Roden laat 3-0 voorsprong glippen; SVMH beschamend

Zondagvoetbal

REGIO – GOMOS heeft na twee ronden nog de volle buit. De ploeg van Wim Bakering won ook de tweede partij, van DIO Oosterwolde. Roden speelde voor de tweede keer gelijk. De formatie van Harry Zwiers stond met 3-0 voor tegen GVAV dat toch weer langszij kwam: 3-3. Peize pakte de eerste overwinning: 4-1 tegen ZNC. Actief moest tegen Amicitia VMC in de achtervolging. De inhaalrace kwam te laat: 2-3. De Wilper Boys wacht nog op de eerste punten. SVMH kreeg een zevenklapper om de oren. Voor meer over de beladen en ontplofte derby TLC-Zevenhuizen zie verslag elders.

In de tweede klasse L speelde VV Roden een aantrekkelijke en doelpuntrijke eerste thuiswedstrijd tegen GVAV Rap, de equipe van Jacob Bosman, voormalig trainer van Actief. Het waren twee totaal verschillende helften. De Rodenaren waren in het eerste deel heer en meester, scoorden de mooiste doelpunten, waarvan er ook nog eentje werd afgekeurd. Goalgetter Rene de Vries opende de score, Nick ter Arkel nam nummer twee voor zijn rekening en Robin van der Tuin zorgde voor de 3-0, waardoor de boel in kannen en kruiken leek. Na de pauze kwamen de stadjers met een andere speelwijze, type ‘de bal naar voren rammen’. Het spierballenvoetbal leverde de 3-1 en 3-2 op. De thuisclub ging in dit speltype mee en kwam zelf niet meer aan voetballen toe. Tien minuten voor tijd werd het 3-3. Daarvoor had Roden alle gelegenheid om de 4-2 te maken. “GVAV won puur op basis van vechtlust. Er zat totaal geen voetbal in”, schetste Roden-trainer Harry Zwiers GVAV. Maar een 3-0 voorsprong?. “Dan kun je hoog of laag springen, maar dat is dan het eerste leermoment”, vertelt Harry Zwiers, die het verder zeer naar zijn zin heeft in het Noord-Drentse.

Peize vierde in dezelfde klasse de eerste overwinning, aan de vertrouwde Hereweg, tegen ZNC, de Zuidbroek-Noordbroek-Combinatie. Toch kwamen de blauwen maar moeizaam op gang, hadden het lastig met het opportunistische spel van de club uit Noordbroek en speelden zelf onnauwkeurig. Mede daardoor keek Peize tegen een achterstand aan. Vanaf dat moment ging de knop om en nam Peize de wedstrijd over. Frank Konneman zette in de rust zijn elftal drastisch om en dit pakte goed uit. De thuisclub kreeg meer ruimte en scoorde er lustig op los. Niels Guchelaar, Tom van Leijsen, Joppe van Leeuwen en David Kruizenga waren de goalgetters. “Het was geen grootse wedstrijd van Peize, maar de jongens toonden wel karakter. Het was een morele overwinning”, zei Konneman, doelend op het herstel na de eerste nederlaag. De blauw-zwarten hebben zich opnieuw in de subtop genesteld. ZNC staat stijf onderaan. Komende zondag gaat het op bezoek bij Helpman, dat een plekje hoger staat dan ZNC.

Actief was vanaf het beginsignaal minder dan het verdienstelijk debuterende Amicitia VMC dat een pijlsnelle start kende aan de Burg.Legroweg en meerdere kansen kreeg. Na een kwartier werd het 0-1 en nog voor de rust keek Actief tegen een 0-2 achterstand aan. Na de pauze herstelden de Eeldenaren zich enigszins en maakten via Thomas Mirck ook de aansluitingstreffer. Maar al snel volgde de 1-3. Het werd nog wel 2-3, een mooi doelpunt van Wilber Scheeres, die vorige week ook al succes had. Op basis van de eerste helft was het verlies voor Actief terecht. De stadjers waren een klein maatje te groot. Actief moet voorlopig genoegen nemen met een middenmoot-positie.

