Roden viert de wielersport

Roden lus van roden dames-4

roden 8 van noordenveld dames 1 roden 8 van noordenveld dames 2 roden 8 van noordenveld heren 1 roden 8 van noordenveld heren 2 roden 8 van noordenveld heren 3 roden 8 van noordenveld heren 4 roden evert nitrauw startschot 1 roden evert nitrauw startschot 2 roden vrijwilligers bij 8 van noordenveld Roden lus van roden dames Roden lus van roden dames-2 Roden lus van roden dames-3  Roden lus van roden dames-5 Roden lus van roden dames-6 Roden lus van roden dames-7 Roden lus van roden dames-8 Roden lus van roden dames-9 Roden lus van roden dames-10 Roden lus van roden dames-11 Roden lus van roden dames-12 Roden lus van roden dames-13 Roden lus van roden dames-14 Heerlijk wielerweekend in Roden

RODEN – Roden is de lamp van Piet en Griet en Ot en Sien. Roden is de Vrijbuiter maar Roden is bovenal wielerdorp. In optima forma. Zaterdag en zondag was er in Roden op wielergebied wéér iets unieks. Twee wedstrijden in de strijd om de landelijke clubcompetitie in één weekend, met als extra evenement nog een puntenkoers. Op verzoek van de KNWU. Ook dat nog. En Roden bewees weer eens de wijsheid van wielergoeroe Ard Aling: in Roden kijkt men niet naar wielrennen, maar viert men wielrennen. Of beter: de wielersport.

 

En dus werd het het weekend van bijvoorbeeld Evert Nitrauw. Niet dat agent Evert zou zo’n bekwaam wielrenner is, maar hij verrichtte zondagmiddag wel voor de laatste keer als agent het startschot voor de eerste (en 32e) editie van De Acht van Noordenveld. ‘Omdat Evert ons altijd op een uitstekende manier geholpen heeft. Evert dacht altijd mee. En dus verdient hij het om dit startschot te verrichten’, zei Jan Slenema, koersdirecteur van de Acht van Noordenveld, het vervolg op de Ronde rond het Ronostrand. De naamsverandering had overigens niet alleen te maken met het feit dat de klassieker eigenlijk niets meer met het Ronostrand had, maar zeker ook met Google. Omdat de Ronde rond het Ronostrand zo bekend in Nederland was, had het op de één of andere manier op Google een hoge ranking en dat ging ten koste van de camping. ‘Dat is ons inderdaad verteld’, zegt Slenema. ‘Dat was voor ons extra reden om de naam te veranderen. De Acht van Noordenveld vinden we een mooie naam. Toepasselijk ook, want we doen immers acht dorpen aan. Dwars door Noordenveld was de andere optie trouwens, voor de mensen die dat willen weten.’
Honderden renners waren twee dagen te gast in Roden. En uiteraard hun ploegleiders en verzorgers. Het gaf de economie in Roden een stevige impuls. Er was zaterdag en zondag geen hotelkamer meer vrij in Roden, en dat is uniek. De organisatie was vlekkeloos, en dat terwijl beide organisaties het doen met louter vrijwilligers. Voor een buffetje (FOTO) en een borrel doen zij alles. Zonder vrijwilligers was en is het organiseren van dit soort grootschalige evenementen simpelweg onmogelijk. Vrijwilligers dus, zoals Ronald van der Wal, sinds kort lid van de Lus-commissie en ook en vooral bekend als arts. Zoals Pieter Buijs, Bertus Vos, Jaroen Cazemier en Sietse de Boer. Zoals Koos Feiken. Theo Jurriens en Van Zanten, bestuurder van de bezemwagen. De verkeersregelaars, de Volksvermakers. Zonder hen was dit simpelweg allemaal onmogelijk.
Ook van de partij was Jannes Mulder, wellicht de beste speaker van Nederland. Jannes kan van een wedstrijd van niks toch iets maken, zoals Theo Koomen dat vroeger ook altijd kon. Jannes maakt het spannend. Betrekt het publiek bij de koers. Kortom: alle ingrediënten waren aanwezig om er iets prachtigs van te maken. En leuk was het zeker ook, de publieke belangstelling op zaterdag viel ietwat tegen. Of ietwat, er was beduidend minder publiek dan vorig jaar, toen de Lus nog op vrijdag gereden werd. ‘Ik weet niet wat de oorzaak is’, liet Jaroen Cazemier weten. ‘Het kan de finale van de Champions League geweest zijn. We hebben geen idee. We gaan binnenkort evalueren. Maar als je het niet heel erg vindt, ik moet even naar de rondemissen nu.’ En weg was Jaroen. Begrijpelijk.
De finale van de Champions League dus. Zou zomaar een reden kunnen zijn. Of zou het toch het ontbreken van de grote namen zijn? Over grote namen gesproken. Sven Kramer reed zondag ‘De Acht van Noordenveld’ en startte zaterdag in de puntenkoers van De Lus. En waar Kramer start, daar wint hij. En dus ook in Roden. Ook andere topschaatsers verschenen zaterdag en zondag aan de start. Zij zien wielrennen als een ideale voorbereiding op het ijsseizoen. Ook op zondag was het wel eens drukker bij toen nog de Ronde rond het Ronostrand en nu dus de Acht van Noordenveld. Minder leuk was de koers niet, de koers die nu ook Norg weer aandeed. Misschien was er het afgelopen weekend simpelweg teveel te doen? Wie het weet mag het zeggen.
De wedstrijden dan. Wat betreft de dames werd het toch wel een beetje het weekend van Minke Slingerland. Op zaterdag pakte ze de tweede plaats achter winnares Corine van der Zijden. Een dag later won ze –heel knap- de Acht van Noordenveld. De Lus van Roden kende lange tijd een wat saai wedstrijdbeeld. Er gebeurde niet veel en dus moest Jannes Mulder alle registers opentrekken er iets van te maken. Pas in de slotfase kwam het vuurwerk. Robbert Jan Mol won uiteindelijk de 45e editie van de Lus, door in een sprint af te rekenen met Sjors Handgraaf en Bob Wubben, die respectievelijk tweede en derde werden.
Wat rest zijn vragen. Ondanks een geweldige organisatie op beide dagen, kwamen er minder mensen kijken. Dat is best zorgelijk. En dus zal er de komende periode fiks geëvalueerd worden.