Roden in topvorm naar de Grote Derby; HFC’15 behoudt de koppositie

Zondagvoetbal

REGIO – Er kon zondag vrijwel over gevoetbald worden. Tot ieders verrassing werd Valthermond-Peize afgelast. De Peizenaren maken zich dus in alle rust op voor de grote derby van komende zondag. Roden daarentegen is in bloedvorm. Na de bijna bekersurprise baarden de zwart-witten opzien met een overtuigende 4-0 zege bij Noordster. Peize kan de borst natmaken. Of….GOMOS deed een trapje lager het rustiger aan, maar won wel. In de vierde klasse was er reden voor blijdschap voor HFC’15, dat zelf won, terwijl Nieuw-Roden de nederlaag slikte (zie verslag elders in dit nummer). In 4 B speelden De Wilper Boys en SVMH naar behoren, maar verloren wel. Dat geldt ook voor Zevenhuizen, ondanks 4-1 nederlaag tegen Donkerbroek. Haulerwijk kwam een 2-2 overeen op het eiland Terschelling.

Roden is duidelijk in de winning-mood. Wat heet. De Rôners boekten een sensationele 4-0 overwinning op nummer twee Noordster. “Iedereen is fit en heel scherp en de ploeg straalde uit om te winnen”, zag trainer Harry Zwiers tot zijn tevredenheid. Roden begon ook heel scherp, stond positioneel goed en leidde bij rust al met 0-2 door twee treffers van Rene de Vries. Daarvoor werden twee penalty’s gegeven aan beide ploegen, die gemist werden. In de tweede helft viel Noordster aan met vier spitsen en daar had Roden het in de beginfase even moeilijk mee. Daarna was Roden heer en meester, slim voetballend over de grond. Bert Roede en wederom De Vries zorgden voor de 0-4 eindstand. De grasmat had flink te leiden. “Er viel een forse hagelbui. Nou, het veld is helemaal omgeploegd. Daar kan de eerste vier weken niet op gevoetbald worden”. Roden krijgt plaats twee in het vizier. Maar eerste de hindernis aan de andere kant van het Peizerdiep. Roden klaar voor Peize? “Dat wordt een hele andere wedstrijd. Ik denk wel dat Peize eerder bang is voor Roden dan andersom. We hebben zoveel vertrouwen dat we niet zomaar van iemand verliezen”, sprak Harry Zwiers uit. Het woord is zondag aan Peize, dat na de eerdere 3-2 nederlaag aan de Norgerweg ongetwijfeld getergd aan de aftrap zal verschijnen. Het belooft spanning en sensatie aan de Hereweg. Wie wordt kampioen van Noordenveld? De aftrap is als altijd om 14.00 uur.

GOMOS beleefde een mooie dag aan de Baete Wolvenweg in Ruinen. De Norgers werden op gang geholpen door een doelpunt dat uit het niets viel, uit de eerste aanval na een kwartier spelen. Jeroen van der Horst tekende voor de openingsgoal. Daarna kreeg GOMOS de geest en was het Jeffrey Krul die 0-2 scoorde. Voor de zoveelste keer dit seizoen faalden de Norgers vanaf de elfmeterstip. Het had dan ook minstens 0-3 moeten staan. In de tweede helft kwam GOMOS slecht voor de dag. Ruinen wist wel raad met een penalty (1-2), waarna een moeilijke periode aanbrak. In de slotfase was het met tien man pompen of verzuipen voor de geel-zwarten. Met kunst en vliegwerk bleef GOMOS overeind. Alleen op basis van de eerste helft was de zege verdiend. De Noordenvelders delen de vierde plaats met Asser Boys.

HFC’15 wees Zuidlaarderveen terug. De 2-0 was een magere afspiegeling. De Hoogkerkers speelden niet de pannen van het dak, wel degelijk. Johan Honebeek brak de ban. Joran Tel stelde de zege een kwartier voor tijd veilig. Maar 5-0 had ook gekund, vond Auke Birza. “HFC bepaalde wat er gebeurde. Zuidlaarderveen is geen slechte ploeg. We hadden het moeilijker verwacht. We namen de tegenstander, waarvan we in de eerste partij verloren, bloedserieus”. Bij de gasten ontbrak wel de vedette, Jermain Kasto. “Onze keeper kan hetzelfde tenue volgende week weer aantrekken”, gaf Birza aan. Oftewel: Zuidlaarderveen is niet één keer bij het doel geweest. Birza hoopte een keer op een misstap van de concurrentie en werd op zijn wenken bediend. En nog wel zijn oude club Nieuw-Roden.