Zes uit twee voor derde klasser GOMOS! Een betere start had Wim Bakering zich niet kunnen wensen. De 1-3 bij DIO Oosterwolde- tegenwoordig getraind door Harm Hovenkamp, die onder meer Actief en Peize onder zijn hoede had- was uiteindelijk op zijn plaats. GOMOS speelde volgens Bakering een ‘fantastische’ eerste helft, waarin Jannes Siegers een loepzuivere hattrick maakte. Na de pauze stokte de productie en zette DIO alles op alles. De Norgers kwamen onder druk, al leverde het geen uitgespeelde kansen op voor de Friezen. Een kwartier voor tijd werd het door een misverstand achterin 1-3. “We hebben verzuimd een handvol kansen af te maken, dan hadden we het ons makkelijker kunnen maken”, was het verwijt van de verder tevreden Bakering

In 4C bleef Nieuw-Roden tegen Haren op een bloedeloze 0-0 steken. De thuisclub kreeg wel tien opgelegde kansen, maar maakte ze niet. Met name Sander Drent kon zich dat aanrekenen. De anders makkelijk scorende speler kwam drie keer alleen voor de keeper. Daarbij aangetekend dat er een geweldige Harener doelman tegenover hem stond. “Maar we voetbalden ook totaal niet. Het was heel erg mat”, vond Robert Vorenholt ook. “De speler leken niet vooruit te branden. De wil was er wel, maar steeds de poot terugtrekken, dat is Nieuw-Roden-onwaardig.” Haren bakte er weinig meer van en kreeg alleen kansen door gestuntel aan Nei Roon-kant. Een speler van Haren kreeg nog rood nadat Sander Drent, die doorgebroken was, werd nagetrapt. Drent en niet scoren, hoe zit dat? “Wilco is geblesseerd en Sander heeft het nog niet op zijn heupen. Nog niet”, voegt Vorenholt er hoopvol aan toe.

Engelbert-HFC’15 1-1. “Het is een slechte ontvangst hier, een rampgebied”, begon trainer Auke Birza over zijn GSM en het bereik, die hij vergeleek met het duel. “Engelbert speelde naar zijn mogelijkheden- de lange bal- en wij konden geen oplossing vinden”, omschreef Birza de wedstrijd. De zondagvoetballers van Hoogkerk kwamen al na acht minuten met 1-0 achter en hadden geluk dat het geen 2-0 werd. Birza praatte in de rust even in op zijn jongens. Het leverde in de tweede helft de 1-1 op van Marijn Scheltens, zijn derde al van het prille seizoen. Vervolgens kon het duel alle kanten op. “Het is teleurstellend. Ik miste vuur bij de spelers. Ik weet ook niet hoe dat kan. De jongens balen zelf ook. Ik verwacht dat ze getergd op de training verschijnen.”

In 4B leverde SVMH helemaal een wanprestatie door met 7-1 af te worden geslacht door Hoogersmilde, wel de koploper. ‘De Wieken’-ploeg werd al na acht minuten op een 2-0 achterstand gezet. Het enige wapenfeit van SVMH was een afstandsschot, na een half uur spelen. Bij rust stond het al 5-0. Ook Patrick van Nimwegen krabt zich achter de oren. “De beleving was ver te zoeken. Jeff Aalders was het enige lichtpuntje. Door hem werden het geen dubbele cijfers. Ik schaam me dood, heb ik in de rust tegen de spelers gezegd”. Tot overmaat van ramp kreeg een speler van SVMH ook nog rood, wegens onnodig natrappen. “Vorig jaar verloren we ook de tweede wedstrijd met 7-1. Ik hoop dat het hier bij blijft.”.

In dezelfde klasse leed De Wilper Boys voor de tweede keer verlies. Bij Harkema Opeinde werd het 3-0. “We waren niet kansloos. Alleen in het laatste kwartier kregen we drie goals om de oren”, aldus leider Theo Terwisga. Het was verder een gelijkwaardige wedstrijd. Degene die zou scoren, wint de wedstrijd, was het beeld. “Er zit progressie in. Het ging al veel beter dan vorige week, daar houd ik me aan vast.” Voorlopig houdt De Wilper Boys de rode lantaarn stevig vast.

Vijfde klasser SV Haulerwijk verpletterde het nog puntloze De Sweach. Grote man bij de nieuwe fusieclub was Tim van der Velde, die vier keer het net vond. Janus Pol maakte er twee. Vorige week verloor de oranje-zwarte formatie met 5-1. Logische conclusie na twee duels: Haulerwijk scoort veel, maar krijgt er ook veel tegen. Komende week wacht streekgenoot Bakkeveen.