‘Roden is Ot en Sien, maar Roden is ook Albert en Sia’

Albert en Sia gaan elk een andere kant op

RODEN – Geen feestje zonder Albert en Sia. Vooral in Roden ging vrijwel geen feest of bruiloft voorbij zonder de toetsenist en de zangeres. Met Albert en Sia op de bühne was het altijd goed. Het publiek vond het altijd weer mooi, de cafés waren altijd prima gevuld en met Albert en Sia was nooit ‘gedoe’. In de afgelopen dertien jaar ontwikkelden ze zich tot een goed en serieus, veelzijdig muzikaal duo. Albert en Sia namen elk optreden serieus, waren altijd goed voorbereid en beschikten over prima apparatuur. In al die jaren werd slechts twee keer een optreden geannuleerd. ‘En neem maar van mij aan; toen kon het ook écht niet’, zegt Albert Hummel. Tekenend voor Albert en Sia (Geersing, bekend in Roden als leerkracht) was wel dat ze dan zelf voor een vervangende artiest zorgden. ‘We hebben een goede naam opgebouwd en daar zijn we trots op. Net zoals we heel trots zijn op het feit dat we gevraagd zijn een afscheidsconcert te verzorgen’, zegt Albert. Want na dertien succesvolle jaren is het straks gedaan met het duo Albert en Sia. Zal even wennen worden.

‘We zijn in 2004 begonnen en zetten nu dus een punt achter onze samenwerking. Het is een gevoelskwestie én het is een kwestie van elkaar de ruimte gunnen. We spelen al heel lang samen en zijn in de loop der jaren ook echt beter geworden. Persoonlijk merkte ik ook wel iets van sleur. Daar kwam bij dat Sia graag een andere kant op wilde. Ze wilde meer met de gitaar doen, wilde graag een heel andere muzikale kant op, meer richting Rock & Roll. We hebben er goed en uitvoerig over gesproken en besloten er nu definitief een punt achter te zetten. Sia is ontzettend muzikaal, een duizendpoot. Geef haar een instrument en laat haar twee uur oefenen en ze heeft het onder de knie. Echt, geloof me. Ik vind het mooi dat ze nu een andere kant op gaat. Het tekent ook haar veelzijdigheid’, zegt Albert oprecht.

Albert en Sia zijn behalve op de bühne ook daarbuiten bijzonder. Het stel had tot 2010 een relatie. Het kwam de muziek ten goede. ‘Als we samen op de bank zaten en er was niets op de televisie, dan doken we onze eigen studio maar weer in. Maakten we muziek. Je had bovendien nooit problemen thuis als je weer eens op moest treden, je ging immers altijd samen. Toen we een punt achter de relatie zetten, was aanvankelijk de bedoeling alleen de al afgesproken optredens nog te verzorgen. Maar je weet hoe het gaat. Dan belde die, dan weer een ander en eigenlijk zijn we gewoon doorgegaan. Problemen heeft dat nooit opgeleverd, integendeel. We zijn nu goede vrienden, broer en zus. Hebben we opgetreden en er ligt sneeuw, dan appen we elkaar even als we veilig thuis zijn. We hebben samen een zoon, we hebben dus een band voor het leven. Dat onze relatie stopte, heeft – denk ik- nooit iemand aan ons vernomen tijdens optredens’, zegt Albert.

