Roden in de overwinningsroes; eerste overwinning TLC

Sport

Zondagvoetbal

REGIO – VV Roden staat wat steviger op de derde plaats. Na de sensationele zege op GRC werd ook Dalen aan de zegekar gebonden. Aartsrivaal Peize hád de smaak te pakken, maar valt na twee verloren duels terug. GOMOS won voor de tweede keer op rij en bedreigt nu de subtop. In de vierde klasse blijft Nieuw-Roden zich staande houden in de top, terwijl HFC’15 even moet afhaken. Onderin worden de zorgen voor SVMH met de dag groter, terwijl De Wilper Boys weer hoop heeft na de tweede zege (zie verslag elders). In de vijfde klasse won TLC voor het eerst dit seizoen, terwijl Haulerwijk de nederlaag moest slikken. Knap was de 2-2 van Zevenhuizen tegen koploper Blue Boys.

Roden is momenteel in een overwinningsroes en de beste van de rest. De Rodenaren hebben het stokje overgenomen van Peize. Midweeks versloeg de ploeg van Harry Zwiers het schier ongenaakbare GRC. Afgelopen zondag volgde een overwinning, maar wel een benauwde, op laagvlieger Dalen. De 3-2 zege kwam wel tot stand met een gehavende ploeg (aantredend zonder de geblesseerde Jos Darwinkel, de geschorste Bert Roede, Rene de Vries, die na tien minuten moest afhaken met een hoofdwond en Stan Idema). De betere spelers namen het voortouw. Roden kwam in Dalen twee keer op achterstand. De eerste na een uitglijder van Rutger Beuzenberg. Op slag van rust werd het 2-1, maar nog voor de thee trok Rutger van der Laan de zaak recht na een mooie aanval via de zijkant. Na rust gooide Dalen nog meer fysiek in de strijd tegen een Roden dat volgens Harry Zwiers ‘speelde naar vermogen’. Het was uiteindelijk Vincent van Santen die diagonaal in de kruising schoot, waardoor de drie punten alsnog naar het dorp van Ot en Sien gingen. “De periode? Daar denk ik nog niet aan. Er moeten daarvoor nog vier wedstrijden worden gespeeld. We doen op dit moment mee en staan derde. Dat vind ik belangrijker”, aldus trainer Harry Zwiers.

Peize speelde het laatste deel onder kunstlicht, op het veld van Amicitia. Het zijn even donkere tijden voor Peize, dat met 4-1 de boot inging. “Dit was een goede tik op de neus; een rechtse directe”, noemde oefenmeester Frank Konneman het verlies. “We hadden geen grip op het fysiek spelende Amicitia. We konden daardoor niet ons spelletje spelen. Het tempo was te laag, we konden de vrije man niet vinden en de bal niet vasthouden. Zij gingen ook beter met de harde wind om”. De stadjers kwamen uit een hoekschop op voorsprong. In het resterende eerste deel kwam Peize nog goed weg. Na rust hadden de bezoekers meer aandeel in de wedstrijd en pech in de afwerking. Zo trof Tom van Leijsen de lat. De 2-0 viel opnieuw uit een corner en werd het nog erger. Van Leijsen zorgde nog wel voor de eretreffer: 4-1. Bovendien trof Patrick Kosters nog de paal, al was de nederlaag allang een feit. De tweede nederlaag op rij- met daling naar de zevende plaats als gevolg- moet wel in perspectief gezien worden, want net als GRC staat ook Amicitia VMC hooggenoteerd. “Het is aan ons om tegen Dalen de dalende lijn te doorbreken”.

GOMOS won met 3-1 van Havelte op een slecht bespeelbaar veld aan de aloude Schapendrift, waar coach Wim Bakering slecht over te spreken was. “Het lijkt wel of de gemeente een prikklok heeft ingesteld inzake gras maaien. Het gras is veel te hoog en dit heeft invloed op de sportvelden. Kennelijk moeten de machines op 1 oktober naar binnen ”. En dus kwam het voetbal van GOMOS niet uit de verf. Havelte zat er kort op en nam zelfs de leiding. Vervolgens kwam GOMOS onder de druk uit en kreeg vier uitgelezen kansen. Die lijn werd na de pauze doorgetrokken. Het was Jannes Siegers die een vrije trap verzilverde, waarna de Norgers op jacht gingen naar meer. Het leverde een 3-1 op, met onder meer een tweede treffer van Siegers na een weergaloze actie. “De uitslag had hoger moeten uitvallen, is mijn enige kritiek”. Door verlies van zowel Stanfries als Steenwijker Boys heeft de geel-zwarte brigade weer aansluiting met de subtop.

