Roden straalt meer uit om te winnen: 3-2

roden voetbal peize 1

roden voetbal peize 2Roden kan niet omgaan met 3-0; inhaalrace blauw-zwarten brengt thuisclub nog in het nauw

RODEN – Roden-Peize 3-0! Het ongeloof straalde van de gezichten van de Roners die dit niet gewend zijn. Tegen Peize dan. De Rodenaren hebben dit seizoen al vaker drie keer gescoord, om vervolgens de punten te verspelen. De blauw-zwarten, die slap aan de derby begonnen, kregen pas aan het eind de geest en kwamen nog akelig dichtbij. De angst sloop weer in de Roder formatie. In een zinderend slot moest de Roder defensie alle zeilen bijzetten, maar trok de uiteindelijke 3-2 over de streep. Na het laatste fluitsignaal klonk er een luid gejuich onder de zwart-wit gekleurde aanhang.

Want het was alweer een tijdje geleden dat Roden dat lastige broertje Peize de baas was. Om precies te zijn: 28 april 2013, toen het 2-1 werd in de thuiswedstrijd. Het was te verwachten dat het weer een keer ging gebeuren. Peize begon met een houding van: wij staan weer bovenin, wat kan ons gebeuren? Peize begon slap aan de grote Noordenveld-derby. Roden kreeg al vroeg in de wedstrijd kansen. Arnold van der Ploeg gleed weg bij het uitverdedigen, maar Robin van der Tuin speelde het niet goed uit. Bij het andere doel bracht Tom van Leijsen Joppe van Leeuwen in stelling. De inzet kon nog bij de doellijn weg worden gewerkt. Daarbij raakte de inkomende Joppe van Leeuwen geblesseerd. In deze fase, de twaalfde minuut, de tegenaanval terwijl Van Leeuwen nog behandeld werd buiten de lijnen. Het was wederom spits Robin van der Tuin die de bal in de zestien deponeerde. Bert Roede speelde in een keer door op Rutger van der Laan, die met een snoeiharde volley doelman Lennart Renkema kansloos: 1-0. Roden drong verder aan, stond op scherp, maar te scherp, tot drie keer toe stonden de aanvallers buitenspel. Maar het was wel weer een waarschuwing aan het adres van Peize. De blauw-zwarten probeerden de voorste linie te bereiken via de combinatie, de speelwijze- snel de diepte zoeken- van de gastheer was gevaarlijker. Bovendien was de passing van de Paaisers niet zorgvuldig, waardoor het fanatiekere Roden steeds weer kon overnemen. In de 23e minuut een poging van ver van Ronald Sloots, waarbij Rutger Beuzenberg gestrekt moest. Er was wel dreiging van Peizer kant, met name via de veel mee opkomende rechtsback Jarco Westerhof, echte scoringskansen leverde het niet op. Vervolgens treuzelde Ronald Sloots bij het uitverdedigen, speelde terug, in de voeten van Van der Tuin, die simpel de bal in de uiterste hoek schoof: 2-0. Een weelde voor Roden, maar het was zeker verdiend. Roden was simpelweg scherper. Maar een soloactie van David Kruizenga bracht Roden toch weer in problemen. Kruizenga werd door twee spelers de doorgang versperd, Van Leijsen kreeg alsnog de gelegenheid en kon nog net van score worden afgehouden. Terwijl de omroeper de jeugdige Peizer aanhang waarschuwde dat als er weer vuurwerk zou worden afgestoken, dan wordt de wedstrijd gestaakt. Het meeste vuurwerk kwam echter van de voetbalploeg uit Roden. Vlak voor rust mocht Freddie van der Velde aanleggen voor een vrije trap, net buiten het zestienmetergebied, veroorzaakt door Van der Ploeg. In de muur een lachende Jannes Douwes, maar er viel niet veel te lachen, want de vrije trap vloog langs de muur, via de paal in het doel: 3-0! Voorzitter Jans Darwinkel probeerde rustig te blijven in de euforie: “Ik loop niet met de kop in de wolken, want dit hebben we eerder gehad”, wees de preses op de nachtmerrie van wedstrijden tegen GVAV en Helpman. De formatie van Harry Zwiers is niet stabiel genoeg, zo is gebleken.

