Roden in je broekzak met app Spacetime Layers

Afbeelding
actueel

RODEN – Vorig jaar sloegen de erfgoedinstellingen in de gemeente Noordenveld de handen ineen, om de collecties beter toegankelijk te maken voor het publiek. Dit resulteerde in de erfgoedkoepel Roden, bestaande uit Speelgoedmuseum Kinderwereld, Museum Havezate Mensinge, het Scheepstra Kabinet, Stichting tot behoud van het Hinsz-orgel (in de Catharinakerk) en de Historische Vereniging ROON. Zij bundelen kennis, kunde en ervaringen en willen vooral erfgoedverhalen delen om de verschillende collecties beter (digitaal) toegankelijk te maken. Daarom lanceren zij drie routes met de app Spacetime Layers.


Spacetime Layers verbindt mensen met de wereld om hen heen via een interactieve plattegrond, waaraan organisaties informatie kunnen toevoegen. Zo brengt de app de geschiedenis, cultuur en natuur van een locatie tot leven. Met de app wil de erfgoedkoepel verhalen op een aantrekkelijke manier vertellen en context bieden aan bezoekers van Roden. Aan de hand van routes met ingeladen verhalen, beelden en ander materiaal leiden de erfgoedinstellingen bezoekers langs het historische erfgoed rondom de Brink en door Roden. De gebruiker kan zelf de routes kiezen of combineren en de onderwerpen bepalen.


Inmiddels zijn drie routes beschikbaar. Het gaat om de gezinsroute ‘Terug in de tijd met Senna’, de fietsroute ‘Sporen in het Landschap’ en ‘Roner herinneringen’. ‘Terug in de tijd met Senna’ is een wandelroute speciaal voor kinderen, waarbij zij een dag beleven in het Roden van 60 jaar geleden. De 16 kilometer lange fietsknooppuntenroute ‘Sporen in het landschap’ voert door het historische landschap rondom Roden, van hunebed tot havezate. Tot slot zijn er de ‘Roner herinneringen’. Dit is geen route, maar toont monumenten en historische objecten waaraan Rodenaren herinneringen hebben.


Directeur Daniëlle Lokin van Speelgoedmuseum Kinderwereld is blij dat de routes in Spacetime Layers er nu zijn: ‘Het koppelen van informatie is de basis voor de verhalen die wij in beeld brengen en het vullen van de app geeft ook de digitalisering een extra impuls. De app is laagdrempelig en heeft bewezen een breed publiek aan te spreken. Ook zoeken wij aansluiting bij andere partners, bijvoorbeeld in de recreatiesector en het landschapsbeheer. Daarmee kunnen de verhalen in de app aangesloten worden op een groter netwerk van fietsroutes en andere recreatieve voorzieningen.’

UIT DE KRANT

Lees ook