Roden loopt zich te pletter op Annen; Peize kent geen problemen met Actief

Zondagvoetbal

REGIO – Wisselvallige resultaten op de eerste zondag in april. Trotse periodekampioen Roden ging verrassend onderuit in Annen. Peize vijzelde het vertrouwen weer op na winst in de derby op Actief. GOMOS leverde een puike prestatie tegen Steenwijker Boys: 4-2 overwinning. In de vierde klasse stond de topper SVZ-HFC’15 op het menu. De Drenten wonnen de kampioensslag (zie verslag elders in dit nummer). In dezelfde klasse blijft Nieuw-Roden winnen. Onderin de vierde klasse b pakten SVMH en De Wilper Boys broodnodige punten. In de vijfde klasse een zeperd voor Haulerwijk, terwijl Zevenhuizen en TLC de volle winst boekten.

De gemeentelijke botsing tussen de Noordenvelders van Peize en Actief uit Tynaarlo werd een eenvoudige Peizer zege. Bij rust stond het slechts 0-1 en dat was een magere afspiegeling. Niels Guchelaar en Joppe van Leeuwen lieten de mooiste kansen liggen. De 0-1, gescoord door David Kruizenga, bleef lang op het scorebord van de Burg. Legroweg staan. Na rust drong Actief wat meer aan, zonder Peize echt in problemen te brengen. Mede dankzij kordaat ingrijpen van Lennart Renkema, de sluitpost van Peize. Tien minuten voor tijd stelden de blauwen orde op zaken en liepen uit naar 0-4. Naast David Kruizenga scoorde Selwyn Slotegraaf twee keer. De youngsters lieten zich gelden en zijn de laatste tijd de helpende hand. “We zijn er nog niet, maar als we zo blijven voetballen gaan we nog veel punten pakken”, aldus de opgetogen Frank Konneman, die met zijn elftal een slechte serie achter de rug heeft. Voor Paais kan het nog alle kanten op. De zesde plaats- de marge op nummer elf is slechts drie punten- is voorlopig de positie op de ranglijst. Komende zondag komt Annen, dat met een imposante reeks bezig is.

Roden ging verrassend de bietenbrug op bij het bovengenoemde Annen dat verwoed strijdt tegen degradatie en de punten de laatste tijd aaneen rijgt. Een 2-1 nederlaag stond niet in het script van Roden, dat met name in de eerste helft niet bestand was tegen een Annen dat vocht als leeuwen. Bij Roden liep het niet. De Rôners keken bij rust ook tegen een achterstand aan. In de tweede helft speelde Roden de thuisclub volgens Harry Zwiers “helemaal naar de Filistijnen”. “Maar de jongens schoten de bal er niet in”. Ondanks 38 minuten balbezit en druk zetten kregen de Rodenaren de deksel op de neus. Eerst door een situatie ‘twee vechten om een been, de derde gaat ermee heen’. En in de laatste seconde viel ook nog de 2-1. De 1-1 kwam op naam van Vincent van Santen, op aangeven van Stan Idema. Annen wilde zich niet laten afslachten en hield daarom iedereen voor het hok. En zoals gezegd: vocht als leeuwen. “Voetbal begint met strijd en dan komt kwaliteit”, weet Zwiers de rangorde. “Al met al een hele vervelende nederlaag, want we willen het onderste uit de kan halen”.

Het was niet alleen mooi weer in Norg, maar GOMOS en Steenwijker Boys maakten er ook een mooie wedstrijd van, waar alles in zat. De geel-zwarten wonnen verdiend tegen een Steenwijk dat al ‘uitgevoetbald’ is. GOMOS ging aanvankelijk mee in het zomeravondvoetbal van de gasten en kwam met 0-2 achter. De thuisclub repareerde de boel en kwam via Jeroen van der Horst weer terug in de wedstrijd. De 1-2 gaf de ploeg zoveel energie dat de achterstand in een mum van tijd werd omgebogen door treffers van Jannes Siegers, Roy Slachter en Ramon Klok: 4-2. “De jongens toonden enorme teamspirit en veerkracht”, deelde Wim Bakering pluimen uit aan zijn spelers.

