Roden passeert Peize en Actief; GOMOS laat veel liggen bij Steenwijker Boys

Zondagvoetbal

REGIO – De ‘derby der gemeenten’ (Noordenveld en Tynaarlo) tussen Peize en Actief eindigde onbeslist. Roden profiteerde van de puntendeling, won zelf overtuigend van Annen en passeerde de regionale rivalen. GOMOS speelt zeer wisselvallig en dreigt in de middenmoot te belanden. De Norgers schoten tekort tegen koploper Steenwijker Boys. In de vierde klasse C passeerde HFC’15 SVZ op de ranglijst (zie verslag elders in deze krant). In 4 B zitten zowel De Wilper Boys als SVMH in de problemen. Vijfde klasser Haulerwijk behield de koppositie na winst op Amboina. Onderin liet Zevenhuizen punten liggen tegen De Sweach, terwijl de regiostrijd tussen TLC en GVB in evenwicht was: 2-2.

Peize – zonder de geschorste Jarco Westerhof en nog altijd Simon Wekema-kwam weer niet tot een overwinning, in de derby tegen Actief ( de eerste derby vorig jaar eindigde ook in 1-1, red.). De fysiek sterkere Eeldenaren kwamen vlot op een 0-1 voorsprong via Bob Berends. Het betere Peize probeerde de hele wedstrijd de gelijkmaker op het bord te krijgen. Marinus Wekema, een van de hondstrouwe Peizer supporters, gaf echter geen cent meer voor een kans op de gelijkmaker, die in de ultieme fase toch nog viel. Patrick Kosters schreef de 1-1 op zijn naam. “Peize kan de kansen gewoon niet afmaken”, zag Wekema, die blij was met het punt, maar ook wees op het verval. “Net als vorig jaar in de laatste fase voor de winterstop”. De blauwhemden duikelden naar de achtste plaats. De verschillen zijn achter bijzonder klein. Zo staat Helpman elfde, maar heeft maar vier punten minder dan nummer vier GVAV.

Roden steeg met stip op de ranglijst na de ruime 3-0 overwinning op Annen, dat op een degradatieplaats staat en in de hoek zit waar de klappen vallen. De Noordenvelders speelden niet bijzonder goed, maar waren wel resoluut in de kansen. Het was al meteen raak, in de tweede minuut. Vincent van Santen bereidde een mooie aanval voor via de zijkant. De voorzet werd bij de eerste paal binnengewerkt door Rutger van der Laan. Van Santen stond ook aan de basis van de tweede treffer, die op naam kwam van Bert Roede. Vlak voor rust schoot Freddie van der Velde een vrije bal in de kruising: 3-0. In de tweede helft probeerde Harry Zwiers zijn spelers scherp te houden. De verdediging gaf niets meer weg. Roden steeg door de overwinning naar de vijfde plaats. “Dan doe je het niet slecht”, was Harry Zwiers van mening. De Roners mogen komende zondag proberen runner-up GRC Gronjngen het lastig te maken. De stadjers hebben dit seizoen nog niet verloren, dus daar ligt een mooie uitdaging.

GOMOS kon niet stunten tegen koploper Steenwijker Boys. Het werd 3-1 op de Koperberg. “We hebben ons aardig tekort gedaan”, vond trainer Wim Bakering. Bakering doelde onder meer op vijf ‘1 tegen 1’- situaties, die niet benut werden.”. Vervolgens lieten vier verdedigers een speler van de Boys vrij inkoppen: 1-0. In deel twee hetzelfde verhaal. De Norgers kregen drie scoringsgelegenheden, waarvan een glaszuiver doelpunt om onbegrijpelijke reden werd afgekeurd. Vervolgens kopte dezelfde speler weer raak; 2-0. Jannes Siegers maakte middels een indraaiende voorzet die via de verdediging in het doel verdween de 2-1.GOMOS ging verwoed op jacht naar de gelijkmaker. Siegers had de gelijkmaker moeten maken, nadat GOMOS een strafschop kreeg. De jonge speler schoot slecht in. De geel-zwarten bleven jacht maken op de 2-2 en door de ruimte die Steenwijk kreeg werd het echter 3-1. “We laten te veel liggen. De top vier kwam in zicht, nu zitten we in de wachtkamer. De inzet was goed, maar het was een teleurstellende middag”.

