Roden geheel in teken paardensport

image

In the sportlight: Kleintje Rodermarkt

RODEN – De meeste mensen noemen het Kleintje Rodermarkt. De Vereniging voor Volksvermaken van Roden laat de teugels weer vieren tijdens de Hemelvaartsdagen, zowel letterlijk als figuurlijk. Natuurlijk is er weer een hele mooie kermis vanaf woensdag 14.00 uur die duurt tot en met zondag 17 mei tot 21.00 uur. Maar Roden staat de komende dagen toch vooral in het teken van de paardensport
Over de kermis gesproken: Henk Halsema heeft weer gezorgd voor een ijzersterke bezetting samen met de oliebollenkoning Chris Spelbrink. Dat doen ze al jaren samen en het is iedere keer weer een spetterend geheel, met vast weer een nieuwe uitdaging op de brink in Roden. Uiteraard is er op Hemelvaartsdag ook een braderie en rommelmarkt vanaf 10.00 uur. De teugels worden gevierd en aangetrokken op Hemelvaartsdag op het Jaarbeursterrein en in het Windgat. Op het Jaarbeursterrein vindt het springen plaats vanaf 08.30 uur tot en met 17.00 uur in de klassen B tot en met ZZ jacht en M klassiek en jacht, de noordelijke toppers kunt u dan aan het werk zien. Op het windgat en op de duiventil wordt er gestreden om de paarden zo mooi mogelijk te laten lopen in allerlei vormen en vormen de dressuurringen de arena. Hier strijden ze vanaf 09.00 uur in de klasse L-1 tot en met Z-2 +ZZ licht, dus ook hier zijn alle klassen vertegenwoordigd. ‘We hebben hier ook enkele lokale favorieten, die hun uiterste best zullen doen om de eerste prijs te winnen. Vrijdags beginnen we met de pony’s, die vanaf 08.30 uur zullen springen en vanaf 09.00 uur in de dressuurringen te zien zullen zijn. Dit moet u absoluut zien hoe de jeugd de paarden geheel in controle hebben, zowel met het springen als met de dressuur. Dit duurt tot ongeveer 14.30 uur, daarna gaat Volksvermaken, samen met een groot aantal vrijwilligers, het Jaarbeursterrein gereed maken voor het grandioze vuurwerk wat ’s avonds vanaf 22.15 te zien zal zijn op het Jaarbeursterrein. Dit is iedere keer weer een feest om dit te kunnen zien in Roden en na afloop nog even gezellig met z’n allen het dorp in’, zegt Volksvermaken voorzitter Jan Tiesinga.

Zaterdagmorgen maken alle vrijwilligers het Jaarbeursterrein weer gereed voor het Tuigen, wat begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur. We hebben dit jaar voor het eerst een Kampioenschap, namelijk het Kampioenschap Klavertje Drie van het Friesche ras. Het eerste kampioenschap aangespannen sport voor de Friese tuigpaarden zal op zaterdagmiddag 16 mei op het concours hippique in Roden worden verreden. De rijders zullen het kampioenschap gaan aanvechten in de rubriek klavertje drie. Een fraaie formatie wat gegarandeerd zorgt voor bijzondere beelden. Twee paarden voor de Friese krompanelen sjees en een derde paard wat fier en trots het geheel achter zich aan laat komen. De kunst om hoge ogen te ogen is vooral om dat voorpaard niet te laten trekken maar echt te laten showen. In combinatie met een goed gelijkgaand achterspan wat in beweging ook nog eens die fraaie verheven tuigmanieren laat zien, zou dat wel eens goede kansen kunnen geven op die felbegeerde titel en de fraaie eresjerpen, die klaar liggen voor de kampioenen.

Aan wie zullen de sjerpen worden uitgereikt, het wordt een zeer spannende strijd. Er is op de zaterdag ook een primeur in Roden, er is namelijk om 14.00 uur een minimarathon van een vijftal menners, die in volle vaart zullen proberen hun circuit, tussen pilonnen met bal er op en langs andere hindernissen, zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk fouten af te leggen. Dit belooft een groot spektakel te worden, een uurtje na tweeën doen ze het nog een keer. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, komen er op de zaterdag ook nog een hele serie Oldtimers , waaronder tractors, bromfietsen, fietsen en stationaire diesels naar Roden. Die zijn ook te bezichtigen op het Jaarbeursterrein en alsof het nog niet genoeg is, is er ook nog een kofferbakverkoop vanaf ‘s morgens vroeg. Zondag 17 mei kan er gefietst worden door onze mooie gemeente. Jan Kemkers en Dick Bathoorn hebben weer een prachtige fietstocht uitgezet, die geschikt is voor jong en oud. Deze Familiefietstocht, net geen 30 kilometer, voert U langs de mooiste plekjes van Noordenveld en halverwege kunt u weer genieten van een hapje en drankje. U kunt met uw kinderen en of kleinkinderen inschrijven van 13.00 uur tot 14.00 uur op het terras van “Onder de Linden” aan de Brink van Roden. ‘De vereniging voor Volksvermaken van Roden doet er alles aan om het een geslaagd kleintje Rodermarkt te laten zijn, laten we hopen dat ook het weer mee zal werken’, zegt Tiesinga, die vorig jaar gedwongen werd een dag uit het programma te schrappen vanwege hevige regenval. Meestal zijn de weersgoden Volksvermaken echter goed gezind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleintje Rodermarkt
Data: woensdag 13 tot en met zondag 17 mei
Waar: centrum, Jaarbeursterrein
Organisatie: Volksvernaken Roden
Info: www.volksvermaken.nl