Nieuw-Roden blijft op gepaste achterstand van de koplopers, maar blijft ook winnen. In Meeden werd een plichtmatige 0-2 overwinning geboekt. Op een veld dat volgens Jur Smit niet onderdeed voor het hoge gras van Eenrum. “Hobbeldebobbel”, noemde Smit de akker. De Drenten gaven geen kans weg. Doelman Femko de Vries had een snipperdag kunnen nemen. Wilco Drent en Nick Matulessy zorgden voor de doelpunten. “Deze wedstrijd kon je gewoon niet verliezen”, oordeelde Smit. Smet op het duel was een zware blessure bij Meeden. Wachtend op de ambulance werd het duel eerder afgefloten.

In de onderste regionen van de vierde klasse B is de spanning te snijden. Met zes punten uit twee wedstrijden is SVMH bezig om uit de kelder te klauteren. Zondag wezen de zwart-witten in eigen huis hekkensluiter Sportclub Makkinga terug. Het was een spannende pot aan de Wieken. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Na de 3-2 voorsprong kwam SVMH in een flow. Aan het eind bleef SVMH aan de goede kant van de score: 4-3. Man van de wedstrijd was good old Patrick Benedictus, die volgens Jan Pastoor het doelpunt van zijn leven maakte, a la Van Basten. Tevens verzilverde de routinier een penalty. SVMH staat nu twaalfde, maar krijgt nummer tien ODV in het vizier. De 4-3 werd uitbundig gevierd. “We hebben vier zangers. Maar dat hebben we van te voren niet geregeld”. Het bleef nog lang gezellig in het coulissenlandschap van het zuidelijk Westerkwartier.

Het was ook prettig toeven aan het zonnige Plantsoen. Ook De Wilper Boys pakt punten, al was het tegen Smilde maar een. Trouwe supporter Klaas Stobbe zag de wedstrijd. “We hadden de winst voor het grijpen, maar ja voetbal is foutenmakerij, anders vallen er geen doelpunten”. De Wilp kwam twee keer riant voor (2-0 en 3-1). Door een fout van de keeper (“hij had niet moeten uitkomen, want de bal werd erover heen gelobt”) werd het 3-2 en greep Smilde de laatste kans met beide handen aan door in blessuretijd weer naast de thuisclub te komen. Voor De Wilp maakte Klaas Algra twee doelpunten. De jongens van Klaas Zijlstra staan voorlopig nog voorlaatste, maar de situatie is verre van uitzichtloos.

Bovenaan de vijfde klasse C liet SV Haulerwijk drie steken vallen bij Amboina: 5-1 nederlaag. “We staan weer met beide beentjes op de grond”, vond Theo Donker dan ook. Dit na de winst op Bakkeveen. “Het heeft veel kracht gekost. En blessureleed. Zo waren Janus Pol en Jorrit Hut niet inzetbaar. Nog voor en tijdens de wedstrijd vielen meer spelers af. Het soepel voetballende Amboina had een overwicht en strafte balverlies af: 1-0. De gasten leken de boel weer op de rit te krijgen, maar werden op grotere achterstand gezet door counters. Na de 2-0 liet Robin Ekhart de kans op 2-1 liggen. Vervolgens nog een counter: 3-0. Tim van der Velde zorgde nog voor 3-1. Vlak voor tijd zag de scheidsrechter een handsbal over het hoofd, waardoor het nog anders had kunnen lopen

Zevenhuizen won eindelijk weer eens. Dit na het debacle tegen TLC. Bram Klaassens nam voor De Seach maatregelen en passeerde Wienand van Duinen. Pas in het tweede deel werd hij alsnog ingebracht, omdat hij het verschil kan maken bij de 0-1 achterstand. Het was Niek Uitham die tekende voor 1-1. Klaas Jelsma, Dimtri de Jong en Siebe Kamminga tilden de stand naar 4-1. Aan het eind werd het nog 4-2. Klaassens was in alle opzichten tevreden. Zeker over de jonge spelers. “Bjorn Agema haalt elke week een voldoende. En Klaas Jelsma speelt met twee vingers in de neus. Dat wordt een sensatie volgend jaar”, belooft Klaassens.

TLC heeft de smaak te pakken na de sensationele zege op Zevenhuizen en versloeg ook GVB. Tegen een minder gemotiveerd GVB gooide Chris de Jong de jonge garde voor de leeuwen. Het pakte goed uit. Na de snelle 0-1 van Delano Dussel moesten de bezoekers wel een 1-1 toekennen. TLC kreeg het lastig met de twee spitsen van GVB. In de laatste fase werd de zaak vlot getrokken: 1-3. Guido van de Velde en Jouke Olivier waren de overige schutters.