Roden, Peize en GOMOS met winst naar winterstop, Zevenhuizen ten onder in ‘Douwsma-show’

Zondagvoetbal

REGIO – De regiotoppers kunnen met een gerust gevoel aan het kerstmenu. Roden, Peize en GOMOS vierden op de laatste speeldag van het jaar de overwinning. Ook HFC’15 won, maar de Hoogkerkers moeten nog een keer aan de bak. Nieuw-Roden speelde de topper tegen Alteveer en nam de kop over (zie verslag elders). De Wilper Boys snoepte een punt van Surhuisterveen en heeft de smaak te pakken. Ook de rood-zwarten spelen nog een wedstrijd, voor de winterstop. SVMH valt nog steeds buiten de boot. De ploeg van Patrick van Nimwegen stond opnieuw met lege handen. Zevenhuizen kon wel een staande ovatie geven voor Martin Douwsma die namens Fochteloo zijn oude club de das om deed met zes doelpunten. Het duel van TLC werd afgelast. Haulerwijk had een vrije zondag.

Roden heeft de derde plaats nog altijd stevig in handen, na winst op eigen terrein op Titan, dat vecht tegen het degradatiespook. Met een 2-0 voorsprong, dankzij doelpunten van Rene de Vries (na een kwartier spelen) en Robin van der Tuin was de zege al in kannen en kruiken. Beide treffers werden voorbereid door Rutger van der Laan. Het werd slechts een 2-1 zege. “Het was niet goed, maar goed genoeg om Titan te verslaan”, vond Harry Zwiers. Het was niettemin de vijfde overwinning op rij. “Harry Zwiers de wind eronder? Nee, de club Roden. Ik ben maar een klein onderdeel van het geheel. Het is de verdienste van de kwalitatief goede selectie. Ik heb een hele selectie fit, waardoor ik kan trainen met een grote groep. De selectie straalt plezier uit. Niemand had verwacht dat we op derde plaats zouden staan. We zijn spekkoper van de competitie”, ging Zwiers nog even door. “Afwachten hoe we uit de winterstop komen? Eerst genieten van wat je hebt”, aldus de zeer goed gemutste Zwiers.

Het worden toch ook Vrolijke Kerstdagen in Peize, want in de laatste speelronde van het jaar wisten de blauwhemden dan eindelijk weer de overwinning binnen te slepen. Standaard is een 1-0 achterstand, maar Peize kwam op karakter terug tegen Dalen. Nadat Tom van Leijsen dichtbij de openingsgoal was, viel het doelpunt aan de andere kant. Twijfel sloeg weer toe binnen de Paaisers. In de tweede helft kwam Peize beter uit de startblokken. Binnen vijf minuten de ommekeer. Na een aanval, opgezet door Selwyn Slotegraaf maakte David Kruizenga de 1-1. Dezelfde Slotegraaf lokte vervolgens een penalty uit. Kruizenga was ook vanaf de stip trefzeker: 2-1. Door de tweede gele kaart voor een speler van Dalen werd het elf tegen tien. En dat blijkt altijd lastig. Hoewel Dalen niet de kracht had om gevaarlijk te worden. Ver in blessuretijd deelde ook Yoran Cats in de score: 3-1. Door blessures bij Ronald Kosters en Jarco Westerhof kregen Slotegraaf en Cats voor het eerst een basisplaats. Met deze debutanten kreeg de zege extra glans.

GOMOS heeft de boel ook op de rails. De Norgers wonnen de laatste vier wedstrijden met overtuiging. In Loon moest LEO eraan geloven. En dat op het kunstgras, dat GOMOS niet gewend is. “Maar we kunnen ons snel aanpassen”, sprak Wim Bakering. De drie snelle spitsen van Loon En Omstreken kregen geen ruimte doordat GOMOS heel compact speelde. In de omschakeling waren de gasten bijzonder effectief. Uit vijf kansen werd vier keer gescoord. LEO, dat goed begon, had geen oplossing voor het compacte spel van GOMOS. De thuisclub hanteerde de lange bal die snel ingeleverd werd. Jannes Siegers was wederom productief met twee doelpunten, evenals Sven Pilon.

De Wilper Boys, dat met enig optimisme- zege op Read Swart in de achterzak- naar Surhuisterveen kwam, haalde er een knap gelijkspel uit. Het was een wedstrijd met twee gezichten. Het eerste deel was volledig voor de rood-zwarten. In de tweede helft had oranje-zwart de wedstrijd in handen. Gert van der Kaap bracht De Wilp de voorsprong. In de tweede helft een cruciale wissel. Bij Surhuisterveen kwam de spits erin, terwijl steunpilaar Danny Louwes wegviel bij de gasten. Daardoor moest Klaas Zijlstra achterin de boel omzetten. De ingebrachte spits profiteerde: 1-1.

Klassegenoot SVMH dolf net het onderspit tegen Read Swart. Na twintig minuten kregen beide clubs een penalty en een rode kaart. Namens SVMH kreeg Stefan Renkema rood. SVMH speelde in die fase met tien man sterk. En na de 1-0 achterstand was het Ton Koster die de zaak gelijk trok, nadat de bal met de handen van de lijn werd gehaald en een penalty het gevolg was. Het duel werd opener, Read Swart kreeg de iets betere kansen. Maar een ongelukkig doelpunt deed SVMH de das om. Dit na niet kordaat ingrijpen. In de tweede helft streden de zwart-witten vol overgave, waar het de laatste weken aan ontbrak. Loon naar werken werd het niet. Na vier seizoenen verlaat Patrick van Nimwegen De Wieken. “Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk in Nieuw-Roden”, aldus de Assenaar.

HFC’15 won wel met 4-1 van Haren, maar de zege kwam moeizaam tot stand. “Ik kan het probleem niet verklaren. Het loopt even niet. De motor hapert, er zit zand in de machine”, zet Auke Birza vraagtekens op zijn voorhoofd. Kansen zat voor de Hoogkerkers die ze in de schoot kregen geworpen. Desondanks bleef de score bij rust blanco. Niet lang na de pauze stond HFC’15 verkeerd en sloeg Haren toe: 0-1. Birza zag de bui hangen. Maar het was Michel IJpema die beide partijen weer op gelijke hoogte bracht. Jarno Vogel kopte uit een hoekschop de 2-1 binnen, waarna Haren het liet liggen en via Frank Volkers (punter) en Daniel van Donderen alsnog een ruime 4-1 op het bord kwam. Het voetballen baart Birza zorgen. Lange tijd om na te denken is er niet, want nog voor de winterpauze staat Eenrum op de rol.

Zevenhuizen maakte deel uit van de Martin Douwsma-show. De speler die vroeger furore maakte bij Zevenhuizen en nu de kleuren verdedigt van Fochteloo. Douwsma stal de show met zes doelpunten! “Ik kende hem niet, had de verhalen wel gehoord. Tja, hij moest zeker even zijn gram halen”, zei Bram Klaassens, die onder de indruk was. “Hij was niet te pakken. Met zo’n speler hadden we veel hoger gestaan. In de tweede helft hebben we geprobeerd er nog een wedstrijd van te maken”. Bernard Dik, Niek Uitham en A-junior Klaas Jelsma zorgden nog voor een dragelijker 6-3.