Nieuw-Roden gaat als een speer. De blauw-witten wonnen voor de vijfde keer en klommen naar de derde plaats. Het uitermate zwakke Meeden werd aan de Zevenhuisterweg volledig onder de voet gelopen: 8-0. Bij rust was het al 6-0. “De uitslag had ook 18-0 kunnen zijn. Dit Meeden hoort niet in de vierde klasse thuis”, vindt trainer Jur Smit. De helft van de Nei Roner productie kwam op naam van Wilco Drent. Broer Sander scoorde niet. “Hij had andere bezigheden, het ‘rop en scheurwerk’”. De derde Drent, Martijn, viel nog in. “Hij speelde niet best”, aldus Smit, die de Noord-Drenten aan het eind van het seizoen verlaat. “Ik ga naar Noordpool. Ik ga niet weg uit onvrede, het bevalt me prima bij Nieuw-Roden. Maar Noordpool handelde sneller”, verklaart Smit.

De Wilper Boys heeft het moeilijk. De ploeg van Klaas Zijlstra moest ook de overwinning laten aan Smilde’94, dat wel hooggeklasseerd is. “Het is steeds hetzelfde verhaal. We krijgen heel veel kansen, maar belonen onszelf niet. Het voetbal is zeker het aankijken waard, daar ligt het niet aan, maar Smilde is geen wonderploeg”, was het commentaar van Zijlstra. De 5-2 was geflatteerd. Na de 1-1 van Wietse Numan liep Smilde uit naar 3-1. Joey Louwes verkleinde de achterstand weer. De Boys konden het niet afdwingen tegen de tien van Smilde, dat nog meer de lange bal hanteerde.

SVMH staat nog lager dan de streekgenoot uit De Wilp. Ook SVMH werd op een ruime nederlaag getrakteerd door Sportclub Makkinga. Patrick van Nimwegen haalde nog maar eens de gifbeker aan, die maar niet leeg raakt. SVMH was beter dan de Friezen, maar boksten tegen een gele muur op. Een onoplettendheid werd de zwart-witten fataal: 1-0 Na de tirade van Van Nimwegen een nog aanvallender SVMH, dat ruimte weggaf, waarna drie keer de bal in het net vloog. De gasten raakten nog de paal en Ton Koster kwam nog alleen voor de keeper maar schoot wild over. “Er stroomt nog steeds geen zoetigheid in de beker, de beste medicijn is een zege”, verzucht de Assenaar.

Haulerwijk behoudt de leiderspositie in 5C. In een leuke wedstrijd wonnen de Stellingwervers met 5-1 van het niet kinderachtige Amboina, een leuk voetballende ploeg waar Haulerwijk moeite mee had. Door individuele acties hadden de gasten ook een overwicht, maar een vrije trap van Janus Pol leverde de 1-0 op. Amboina was dreigender, Haulerwijk effectiever in de kansen. Na de 2-0 (wederom Pol) voorkwam doelman Stefan Ekhart de 2-1 en hield zijn ploeg in de race. A-junior Sven van der Veer schoot na de pauze met scherp. Tim van der Velde scoorde in de rebound. Na de 4-0 was het duel, mannelijk gevecht zonder schermutselingen, beslist.

In dezelfde klasse een regionale kraker, maar dan onderin, tussen TLC en GVB. Een sportieve strijd, waar het publiek van genoot. TLC pakte voor het eerst sinds 13 september weer ene punt. “Maar er had meer ingezeten”, was Chris de Jong van mening. De gasten namen wel brutaal de leiding en kwamen zelfs op 0-2. Guido van der Velde en Delano Dussel maakten de achterstand ongedaan. Na rust over en weer kansen. In de laatste minuut dreigde TLC te bezwijken doordat een penalty werd toegekend. Man van de wedstrijd Jan Mark Hummel stopte de pingel.

Zevenhuizen was bepaald niet tevreden over de 2-2 tegen De Sweach. “Zulke tegenstanders moet je opvreten”, vindt Bram Klaassens. Zevenhuizen was veel beter, maar kwam tot twee keer toe achter. De 2-1 ontstond nadat twee verdedigers elkaar aankeken. En dan gaat de derde ermee heen. In de 88e minuut bepaalde invaller Nick Uitham de eindstand op 2-2. Zevenhuizen steeg zowaar een plaatsje, naar de achtste plaats. Zoals bekend gaat Klaassens Zevenhuizen verlaten. “Ik wil graag afsluiten met een periode, maar daar moeten we nog hard voor werken. Attentie: Zevenhuizen speelt komende zondag tegen Terschelling. In verband met de boottijden begint het duel al om 11.45 uur!