Roden spaart pover Zwartemeer

roden voetbal 1

Scheidsrechter Souisa wenst geen commentaar

RODEN – VV Roden heeft zondag voetballend weinig tegenstand gehad van het Zwartemeer van Henk Veenhof. De Rodenaren deden zichzelf te kort door slechts twee keer te scoren.  De geel-zwarten kwamen niet zonder kleerscheuren uit het dorp van Ot en Sien. Scheidsrechter Souisa strooide met kaarten aan het adres van de Zuid-Drenten en staakte de strijd zelfs vijf minuten voor tijd. Dit nadat de keeper en een speler met rood van het veld werden gestuurd.
De wedstrijd moest in het teken staan van respect. Mensen van de KNVB deelden aanvoerdersbandjes uit aan de jeugd met het woord ‘respect’. Maar alle respectvolle acties helpen geen moer, want respect bestaat nu eenmaal niet op een voetbalveld. Dat het in Roden in de slotfase uit de hand liep had alles te maken met aanmerkingen op de leiding. Heel normaal in voetbal. De vraag is hoe ga je daar als scheidsrechter mee om? Arbiter Souisa –de wedstrijd verliep op zich sportief en was geen aanleiding voor kaarten uitdelen- was niet gediend van enig commentaar. “En  als je als scheidsrechter briest “kom hier!”, wie heeft het dan over respect?”, was Henk Veenhof (“ik heb wel ergere dingen meegemaakt”) van mening. De oud-trainer van Peize, Actief en GOMOS doelde op zijn keeper Jeroen Lambers, die, nadat Roden de bevrijdende 2-0 maakte, de arbiter wees op een overtreding, waarna hij geel kreeg. En toen hij niet inging op ‘kom hier’ zich omdraaide en zijn rugnummer toonde werd de rode prent getoond.
De keeper kreeg gezelschap van Raniel Briek, terwijl ook iemand van de technische staf al was weggestuurd. Daarvoor hadden nog enkele spelers in geel-zwarte kleuren het geel gezien. Allen wegens commentaar op de leiding. En dat op een stralende zondagmiddag en een eerste helft die zeker het aankijken waard  was. Enkele Peizer ‘spionnen’ (Roden-Peize 12 oktober!) zagen een dartelend Roden dat eerst wakker werd geschud (gevreesd werd voor een slecht resultaat na Rodermarkt) door de gasten die de eerste doelpogingen ondernamen en er lustig op los tikten. Maar de beste kansen waren voor de thuisclub.  Freddie van der Velde stuurde Rutger van der Laan de diepte in, ‘de blonde’ gaf voor, waar Vincent van Santen stuitte op Lambers (ex-FC Groningen!). Vervolgens een knal van Van der Laan van afstand, waarbij Lambers opnieuw gestrekt moest. Ook een tweede projectiel van de ontketende Van der Laan kon maar net worden verweerd. Maar de mooiste kans was voor Robin van der Tuin, die oog in oog met de gezette doelman wilde lobben, maar dit mislukte volledig. Zwartemeer had meer balbezit, maar kon nauwelijks iets uitrichten. De Roners waren stukken gevaarlijker en kwamen dan ook meer dan verdiend op 1-0.
Aanleiding was een onderschepping van Martijn Plukker die razendsnel de een-twee opzette met Van der Tuin, die breed gaf op Van Santen die simpel het karwei klaarde. Luuk Keizer –nadat Zwartemeer opnieuw de bal verspeelde- had vervolgens de zoveelste kans moeten benutten, maar ook hij faalde. De bezoekers hadden het middenveld in handen en zetten wel wat druk, maar eenmaal voorin wisten de aanvallers zich geen raad. Op slag van rust had Roden weer moeten scoren. De bal kwam terecht bij Plukker (de eveneens in scoringskans staande Robin van der Tuin werd vanwege buitenspel overgeslagen), die ook niet langs Lambers kwam. Veenhof probeerde na rust het duel om te draaien, maar slaagde daar niet in. De kansenzee van Roden werd uitgebreid. Eerst kreeg de mee naar voren gekomen Jos Darwinkel zijn hoofd er niet goed tegen, vervolgens schoot Van der Tuin vanaf de achterlijn achteloos tegen de keeper aan. Veenhof wisselde enkele spelers, maar al met al zette het geen zoden aan de dijk. Het voetbal werd er in de tweede helft niet mooier op. Het werd meer een gevecht. De zwart-witten domineerden, maar vergaten de score op te voeren, waardoor Zwartemeer in leven bleef en bij een uitval toch zomaar kan scoren. Zo schrok de defensie bij een omhaal van Briek, die net voor de lijn kon worden gehaald. Aan de andere kant een harde voorzet,  de attent reagerende Van der Laan schoot van dichtbij huizenhoog over. Tien minuten voor tijd dan toch de 2- 0. Wederom stond Van der Laan aan de basis. Diens voorzet op maat werd bij de tweede paal eenvoudig ingekopt door Luuk Keizer. Dat was het voetbalgedeelte. Het praatgedeelte met straffen  ontsierde deze mooie middag.
Roden-Zwartemeer 2-0 (1-0); Scoreverloop: 25. Vincent van Santen 1-0, 79. Luuk Keizer 2-0; Scheidsrechter: Souisa; Gele kaart: Bas de Vries, Peter Imming (Zwartemeer); Rode kaart (twee keer geel): Ranil Briek, Jeroen Lambers (beiden Zwartemeer); Toeschouwers: 200
Opstelling Roden: Rutger Beuzenberg, Wouter Jager, Jos Darwinkel, Freddie van der Velde, Robert Louwes, Rolf Dussel, Luuk Keizer (90. Yonathan Ahlers), Rutger van der Laan, Robin van der Tuin (71. Danel Strijker), Vincent van Santen, Martijn Plukker (93. Jordi de Vries)
Ster van het veld: Rutger van der Laan (Roden). Liet zich al gelden in de beginfase met zijn fabelachtige traptechniek. Was ook betrokken bij de tweede en bevrijdende goal voor Roden.
Opvallend
Omroeper Bernard Rademaker werd op de vingers getikt door de gasten nadat hij meldde dat Zwartemeer uit Zwartemeer komt. Zwartemeerse Boys komt uit Zwartemeer, VV Zwartemeer uit Klazienaveen. “We zeggen toch ook niet dat Peize uit Roden komt”, brieste een Zwartemeer-supporter.