Roden ‘slalomt’ langs onherkenbaar Actief

roden voetbal roden tegen actief

Zwart-witten met klinkende 4-0 zege naar de Noordenveld-derby

RODEN – Roden won de eerste derby van 2015 glansrijk. De zwart-witten hadden geen kind aan Actief, dat de laatste weken de smaak te pakken had. De 4-0 was nog een magere afspiegeling. Roden liet na om een monsterscore neer te zetten.

Het is in deze tijd van het jaar- waarom er nu alweer gevoetbald wordt is een andere vraag- de periode dat voetballers de lange latten onder binden. Dat was bij Roden nauwelijks het geval (alleen Bert Roede was niet van de partij en dat had ook nog te maken met een blessure), maar de Eeldenaren hadden er wel last van. Vaste waarden als Jordi Slijfer, Hannah Mourad en doelman Ron Meijer waren reeds in wintersportoorden. Gert Boerma was ook elders, maar dat had met privéomstandigheden te maken. Roden kwam furieus uit de startblokken in de botsing der gemeenten (vooral Roden ziet Actief niet als derby). De voortvarend beginnende Luuk Keizer gaf door middel van een dropkick voor, waarna Robin van der Tuin diagonaal inschoot: 1-0. Aan de andere kant een hoge voorzet van Thomas Mirck, die Steven de Blok bereikte. De Blok kopte prima in, Rutger Beuzenberg redde voortreffelijk. Het was het antwoord van Actief, maar daar bleef het in de boeiende openingsfase bij. De thuisclub trok de teugels strak aan en deed haar clublied eer aan: Roden Vooruit. Het was de periode dat Roden de ploeg uit Tynaarlo overrompelde, maar dit niet in score wist uit te drukken. Keizer (vrijgespeeld na een prachtige subtiele lob van Van der Tuin) stuitte op derde doelman Jasper Eilander, met een schuiver net naast en gleed bij een derde mogelijkheid uit. Van der Tuin had dan toch de 2-0 op de schoen, maar zijn inzet was te slap. Het offensief hield aan. Een mooie aanval werd opgezet door Freddie van der Velde, Rutger van der Laan- goed op dreef- gaf laag voor, waar Keizer attent op reageerde, maar wederom zonder succes. Roden voetbalde niet alleen beter, maar was ook feller. En voetbal begint altijd met inzet en dat liet de rood-witte ploeg na. Verdedigend stond Roden ook sterk, met als exponent linksback Yonathan Ahlers, een begaafde technicus. En Actief? Dat kwam alleen in het laatste stuk van het eerste deel in beeld. Een boogbalpoging over de keeper van Pepijn Vos was niet hoog genoeg om Beuzenberg te verschalken. Het slotakkoord was toch weer voor de gastheren. Na een listige bal van Van der Laan werd een inzet van Vincent van Santen van de lijn gehaald.

