Roden op valreep onderuit; Peize en Actief vieren de overwinning

Overzicht zondagvoetbal

REGIO – De kop is eraf voor de regionale troeven. Voor Roden liep de rentree in de tweede klasse slecht af. De Roners verloren in de laatste minuten van TEVV: 1-2. Peize en Actief wonnen beiden met het kleinst mogelijk verschil. In de vierde klasse was het feest in Hoogkerk (3-2 overwinning op debutant Eenrum) en mineur in Nieuw-Roden (4-0 nederlaag). Ook debutant SVMH verloor, maar slechts met 1-2 van MOVV. Nieuwkomer TLC zegevierde bij VVK: 0-1. Op de eerste speeldag stond ook een klassieke derby op het programma, Zevenhuizen-GOMOS. Meer hierover in het uitgebreide verslag.

Roden kreeg in de 87e minuut de nekslag van TEVV. De rentree van Roden in de tweede klasse mocht er zijn. De jonkies van Wietze de Jong speelden fris van de lever, maar hadden in de eerste helft teveel ontzag voor de ploeg met gelouterde spelers, waaronder Jurnel Rojer, wiens broer bij Emmen speelt. De formatie uit Tweede Exloermond was beter en kwam in de eerste helft verdiend aan de leiding. Roden bracht te weinig; speelde te statisch. Na rust een geheel ander beeld. De gastheren bepaalden het tempo en toonden zich fitter. Na een succesvolle ingestudeerde corner van Rutger van der Laan (1-1), wankelden de provinciegenoten. Maar de thuisclub liet TEVV ontsnappen door het missen van opgelegde kansen. De ingebrachte Jordi de Vries (voor ex-Achilles-speler Jonathan Aalders) was nog het dichtstbij de 2-2, maar ook zijn inzet ging het doel niet in. “Ik ben tevreden over de verrichtingen van de spelers, maar had er graag wat tastbaars aan overgehouden”, aldus trainer Wietze de Jong. Frank Konneman begon zijn debuut bij Peize met 1-0 thuisoverwinning op HODO, uit Hollandscheveld. Het winnende doelpunt werd in de tweede helft gescoord door Tom van Leijsen, die voor het eerst in de basis stond, en als centrumspits een hoekschop van Frank Darwinkel afrondde. Peize had op eigen veld in de eerste helft volledig de controle en ondanks een spervuur aan aanvallen en kansen bleef het bij rust blanco. In het tweede deel was Paais aanvankelijk minder dreigend, maar na de 1-0 verzuimde de thuisclub wederom de score op te voeren. De gasten speelden vervolgens alles of niets, waarbij de thuisclub nog enkele keren goed wegkwam.. Peize trok de winst over de streep. “Winnen in de eerste wedstrijd is belangrijk. Dit is goed voor het moraal en bevestiging van het vertrouwen dat we hadden in de voorbereiding, waarin we nog niet echt getest waren.”, zei Konneman na afloop. De geplande thuiswedstrijd van Actief werd gespeeld in Assen. Reden: het veld was bezet door het Bloemencorso. De Eeldenaren hadden er geen nadeel van want de rood-witten gingen bij FC Assen met een overwinning van het veld. Een magere 1-0 werd het wel. De niet opgestelde Steven de Blok werd matchwinner. Nieuwbakken- nou ja, de teruggekeerde- trainer Peter Slijfer, die volgens insiders wel degelijk rustiger is geworden, heeft de discipline strak aangetrokken. Spelers met een grote mond of commentaar op de leiding worden er zonder pardon uitgehaald. Hetgeen geschiedde. De 0-1 was wel een gelukkige. Bij een doorgeschoten bal wilde de keeper van Assen wegschieten, maar via De Blok verdween de bal in de touwen. “Als we kampioen worden heeft niemand het nog over dit doelpunt”, sprak leider Eric Bont met een glimlach. Assen had overigens een penalty verdiend maar kreeg deze niet. Een deceptie voor Nieuw-Roden dat ondanks een mooie voorbereiding met 4-0 de boot inging bij Smilde. “Als we na twintig minuten op 0-4 waren gekomen was er niks loos geweest”, meende nieuwe trainer Jur Smit. “Qua kansenverhouding had de wedstrijd ook in 8-8 kunnen eindigen. Zelf raakten we drie keer het houtwerk.”, zag Smit, die het niet kan bevatten. In de voorbereiding hadden we geen enkel probleem met de afwerking. Wie er allemaal gemist hebben? De complete voorhoede. Smit noemde minstens vier spelers. De spelers moeten bij zichzelf te rade gaan hoe dit kon gebeuren.” Hoogkerk speelde allesbehalve sprankelend tegen het debuterende Eenrum. Hoogkerk had het lastig met de nieuwkomer. Na een flitsende start (Jean Marc Balsters schoot al in minuut 1 raak) werd een fout van Marten Wobbes op het middenveld ongenadig afgestraft met een wereldgoal. Dezelfde Wobbes maakte zijn fout weer goed door 2-1 aan te tekenen. Nog voor de thee kwamen de rood-zwarten weer langszij. De tweede helft was niet om aan te zien. ‘Speedy Gonzales’ Kevin Beuker liet ‘de Verbetering’ alsnog ontploffen door vlak voor tijd de 3-2 in de netten te jagen. TLC zegevierde in het debuutjaar in de vierde klasse meteen. De Tolbert Leek Combinatie versloeg VVK op eigen terrein met 0-1. Steven Peper maakte het winnende doelpunt. Het was een beetje ene gestolen overwinning. Met name in de tweede helft kreeg de Korreweg-club drie goed ekansen. Mede dankzij prima keeperswerk van Remco Been bleven de gasten op de been. Bij een uitval ging de stadse keeper onder de bal door, waarna Peper het leer kon intikken. De vrouwelijke scheidsrechter die moeite had met het verbaal geweld van VVK floot te vroeg af en daar was VVK niet zo blij mee. Haulerwijk begon in de vierde klasse met een nederlaag. De 3-1 verliespartij bij LEO was terecht. Nieuwe trainer Theo Donker had zich een beter debuut voorgesteld. SVMH ging zeer verdienstelijk onderuit tegen het ijzersterke MOVV, met de beroemde gebroeders Blauw in de gelederen. De debutant gaf goed partij op eigen veld, maar kon de uiteindelijke 1-2 niet voorkomen. Gerhard Offringa, bijgenaamd ‘Theo de Tank’, was met twee voltreffers spekkoper. De Wilper Boys stuitte op een Fochteloo dat met een vrijwel compleet nieuwe elftal aantrad. In de eerste tien minuten had De Wilp de wedstrijd echter moeten beslissen na twee keer oog in oog met de keeper. Even later een hoekschop, die er aan de andere kant invloog. Doelman Rob van Echtelt liet een bal door zijn vingers glippen: 2-0. Het hek was van de dam en Fochteloo denderde naar 5-0. “Het afmaken van de kansen was het verschil. Vier dode spelmomenten en een blunder deden ons de das om. Fochteloo heeft goede spelers, maar dit mag niet gebeuren,” uitte Martin Lobers zijn teleurstelling.