Roden verliest ‘topper’; Haulerwijk klopt De Wilper Boys

Zondagvoetbal
REGIO – Op de eerste zondag in oktober stonden er twee derby’s op het programma: Nieuw-Roden-SVMH (zie uitgebreid verslag elders) en De Wilper Boys-Haulerwijk. Haulerwijk won. Peize won ook eindelijk, in Emmeloord, terwijl Roden de vroege topper van GAVC verloor. GOMOS bleef steken op een punt. HFC’15 had een vrije zondag.
Nummer een Roden, ging naar Grou voor de confrontatie met nummer twee, GAVC, vorig seizoen middenmoter in de andere tweede klasse. Onderweg terug naar het Noordenveld was Harry Zwiers ondanks de nederlaag alweer opgewekt: “Ik heb alleen een stuur, voor de rest niks”.  Over de topper (zelfs omroep LEO (!?) deed verslag): “topper? Het is nog maar het begin van de competitie. GAVC hoort voorlopig wel bovenin. Ze hebben een paar goede voetballers en een spits, die van een hoofdklasser komt en het verschil maakt. Dat deed de aanvaller- luisterend naar de naam Tjeerd Andries Andringa bijgenaamd Geert en eerder uitkomend voor Topklasser en Hoofdklasser SWZ - ook tegen Roden, dat niet heeft laten zien wat het de laatste weken op de mat legde. Met name qua strijd (“zij gaven 130 procent en wij 90”) werden de zwart-witten afgetroefd. Vincent van Santen bracht Roon wel aan de leiding, maar GAVC draaide het duel om (2-1). “Toen was het vechten tegen de bierkaai”. Na een dubieuze penalty werd het nog 3-1. “We hebben in de eerste helft nog een paar keer gezwijnd, bij Roden liep het niet vandaag gewoon niet”. Roden staat voorlopig weer tweede.
Peize boekte de tweede overwinning. De blauwhemden brachten Emmeloord- ook Emmeloord kwam vorig jaar uit in de klasse waarin ook GAVC uitkwam- de tweede nederlaag toe. Na een 1-1 ruststand nam Peize afstand van de poldermannen. Peize kwam tegen de verhouding met 1-0 achter. Want de Hopbel-ploeg had de controle over de wedstrijd en speelde goed. Al snel maakte David Kruizenga de achterstand ongedaan. In de tweede helft speelde Peize volgens Willem Lanjouw een van de betere helften. Dit resulteerde in de 1-2 van opnieuw Kruizenga en Joppe van Leeuwen. Lanjouw had weinig aan te merken en noemde het een prima middag voor Peize.  De blauw-zwarten klommen naar de vierde plaats. Komende zondag krijgt Peize te maken het onbekende MKV’29 uit Leeuwarden.
GOMOS en Annen hielden elkaar in evenwicht: 1-1. In een wedstrijd met veel strijd, hoog tempo en weinig kansen, probeerde Annen de duels aan te gaan. GOMOS kon daar in de eerste helft nog onderuit voetballen, maar bracht de bal te veel naar de trechter, waar de lange mannen uit Annen wel raad mee wisten. De Norgers kwamen wel op voorsprong door Jannes Siegers. In de tweede helft ging de thuisclub nog meer de duels opzoeken. Het werd volgens Wim Bakering meer een ‘bokswedstrijd’. De equipe van Jappie Tiersma, die tot dan toe nog geen enkele kans kreeg kwam op 1-1 door een uithaal die overal tussendoor vloog. Vervolgens maakte de keeper van GOMOS een fout en kon de verdediging nog net de 2-1 voorkomen. “Ik ben dan ook wel tevreden over het punt”, aldus Bakering die met zijn ploeg nog betere zaken had kunnen doen doordat naaste buurman VAKO verloor.
Op het Plantsoen stond de derby De Wilper Boys-Haulerwijk op het programma. Haulerwijk, dat vorige week de eerste winst behaalde, won opnieuw. Vriend en vijand waren het erover eens: verdiend. “We kwamen voor de drie punten, in mijn woonplaats De Wilp”, zei Theo Donker. Haulerwijk dicteerde vanaf minuut een het duel en kreeg verschillende kansen. Maar De Wilp opende de score. Uit een afgeslagen bal knalde Jarno Ottema fantastisch in de netten. “We reageerden prima op die tegenslag met druk naar voren”, vond Donker. Janus Pol – bediend door een verre pass van Vincent van der Veen-joeg de bal in de kruising: 1-1. Ook in de tweede helft pressie van de Stellingwervers. En in de scrimmage schoot Robin Ekhart beheerst de 1-2 binnen. De rood-zwarten leken een overwicht te krijgen, maar nadat Ekhart de keeper omspeelde werd hij licht aangeraakt door doelman Rob van Echtelt. De scheidsrechter oordeelde: penalty. Pol was wederom trefzeker: 1-3. “Achteraf waren we niet goed genoeg, de nederlaag was terecht”, erkende Erwin Roffel van de rood-zwarten. “Haulerwijk vond elkaar wat gemakkelijker. Het was verder geen grootse wedstrijd, maar wel met kansen”.  Donker: “Ik heb een goed spelend Haulerwijk gezien, met drive naar voren. Na drie nederlagen zijn we terug waar we horen, de middenmoot”.
In de vijfde klasse C hield TLC huis tegen HH Combi: 6-1. TLC kwam wel met 0-1 achter en was even van de apropos. Maar de fusieclub pakte de wedstrijd weer snel in handen en kwam nog voor rust op 2-1. Vervolgens speelde de ploeg van Wander Balkema het zakelijk uit. De doelpuntenmakers: Stefan van der Beek (twee), Stefan van Leeuwen, Danny Koning, Ali Akbari en Wander Hielkema. De laatste was een wereldgoal. Door de ruime zege handhaaft TLC zich stevig in de top.
Zevenhuizen kreeg een pak rammel van Oldeholtpade: 7-1. Leider Wietse Hut vond het een te hoge uitslag. Bij rust was het ook nog maar 2-1. “In de tweede helft was de verdediging gatenkaas. Doordat twee keepers afwezig waren stond een doelman uit de A-junioren in het doel en moesten we verder een beroep doen op spelers van het tweede. De jongens zijn niet op elkaar ingespeeld. We kwamen ook overal een stap te laat”. Zevenhuizen wil zich graag revancheren tegen Terschelling.