Doordat het slechts 1-0 was leek Actief in de tweede helft nog een kans te krijgen, maar dit werd meteen de grond ingeboord. Vrijwel na de aftrap haalde Van der Laan uit. Dit schot kon nog verijdeld worden. Maar uit de hoekschop joeg de vrijgelaten Jos Darwinkel de bal hoog in het doel: 2-0. Het was de nekslag, al spartelden de bezoekers nog even flink tegen. Een doelpoging van Mirck werd fabuleus gepareerd, een fraaie kopbal van Ard Laning belandde net naast. Actief drong in deze fase meer aan. Er zat eindelijk meer lijn in het spel. De beste kans in de hele wedstrijd was voor Ewout Meeuwsen, die uit een voorzet van Vos, uitstekend inkopte. Met kunst en vliegwerk en hulp van de lat kon Actief van score worden afgehouden. Het was een serieus offensief, dat echter wegebde. Roden nam het commando weer over en freewheelde naar de finish. Met mooi voetbal werd Actief alsnog naar een ruime nederlaag gespeeld. De derde treffer viel na voorbereidend werk van Van der Laan, die Van der Tuin een niet te missen kans gaf. De jonge speler mocht randje buitenspel doorgaan. De protesten van Actief werden genegeerd. Voor Van der Tuin was het vervolgens een koud kunstje. De zwart-witten, waarvoor deze wedstrijd toch erg belangrijk was om uit de onderste regionen weg te geraken, kregen meer en meer zelfvertrouwen. Zelfs Wouter Jager bemoeide zich met de aanval en gooide de trukendoos open. Een schitterende pass van Van der Velde gaf Van der Laan de gelegenheid. Oog in oog met de keeper werd ook deze kans om zeep geholpen. Even later was het toch raak. Van der Tuin maakte de actie, zonder nadenken schoot Keizer in één keer in: 4-0. Een monsterscore leek alsnog in de maak bij een ontketend Roden. Een sporadische tegenstoot leverde een kopkans op voor de op het middenveld geposteerde Ennio Jansen, maar de kopbal was krachteloos. Een schot van de boomlange speler had meer venijn, maar trof geen doel. In de laatste tien minuten mocht Marten Drewes namens Roden zijn debuut maken. De jonge speler die in ieder geval opviel met zijn knot in het haar zag hoe Beuzenberg een uithaal van Mirck uit de bovenhoek ranselde. Jansen kreeg nog een ultieme kans om Actief de eretreffer te bezorgen, maar van dichtbij schoot hij hoog over. Roden had het laatste woord. Keizer kwam op snelheid door, had het vizier op scherp, maar raakte de paal. Na afloop kreeg de thuisclub een welverdiend applaus van de toeschouwers. Eeldenaren hadden intussen de Norgerweg al verlaten. Actief was juist weer op de goede weg, maar was geen schim van de ploeg van de laatste tijd. Mede dankzij de wintersportgangers. En de Roners? Ze zullen komende zondag vol vertrouwen de Peizerdiep oversteken. Door de nederlaag van Peize zijn beide aartsrivalen naast elkaar gekomen. Het belooft een thriller aan de Hereweg. En dat op de eerste dag van maart. Wie roert er het hardst met de staart?

Roden-Actief 4-0 (1-0); Scoreverloop: 3. Robin van der Tuin 1-0, 50. Jos Darwinkel 2-0, 65. Robin van der Tuin 3-0, 70. Luuk Keizer 4-0; Scheidsrechter: Rozendal (Zwaagwesteinde); Gele kaart: Steven de Blok (Actief); Toeschouwers: 220

Opstellingen:

Roden: Rutger Beuzenberg, Wouter Jager, Jos Darwinkel, Freddie van der Velde, Yonathan Ahlers, Rolf Dussel, Vincent van Santen (75. Marten Drewes), Rutger van der Laan, Luuk Keizer, Martijn Plukker (75. Robert Louwes),Robin van der Tuin

Actief: Jasper Eilander, Justin Krijthe (45. Ron Meijering), Andries Spijkerman, Ard Laning, Ewout Meeuwsen, Ennio Jansen, Thomas Mirck, Thomas Spaan, Tristan Smits (65. Rick van der Vlis), Pepijn Vos, Steven de Blok

Ster van het Veld: Robin van der Tuin (Roden). De pas 16-jarige hoort eigenlijk nog maar te spelen in de B-junioren, maar staat vaak in de basis. Van der Tuin liet eindelijk zien ook een neusje voor de goal te hebben. Met twee goals en een assist had hij een belangrijk aandeel in de score.

Opvallend: Zoals bekend wordt Harry Zwiers de nieuwe roerganger van VV Roden. Diverse kandidaten hadden gesolliciteerd, waaronder een trainer die de loftrompet afstak over de club. Maar dit ging over… Dalen. De niet zorgvuldige man is nog wel goed terecht gekomen.