In de rust een ongetwijfeld getergd Peize, dat uit een ander vaatje zou gaan tappen. Maar om nu te zeggen dat Peize anders uit de kleedkamers kwam, nee. De vorm van de dag was er niet. Na een eerste gevaarlijke voorzet van Westerhof, waarbij Beuzenberg redding bracht, een schoonheid van een Roner aanval, waarbij Van der Laan dook op een voorzet, maar zonder gevolgen voor Peize. Het spel ging heen en weer, met over en weer kansen. Een kopbal van routinier Jannes Douwes zeilde net naast. De echte overtuiging ontbrak in de Peizer aanvallen. Maar dan, de 67e minuut. De wedstrijd zakte wat in, tot Sloots de kans kreeg om uit te halen. Via de paal ging het speeltuig het doel in: 3-1. Het thuispubliek sidderde: het zou toch niet weer gebeuren? De angst sloop wel degelijk weer in de zwart-witte ploeg. En na een perfecte voorzet van Frank Joosten nam Douwes de bal aan de andere zijde ouderwets op de pantoffel: 3-2! Na een laatste waarschuwing voor de Peizer supporters achter het doel met hun vuurwerk (trainer Frank Konneman en leider Rob Wielink moesten er aan te pas komen) brandde de derby los en waren de laatste twintig minuten bloedstollend. Roden wankelde. Bij uitvallen had Roden de zege veilig moeten stellen. De doorgebroken Van der Tuin zag Vincent van Santen echter over het hoofd. In de 87e minuut werd Beuzenberg de held van Roden door een krachtige kopstoot van Van Leijsen op fabuleuze wijze te pareren. Bij het andere doel een crosspass van Freddie van der Velde op Van der Tuin, die uithaalde. Renkema kon de inzet nog net van richting veranderen. Voor beide doelen ontstonden nog enkele hachelijke momenten. In de ultieme aanval moest Beuzenberg bij een hoge bal alles uit de kast halen om de bal weg te werken. De ontlading bij de spelers en supporters van Roon, was enorm na het laatste fluitsignaal. “Maar we gaan nog niet naar huis”, spoorde de omroeper de supporters aan. Thuisartiest Eltjo van Wijk en bier bracht beide supportersgroepen samen. Roden zong dit keer het hoogste lied.

Roden-Peize 3-2 (3-0); Scoreverloop: 11. Rutger van der Laan 1-0, 34. Robin van der Tuin 2-0, 43. Freddie van der Velde 3-0, 67. Ronald Sloots 3-1, 73. Jannes Douwes 3-2; Scheidsrechter: Van Schepen (Berlikum); Gele kaart: Robert Louwes (Roden), Jarco Westerhof, Frank Joosten (Peize); Toeschouwers: 450

Opstellingen

Roden: Rutger Beuzenberg, Wouter Jager, Jos Darwinkel, Guido Bos, Freddie van der Velde, Nick ter Arkel, Rolf Dussel, Rutger van der Laan, Bert Roede (71. Robert Louwes), Robin van der Tuin, Vincent van Santen (85. Jorn Bijholt)

Peize: Lennart Renkema, Jarco Westerhof, Ronald Sloots, Arnold van der Ploeg, Patrick Kosters, Frank Joosten (88. , David Kruizenga, Tijmen Wegereef, Tom van Leijsen, Ronald Kosters (63. Selwyn Slotegraaf), Joppe van Leeuwen (12. Jannes Douwes)

Ster van het Veld: Rutger Beuzenberg (Roden). Ondanks de 3-0 moest Beuzenberg flink aan de bak om Peize van score af te houden. Meest cruciale redding was op de kopbal van Tom van Leijsen, waardoor de 3-3 uitbleef.

Opvallend

De supporters van beide clubs stookten het vuurtje op op het internet. De Peizers haalden Jomanda er zelfs bij. Zij zou straling geven aan de Peizer ploeg. Maar ze gaf de straling aan de verkeerde ploeg, Roden, dat meer uitstraalde om te winnen. Beide voorzitters speelden hun eigen spelletje. “Roden had de punten hard nodig”, vond Jans Darwinkel na afloop. “Dat weet ik niet”, was het verwachte Peizer antwoord van Harm- Jan Danker.