Roden moet toontje lager zingen; Nieuw-Roden geeft kampioenschap op

Zondagvoetbal

REGIO – De rust is weer gekeerd in Noordenveld na de grote slag om het Peizerdiep. Op het programma stond zondag een derby van veel kleiner formaat: Roden-Actief. Roden kwam niet verder dan 2-2. Peize is de klap van vorige week nog niet te boven en verloor opnieuw. GOMOS was niet ontevreden over de 2-2 in Oldemarkt. De topper in de vierde klasse C tussen Nieuw-Roden en SVZ werd een gelukkige overwinning voor de ploeg uit Zeijen. SVMH deed prima zaken in 4B door de volle winst te pakken. De Wilper Boys speelde in dezelfde klasse gelijk. In de vijfde klasse won Haulerwijk zoals verwacht van GVB. TLC ging niet voor een resultaat naar Terschelling, maar voor het plezier. Zevenhuizen had een vrije zondag.

Roden vierde vorige week uitbundig feest in hoppendorp Peize. De zwart-witten konden niet meer stuk. Het hoogste lied galmde nog na. Tot Actief zondag klaar stond om het feestvarkentje even te wassen. Volgens Harry Zwiers waren de gedachten allang niet meer bij Peize. “Een wedstrijd duurt negentig minuten, geen drie dagen”. De andere streekgenoot leek aanvankelijk ook het slachtoffer te worden van een onoverwinnelijk Roden. Want doordat Roden met 2-0 voor stond waande het zich in veilige haven. De Eeldenaren rechtten de rug en kwamen knap weer langszij. En dus was er een katergevoel aan de Norgerweg. “Ik had nog geloof in het kampioenschap. Maar doordat GRC won kunnen we dat wel op onze buik schrijven. We kunnen ons alleen nog richten op een periode.” Roden kwam door een vrije bal van Rutger van der Laan, waarbij de keeper van Actief zich verkeek, op een vlotte 1-0 voorsprong. In de negende minuut stond het al 2-0 doordat Rene de Vries uit een hoekschop raak kopte. Trainer Peter Slijfer van Actief vroeg de scheidsrechter om maar af te fluiten. In plaats van een hogere score werd het 2-1. Roden raakte van slag. Het opportunistische spel van de rood-witten leverde een kwartier voor tijd ook nog de 2-2 op. “We voetbalden beter, maar hebben er lang niet genoeg uitgehaald”, was de verklaring van Zwiers.

Peize kreeg na Roden een nieuwe tik van een van de titelkandidaten, Noordster. Het werd 3-1. De blauwhemden hadden weinig te vertellen en werden halverwege de eerste helft naar een kansloze 2-0 gespeeld. Na de 3-0 was het verzet definitief gebroken. David Kruizenga mocht een minuut voor tijd nog wel de eretreffer aantekenen. De ploeg van Frank Konneman zakt steeds verder weg, al blijft het nog wel zevende. Konneman had dit seizoen op meer gerekend.

In de Derde Klasse B reisde GOMOS naar het Overijsselse Oldemarkt en kwam met een punt thuis. Wim Bakering hield er een dubbel gevoel aan over. “In de eerste helft stonden we met 2-0 voor en was ik tevreden. Na de 2-2 móet ik tevreden zijn met een punt, ”. Want: de Norgers hadden ook nog kunnen verliezen. De Noordenvelders hadden in het eerste bedrijf controle over de wedstrijd, maar speelden niet super, op het barslechte veld, waar je alleen uit de voeten kon met opportunistisch voetbal Uit een paar momenten scoorde GOMOS. De 0-1 kwam op naam van Richard Meursing, Martijn Bosman scoorde de 0-2. Kon Oldemarkt er in de eerste helft niet veel tegenover stellen, na rust gebeurde het omgekeerde. En na de succesvolle achtervolging op 1-2 kwam het geloof bij de thuisclub. Toch had GOMOS in deze fase de 1-3 moeten maken door een twee tegen een-situatie. Deze enorme kans werd niet benut. “En dan hoop je nog schadevrij het einde te halen, maar dat lukte niet. En dan kwamen we ook nog goed weg. ”.

In 4C stond de topper Nieuw-Roden-SVZ op het programma. Vriend en vijand waren het erover eens: de gelukkige heeft gewonnen. En dat was de ploeg uit Zeijen. Het was een volkomen gelijkwaardige topper, een open strijd, zonder veel kansen. Het winnende doelpunt viel twintig minuten voor tijd. Martijn Steenbergen gleed uit, waarna de spits van SVZ dankbaar gebruik maakte van deze uitglijder: 0-1. Leider Robert Vorenholt zag veel positieve dingen. “Ten opzichte van vorige week speelden we een hele andere wedstrijd. De verdediging met Rens Komdeur, Ivar den Hollander, Martijn Steenbergen en Dennis Matulessy stond als een huis en liet de rappe kleine mannetjes van SVZ er niet door. In de laatste fase was het rammen en beuken om de gelijkmaker te forceren. Helaas, het mocht niet baten.” Over een kampioenschap wordt niet meer gesproken. “Nee, we zijn niet meer gefixeerd op HFC, wel op de tweede periode. Deze gaat over negen wedstrijden. We krijgen Engelbert, Zuidlaarderveen en BATO nog. Het is heel simpel: als we ze alle drie winnen hebben we de periode.”

