Roden weerstaat Germanicus; Ivo Drenth scoort voor GOMOS

Zondagvoetbal

REGIO – In de tweede klasse K is Actief nog altijd niet uit de problemen. De Eeldenaren gingen weer onderuit. Roden staat er beter voor en verdiende een knap punt tegen Germanicus. Peize hoeft zich geen zorgen meer maken na de derde winstpartij op rij en maakt zelfs nog kans op een periode. In de vierde klasse B houdt GOMOS stand bovenin en zijn er nog volop problemen voor Haulerwijk en Zevenhuizen. In 4C is SVMH nog niet veilig. De Wilper Boys heeft de draad weer opgepakt en haalde Donkerkbroek fors onderuit: 6-0
Peize is en blijft de hoogste geklasseerde zondagclub van de regio. De Paaisers wonnen voor de derde keer op rij. Zondag was Annen het haasje. De blauwhemden legden de basis in de eerste helft: 3-1. Al kwam Peize moeizaam uit de startblokken doordat Annen tactisch goed stond, waardoor de thuisclub niet uit de verf kwam. De ban werd gebroken door een hoekschop van Simon Wekema, die afgerond werd door Tom van Leijsen. Uit een counter scoorde David Kruizenga 2-0 en schoot Wekema Peize naar 3-0. Een zeldzaam slippertje van doelwachter Lennart Renkema leverde de 3-1 op. Een geplaatst schot van Ronald Sloots betekende 4-1. “Ja, de terugkeer van Wekema heeft zeker invloed. Hij is altijd dreigend en zorgt mede voor beter voetbal. Maar het is wel een teamprestatie; we geven weinig kansen weg”, wilde Frank Konneman de zege niet aan één speler ophangen. De druk van degradatie is er voor Peize af. De derde periode lonkt zelfs.
Roden behaalde een keurig gelijkspel tegen kampioensploeg Germanicus en dat was ook dikverdiend. Roden had de speelwijze aangepast. In Coevorden speelden de Roners ver naar voren en hielden het een helft vol. Thuis zakte Roden meer in en gokte op de twee spitsen Rutger van der Laan en Luuk Keizer. Roden keek bij rust wel tegen een 0-1 achterstand aan tegen een makkelijker voetballend Germanicus. En dat terwijl het zelf drie enorme kansen liet liggen. Luuk Keizer en Van der Laan kwamen alleen voor de keeper, maar wisten niet te scoren. Een uitglijder van de verder prima spelende Bert Roede leidde de 0-1 in van Erwin Moddejonge. Een doemscenario lag voor de hand, maar verrassend genoeg had Roden in het tweede deel weinig last van de titelkandidaat. En diep in de tweede helft was het Luuk Keizer die uit een hoekschop de 1-1 maakte. “Het was beslist geen gestolen punt”, wees Wietze de Jong nog eens. Roden had een vrolijke zondag doordat Actief, HODO en Zwartemeer allen verloren. Zwartemeer heeft een dubbel paasweekend voor de boeg, waaronder tegen Roden, op Tweede Paasdag.
Actief trof nummer drie Noordster aan de Burg. Legroweg. De equipe van ex-GOMOS-trainer Bernd van Bolhuis keerde oostwaarts met een 1-3 zege op zak. Al in de tweede minuut lag de bal in het rood-witte thuisdoel. Cruciaal was een misser vanaf de stip van Jordi Slijfer, kort na rust. “Hij had er dit seizoen al vier gemaakt en is een zekerheidje. Maar dan moet je alles uit de kast halen en niet op techniek doen tegen een goede keeper als Koning”, spaarde Slijfer zijn zoon niet. In de tegenaanval werd het 0-2 en dat ging in de kopjes hangen. Noordster was niet veel beter. “En wij speelden beter dan tegen Peize”, vond Slijfer een lichtpuntje. Nog een lichtpuntje. Gert Boerma vierde zijn rentree met een doelpunt. Komende paasweekend wordt er ingehaald. Actief zit dan in de wachtkamer. “Zolang wij op deze plaats blijven staan is er niets aan de hand.”
