbenkast’. “De gelukkigste heeft gewonnen”, kwam er niet geheel overtuigend uit, al dan niet door de bitterbal. “In het begin waren we heel nerveus en angstig. We kwamen pas los na de 0-1 van Wytse Numan.” Dit na een aanval uit het boekje, van linksachter naar rechtsvoor. “Daarna kwam er geloof in het ‘spul’. Toch begonnen we weer slecht aan het tweede deel. De 1-1 was een buitenspeldoelpunt, maar de 1-2 had ook een nare bijsmaak. Een geblesseerde THOR-speler lag buiten de lijnen, maar wij mochten doorspelen. Het is niet sportief, maar vorig seizoen zijn we daardoor twee keer de bietenbrug op gegaan. Bovendien: het is niet verplicht de bal buiten de lijnen te trappen . Sebastiaan Kuipers was de gevierde man: 1-2. Komend weekend viert De Wilper Boys haar jubileumfeest en is een week later vrij.

De derby Zevenhuizen-TLC werd een overduidelijke 2-6. De helft van de TLC-productie kwam op naam van Frank Driessen. Een prima start van trainer Wander Balkema. De van Zeester afkomstige Gezinus Oosterhuis kon niets anders dan een buiging maken. “Ja, dat staat. We kwamen overal te laat. Het werd al snel 0-1 en TLC liep verder uit, naar 0-4. In de tweede helft hebben we er een beetje een wedstrijd van gemaakt. TLC is een hele goede ploeg; kampioenskandidaat. We raken niet in paniek. We hebben een zware bekerstrijd achter de rug, met derde klasers als ONR en ook Nieuw-Roden en Haulerwijk. Dit was ook wel niveau.”

SVMH schoot met scherp tegen promovendus Donkerbroek: 9-3. Beter kun je je als nieuwe trainer – Johan Middel- niet beginnen. Goaltjesdief Ton Koster was op dreef met vier treffers. Wietse Venema maakte er drie. Jan Koster maakte de negen vol. Door de monsterzege pakt de ploeg uit Nuis en Niebert meteen de koppositie.

Haulerwijk speelde tegen het totaal onbekende Winsum, het voormalige Hunsingo, degradant uit de derde klasse. Theo Donker noemde Winsum een fysiek sterke tegenstander met veel snelheid. “We hebben ons daardoor laten verrassen”. Het begon veelbelovend voor de oranjes met een enorme kans voor Janus Pol, die onbenut werd. “Vervolgens werd het speelveld te groot gemaakt, waardoor Winsum tussen de linies kon komen. We riepen het over onszelf af”. Er was wel een opleving vlak voor rust (2-1 door Roben Fokkens) en de kans op 2-2 nam toe. In plaats van de gelijkmaker werd het 3-1. “Winsum was sterker dan verwacht”, moest Donker bekennen.