HFC’15 maakt de grootste kans op de titel. De Hoogkerkers zijn het meest constant en maakten ook geen fout tegen Meeden. Over het spel was Auke Birza allesbehalve tevreden. “Het was een slechte wedstrijd van onze kant en dan win je met 7-1. Niemand was blij.” De 1-0 viel al snel. “Dat is wat je wilt tegen een Meeden dat niet wil voetballen”. Na de 2-0 en 3-0 van Johan Honebeek was de wedstrijd gespeeld. In de tweede helft was het een kansenfestival, waarbij HFC verzuimde om in de dubbele cijfers te komen. Wel werd het zevenklapper door treffers van Dennis van Dijken, opnieuw Honebeek, Jelle de Lange (het was zijn eerste doelpunt in zijn derde invalbeurt. In ogen van Birza een aanwinst). De Lange gaf ook de assist op Marijn Scheltens, die de uiteindelijke 7-1 maakte. “Aan de ene kant hebben we niet goed gevoetbald. Maar eerder lieten we nog wel eens punt liggen tegen zo’n inspiratieloze tegenstander. Tegen SVZ hoef ik de jongens niet te motiveren. Maar zo spelend, dat is niet genoeg tegen SVZ.”. Voor de goede orde: SVZ-HFC’15 staat 3 april op de rol. Eerst wacht nog BATO.

Dan de wederopstanding van SVMH, zo vlak voor Pasen. De formatie uit Niebert en Nuis won verrassend van middenmoter Nieuweschoot . In een barslecht duel had de thuisclub een overwicht en wilde het verschil uitdrukken in afstandsschoten die echter allemaal recht op de keeper af werden gevuurd. Uit een van de plaagstootjes van de gasten scoorde Halbin Wiersema. In de tweede helft kwam Nieuweschoot langszij en werd het een evenwichtige strijd. Vlak voor het einde een ultieme uitbraak via Gert-Jan Blauwwiekel, die vorige week zich onderscheidde als invaldoelman voor Jeff Aalders en nu de held was in de spits door de 1-2 te maken. “Het was wel onverdiend. Maar de jongens hebben geweldige karakter getoond, waarbij niemand verzaakte. Dit is mooi voor het zelfvertrouwen”, liet Patrick van Nimwegen opgetogen weten. De komende drie weken worden cruciaal met de serie De Wilper Boys, ODV en Makkinga.

Over ODV gesproken. De Wilper Boys hield de naaste belager op 3-3. Het was een enerverende partij in Wijnjewoude, waarbij het venijn in de staart zat doordat De Wilp in blessuretijd nog een punt uit het vuur sleepte. Bij rust was de stand ook al in evenwicht: 1-1. Ook in de tweede helft werd er over en weer gescoord. In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd leek de gastploeg met de eer te gaan strijken. Arjen van der Kaap wist vier minuten in blessuretijd nog de 3-3 op het bord te krijgen. “Met het punt schieten we niet veel op. Maar we voelen ons wel morele winnaar”, aldus Klaas Zijlstra.

In de Vijfde Klasse C kende Haulerwijk weinig moeite met GVB en boekte een zakelijke overwinning. Haulerwijk kwam wel wat moeizaam uit de startblokken. De Hichte-ploeg wilde wat rechtzetten na vorige week en deed dit te geforceerd. Balverlies aan Grootegast-zijde leverde een uitbraak op van Roben Fokkens die begon aan een rush van 30 meter en de zaak afmaakte: 1-0. In de tweede helft viel snel de 2-0 na een voorzet waarbij Janus Pol op de goede plek stond. Het werd vlot 3-0, doordat Pol opnieuw goed opgesteld stond. In de tweede helft werd het duel tijdelijk onderbroken door een blessuregeval bij GVB. De speler van GVB wilde een schot van Tim van der Velde blokkeren. Hij moest behandeld worden aan zijn knie. Na de onderbreking scoorde Geraldo de Jong nog twee keer. “We wilden werken aan ons doelsaldo, maar dat is er niet meer van gekomen. De kater van vorige week is wel weggespoeld”, reageerde Theo Donker. Paasmaandag wacht de kraker en derby tegen Bakkeveen.

TLC stapte vrijdag al de boot in naar Terschelling met slechts zeven basisspelers, waardoor er niet te veel verwacht mocht worden. “We hebben er een leuk weekend van gemaakt. Dit was een weekend voor de teambuilding. Volgende week gaan we weer serieuzer aan de slag.”, liet Chris de Jong weten, terwijl de groep weer van het eiland gaat. Over de wedstrijd tegen Terschelling kunnen we dus kort zijn: de thuisclub was op alle fronten beter en won met 8-1.