Nieuw-Roden won moeiteloos van Eenrum, waar meer van werd verwacht. “Ik heb er zelf eens gespeeld, het is een lastige rotploeg. Nou, Nieuw-Roden liep ermee te spelen”, sprak leider Robert Vorenholt. En verzuimde een hoge uitslag neer te zetten. Het werd slechts 0-4. De 0-1 werd pas gescoord na rust. Daarvoor werd twee keer de lat geraakt. Na de 0-1 was de ban gebroken en liep de score nog op tot 0-4. De derde treffer was een wereldgoal van Rutger Hofsteenge die van 50 meter over de keeper schoot. “We zijn heel solide, dat hebben we jaren niet gehad. Meestal zijn we afhankelijk van een scorende speler, maar nu zijn het meerdere spelers die doelpunten maken”. Naast de bekende ‘Drenten’ deelde ook Jurrien Kamps in de productie.

HFC’15 speelde een barslechte wedstrijd op het slechte veld van Bellingwolde. HFC kwam niet in haar spel, schepte wel de betere kansen, maar verzuimde daaruit te scoren. Het ging mis bij een voorzet die niet geblokt werd. De spits nam de bal met de arm mee en scoorde. De scheidsrechter keurde de treffer goed. Het lukte de Hoogkerkers niet om de wedstrijd om te buigen. Na rust werd het zelfs 2-0. Pas tien minuten voor tijd deed HFC iets terug via Johan Honebeek (“het moet een prachtig doelpunt zijn geweest, ik heb het niet gezien, want ik was bezig met de wissels”, aldus Auke Birza. Legio kansen (Daniel van Donderen, Wouter van Dijken, Marijn Scheltens en een bal op de paal) in de slotfase waren niet besteed aan de Hoogkerkers. “En dan heb je een drup aan de neus”, zegt Auke Birza. “De euforie is even weg”.

SVMH werd op eigen terrein in de pan gehakt door Gorredijk. Na een kwartier stond het al 0-3. Na 45 minuten 1-5. En als eindstand 1-8. Hoofdverantwoordelijke Patrick van Nimwegen valt in herhaling. Over spelers die terugkomen van blessures en de veelgenoemde gifbeker. Al had SVMH wel te maken met een goed in elkaar stekend Gorredijk. “Maar we hadden iets meer van ons af moeten bijten. Het is zo, het was zo, onze tijd komt nog wel. Zeker weten. Daar heb ik het net met de jongens over gehad. Nee, er is geen sprake van onrust.” Het wordt wel de hoogste tijd voor SVMH om punten te pakken, dat is zeker.

“Het begint erop te lijken”, vertelt Chris de Jong van TLC na de eerste seizoenszege bij Houtigehage. Het was een wedstrijd van corners en counters. TLC scoorde twee keer uit een hoekschop (beiden afgerond door Ewoud Bijl), de thuisclub had twee keer succes op de counter. In de tweede helft kreeg TLC een halve storm tegen en counterde zelf naar de winnende 2-3. Uitblinker was A-junior Delano Dussel met twee assists en de 2-3.

Zevenhuizen hield koploper Blue Boys knap op een 2-2 gelijkspel. Een weer gehavend Zevenhuizen – Siebe Kamminga werd voor zijn rode kaart liefst vier wedstrijden geschorst- won de toss en wilde eerst tegen de wind in spelen. De thuisclub hield een beter voetballend Blue Boys op 0-0. Na rust had Zevenhuizen de wind letterlijk en figuurlijk in de zeilen en kwam twee keer voor. Pas in de laatste minuut moesten de rood-zwarten de 2-2 weggeven. De ploeg van Bram Klaassens toonde de hele wedstrijd enorme strijdlust. Uitschieter was Niek Uitham die een hele wedstrijd in het tweede in de benen had en twee keer scoorde. Opvallend ook keeper Nick Kobes, die de 2-2 mocht worden aangerekend, maar in de 91e minuut met een geweldige redding de 2-3 voorkwam.

Haulerwijk SV ging de bietenbrug op bij Donkerbroek: 3-1. Roben Fokkens maakte de treffer voor de oranjes. De nederlaag was geen schande. Donkerbroek begon met twee nederlagen en won vervolgens alle duels, waaronder van koploper Blue Boys.