In 4B leed SVMH een zure 1-0 nederlaag op ‘de Wissel’ van Mildam, dat volop meedoet om het kampioenschap. Pas een kwartier voor tijd maakte de thuisclub het enige doelpunt. SVMH speelde een van de beste wedstrijden en zette Mildam meteen vast. SVMH kwam zelf weer eens moeilijk tot score. De 1-0 viel nadat “we een voorwaartse beweging maakten”, zoals Patrick van Nimwegen het noemde. De bal werd op het middenveld onderschept en afgestraft. Na deze domper gingen de kopjes even hangen, maar pakten de zwart-witten de draad weer op. “Hier kunnen we op voortborduren”, vindt Van Nimwegen.

De Wilper Boys vond gemakkelijker het doel, maar zag een Jubbega nog meer scoren: 5-3. Het was een wedstrijd op ‘het Heidefjild’ waarin De Wilper Boys steeds dreigde terug te komen, maar iedere keer sloeg de koploper - met spelers met hoofdklasse-ervaring- toe op dode spelmomenten. Wietse Numan scoorde twee keer voor de rood-zwarten. Klaas Algra nam de derde tegentreffer voor zijn rekening. De manschappen van Klaas Zijlstra balanceren door de nederlaag op een dun draadje.

Bram Klaassens van Zevenhuizen had bij de 1-4 nederlaag tegen Donkerbroek een ander gevoel dan de slechts 0-1 van vorige week. “Het klinkt raar, maar we hebben ondanks de 1-4 geweldig gevoetbald tegen een Donkerbroek dat om de titel strijdt. Zevenhuizen kwam zelfs op voorsprong door een vrije bal van Wienand van Duinen. Op slag van rust werd het echter 1-1. Ook na de pauze bleef Zevenhuizen goed voetballen. Een hagelbui maakte de grasmat van d’Olle Streek spekglad. Mede daardoor werd het 1-2 en liep de score nog hoger op. Zevenhuizen – alle elf goed spelend-had minimaal een punt verdiend. Klaassens had verder nog een nieuwtje: hij wordt volgend seizoen assistent-trainer van Wim Bakering bij GOMOS en leider van het tweede. “Ik ben ooit begonnen bij GOMOS. Dit voelt als thuiskomen. Het is een uitdagende klus. Ondanks zijn jongere leeftijd kan ik nog leren van Bakering”.

SV Haulerwijk koos het ruime sop naar het vrij zonnige eiland Terschelling. De gasten leken op weg naar de zege en leidden met 0-2 door doelpunten van Geraldo de Jong en Janus Pol, die al vroeg een penalty miste. Na een half uur veroorzaakte doelman Stefan Ekhart een strafschop, waardoor het 1-2 werd. Het zorgde voor negatieve energie en slecht spel van de kant van Haulerwijk, dat in de tweede helft de 2-2 moest toestaan. Haulerwijk had zelfs nog kunnen verliezen en Ekhart kreeg nog zijn tweede gele kaart, zodat het puntje gekoesterd werd. “Terug? Nee, we blijven nog een nachtje”, liet Theo Donker weten.

TLC blijft in herhaling vallen. Op het kunstgras van Bakkeveen – geen veld voor een fysieke ploeg als Bakkeveen- werd een forse nederlaag geslikt: 4-1. Met name in de beginfase werd TLC op een hoop gespeeld en had een 3-0 niet misstaan. Vervolgens kregen de bezoekers meer grip en kans op kans, die allen verprutst werden. Zelfs met een man meer drukte TLC niet door, maar speelde juist mat. Pas in de eindfase liep Bakkeveen van 1-0 uit naar 4-1. Guido van der Velde wist dan nog wel een penalty te verzilveren. “We hebben lesje in effectiviteit gekregen”, vond Chris de Jong.