Roden, centrum

roden - weihnachtsmarkt 9

Plaats: Roden, centrum
Datum: 13 december
Tijd: 14.00 uur

RODEN – Zelden zal het zo druk geweest zijn in hartje Roden tijdens de Weihnachtsmarkt. Want – met een beetje verbeelding- het zag werkelijk zwart van de mensen. Vooral rond de kunstijsbaan was het enorm druk. Ongenode gast nam ook een kijkje.

De eerste mensen die de Ongenode gast tegen het lijft loopt zijn de Volksvermakers, de grote aandrijvers achter deze markt, die als ondertitel ‘Winkelen in Duitse sfeer’ heeft. De Volksvermakers zijn amper te herkennen. Ze lopen nu eens niet in hun kostuum maar in heuse Charles Dickens kleding, geheel in stijl met de markt dus. Jan Tiesinga draagt een hoed, Henk Halsema en Albert Komduur ook. Albertus Lieffering daarentegen, doet het met een platte pet, net als Lammert Kalfsbeek en Henk Cazemier, die als altijd ontdeugend kijkt. Rik van der Es heeft niets op zijn hoofd. Opvallend. Het was overigens alweer de negende keer dat Volksvermaken de markt organiseerde en de rek is er nog lang niet uit. Dat bleek zaterdag wel, want – mede wellicht door het weer- was het druk. Drukker als ooit.

Ongenode gast zag Albertus Hamstra staan, niet gehele toevallig in de buurt van het horecagedeelte. Hamstra is al jaren ambtenaar, tegenwoordig is hij dat namens de gemeente Noordenveld. Ook van de partij Priscilla Aalders, die namens de EHBO geld inzamelde voor Serious Request. Michel Nijdam was er, net als Arie van Klei en de Ghana Werkgroep, die zich uiteraard alweer verheugen op de boekenmarkt, die dit jaar – en dat is best opvallend- in Nieuw Roden gehouden zal worden. Ook van de partij dirigent Henk Boer. Hij leidde de muzikanten van zijn MV Noordenveld weer naar grote hoogte.

Jocel Nijdam, makelaar van beroep, was er ook. Nu eens niet om woningen te verkopen, maar namens de Lions. Op het Heereborchplein verkochten ze van alles voor de Voedselbank. Janet van Esch was ook al van de partij, met haar collega’s van Icare. En zo was eigenlijk heel bekend Roden zaterdag wel in het centrum. Daar waar de kinderen probeerden te schaatsen en de ouders zich tegoed deden aan glühwein en andere versnaperingen.

Dat schaatsen viel overigens nog niet mee. Is het voor kinderen normaliter al behoorlijk wennen op gewoon ijs, nu op de kunststof baan bleek het bijkans nog moeilijker. De gemakzuchtigen haakten daardoor gelijk af, de fanatiekelingen gingen door. Overigens stond de ijsbaan er ook dit jaar weer met dank aan IJsvereniging Roden. Mooi was zeker ook dat de schaatsen gratis gebruikt konden worden. Oh ja, natuurlijk waren er ook standhouders en was er voldoende te koop in Roden. Wat dacht u van Fairtrade kleding uit Nepal bijvoorbeeld? Dat koop je niet elke dag, hoor. Verder konden de bezoekers uitgebreid op zoek naar zelfgemaakte sieraden, chocolade artikelen, zelfgemaakte mutsen, kaarsen, handgemaakte cadeaus en brocante. En: veel kerst natuurlijk. Kerststukjes en kerstkransjes, decoraties voor in de boom; het kon allemaal niet op. Dit alles samen met de ijsbaan, de catering, de acties voor de goede doelen en de muziek zorgden voor een prima sfeer in hartje Roden. De Swingmasters en de Post It’s liepen zelfs muziek te maken door het dorp. Ofwel: ze opereerden als een soort van dweilorkesten. MV Noordenveld, De Landrotten, De Raszangers, Popkoor Puur, Zing & Zo, het Abel Tasmankoor en Frizzare deden de rest. Voordeel voor de Volksvermakers: zij konden na de sluiting en het opruimen meteen naar huis. Doorgaans wachtte na de markt nog de traditionele borrel met sponsoren. Die is echter een weekje uitgesteld. Begrijpelijk!

Roden - weihnachtsmarkt 1

Roden - weihnachtsmarkt 2

Roden - weihnachtsmarkt 3

Roden - weihnachtsmarkt 4

Roden - weihnachtsmarkt 5

Roden - weihnachtsmarkt 6

Roden - weihnachtsmarkt 7

Roden - weihnachtsmarkt 8