Albert zit al dertig jaar in de muziek. Vanaf zijn vijftiende dus. ‘Op m’n achtste volgde ik al orgelles. Heb ik een aantal jaren gedaan. Zo kom je weer andere mensen tegen die ook muziek maken en voor je het weet speel je een keer samen. In 1997 begonnen we de Zeroda’s. Piet van Onder de Linden zocht nog een bandje en dus was ons eerste optreden bij ODL. Ging meteen goed. We hebben tot 2004 gespeeld en traden veel op. Veelal op bruiloften, en die waren er destijds nog elke week. In 1995 liep ik Sia tegen het lijf, ze maakte destijds onderdeel uit van Resound. Zo nu en dan maakten we samen wat muziek. Dat ‘zo nu en dan’ werd echter steeds meer en dus besloot ik met Sia verder te gaan. Thuis hadden we een paardenstal omgebouwd tot studio en daar hebben we ontzettend veel uren doorgebracht.’ Albert en Sia traden overal op. Iedereen in de drie noordelijke provincies kent iedereen Albert en Sia. ‘Vroeger had elk dorp een feest, zoals we jarenlang op het voetbaltoernooi in Vries hebben gestaan en natuurlijk op Rodermarkt. Weet je wat mooi was? Dat ook de jongere garde altijd van onze muziek genoten heeft. Ze zijn er een beetje mee opgegroeid. Vroeger moesten ze op zondagmiddag met pa en ma mee naar Rodermarkt en zagen ze ons, nu zie je ze uit eigen beweging komen. We hebben altijd geprobeerd modern werk te brengen. Je moet wel met de tijd mee, niet steeds hetzelfde riedeltje brengen. Ik denk dat dit ons aardig gelukt is.’ Albert pakt zijn telefoon. Het geheugen is bijkans vol met filmpjes en foto’s van optredens. Trots laat hij een optreden in de Pompstee zien, voor zeker achthonderd mensen. ‘Hoor je het publiek na onze laatste toon? Daar doen we het voor. Dat is de voldoening die we uit deze hobby halen. Mensen denken wel eens dat je veel geld verdient, dat is echter overdreven. Als wij ergens om 20.00 uur optreden, zijn we er al om 18.00 uur. Ook na het optreden zijn we zeker twee uur bezig met opruimen. Reken die uren maar eens. Is geen vetpot hoor. Net zoals wij altijd geïnvesteerd hebben in betere apparatuur. Maar: onze hobby levert ons nog wat geld op, voor veel mensen is dat andersom. In al die jaren hebben we een prima band opgebouwd met zaaleigenaren. Je hebt artiesten die kort voor het optreden komen, hun ding doen en vertrekken. Wij niet. We maken met iedereen kennis, tot en met het barpersoneel aan toe. Dat schept toch een band’, weet Albert.

Albert en Sia gaan nu elk hun eigen weg. Albert gaat verder met Gretha. ‘Die samenwerking zie ik helemaal zitten. Prachtmens, goede stem, ontzettend muzikaal. Ik had haar al eerder horen zingen en toen Sia en ik besloten er een punt achter te zetten, heb ik contact gezocht. We zijn nu druk aan het repeteren en ik zie het echt zitten. Ik hoop niet dat mensen haar met Sia vergelijken, dat is niet fair. Sia is Sia, Gretha is Gretha.’ Sia op haar beurt, gaat verder ‘Hounderhok’ en Shattered Dreams’. Ongemerkt gaat het einde van het tijdperk Albert en Sia tijdperk niet voorbij. ‘Toen min of meer bekend werd dat we stopten als duo, werden we gevraagd of we niet nog één keer samen op wilden treden. We vonden het een eer. En dus staan we op zaterdag 15 april bij Onder de Linden. Natuurlijk bij Onder de Linden. Ons laatste liedje? Geen idee. Emotioneel? Nee, denk ik niet. Ik ben best gevoelig, maar dit is een weloverwogen keuze geweest. We willen gewoon nog één keer vlammen. Hopen dat we de mensen nog één keer kunnen laten genieten van onze muziek. Dan is het goed geweest, zit het er op.’

Het afscheidsconcert van Albert en Sia op zaterdag 15 april is dus bij Onder de Linden en begint om 21.00 uur. De entree is gratis. ‘Weet je overigens wat het mooiste compliment is dat we ooit kregen? Dat was afkomstig van Roy Steendam. Hij zei dat Roden dorp van Ot en Sien is, maar ook van Albert en Sia, haha. Mooi hè.’