GOMOS rekende professioneel af met Bakkeveen: 0-2. De Norgers kregen in het eerste deel volop kansen tegen een Bakkeveen dat het ritme eruit probeerde te halen met het beruchte fysieke spelletje. Na rust maakte GOMOS de kansen wel af. Ab Rutten had Ivo Drenth in de eerste helft gepasseerd en bracht hem een half uur voor tijd alsnog in. De getergde Drenth haalde zijn gram en scoorde twee keer. “Hij had er tot nu toe nog maar twee gemaakt en heeft nu zijn gemiddelde met 100 procent omhoog gebracht. Ik ben het meest trots op de ploeg, die keihard voor de punten werkte.”, vond Ab Rutten een compliment aan het hele elftal wel op zijn plaats.
Nieuw-Roden deed zichzelf net als tegen VV LEO tekort tegen Havelte, de nummer drie van de ranglijst. De gasten -in de heenwedstrijd verloren de Noordenvelders ook-  sloegen op cruciale momenten toe. Na de 0-2 scoorde Wilco Drent (de Drenten waren weer nadrukkelijk aanwezig, vooral verbaal) de aansluitingstreffer, op aangeven van Niels Kalfsbeek. De bezoekers moesten in de tweede helft met tien man verder vanwege een rode kaart. Jan Warners liet de kans op 2-2 liggen en Sander Drent verprutste de uitgelezen kans op de volle winst. Nieuw Roden blijft daardoor steken op een zevende plaats.
Het verjongde Zevenhuizen –met drie A-junioren- kon het lang bijbenen tegen koploper LEO, dat pas vijf minuten voor rust de score opende. Daarvoor had Zevenhuizen pech dat de neergelegde Dimitri de Jong niet bestraft werd met een penalty. Twee minuten later werd het 2-0. Zevenhuizen kwam goed uit de cabines en kreeg een veldoverwicht. Maar bij een uitval waarbij de buitenspelval niet goed dichtklapte werd het 3-0 en uiteindelijk 5-0. Zevenhuizen gaat overigens in beroep tegen de schorsing van Siebe Kamminga, die vier wedstrijden aan de broek kreeg.
Haulerwijk speelde een doelpuntrijke, maar wel verloren partij tegen Steenwijkerwold. Tien minuten voor tijd stond het nog 3-3. Even later stond Haulerwijk alsnog met lege handen. Cruciaal waren twee momenten van doelman Johannes Liemburg die een voorzet los liet waardoor het na een 2-1 voorsprong (doelpunt Jorrit Hut na een splijtende pass van Janus Pol die later door priveomstandigheden weg moest)  2-2 werd en de sluitpost ging vlak voor tijd opnieuw in de fout door niet te reageren op een vrije trap van 30 meter. De rood-witten toonden verder wel veel strijdlust.
SVMH hield Gruno in toom. Tot vijf minuten voor tijd, waarin het alsnog mis ging: 0-2. “Het is het zelfde verhaal als de laatste weken. We voetballen beter, maar door onachtzaamheid laten we ons toch weer verrassen”, sprak Patrick van Nimwegen die er moedeloos van word. In de eerste helft was de strijd in evenwicht. Met vooral werkvoetbal. In de tweede helft hield SVMH de linies kort op elkaar, ging beter voetballen en kreeg een overvloed aan kansen. Zonder resultaat. “De trainer van Gruno zei sorry: zo wil ik niet winnen; we hebben recht op niets. Maar ik speel liever slecht en krijg drie punten dan complimenten en lege handen.” SVMH staat tiende, net voor Haren. Paasmaandag komt Haren naar De Wieken. Van Nimwegen hoeft zijn spelers niet te motiveren. Het is d’r op of d’r onder.
TLC-trainer Gert Slomp vond de 1-1 tegen datzelfde Haren ‘sprokkelen’. Het was een echt degradatieduel. Na twintig minuten moest TLC verder zonder Marcel Bonhof die zijn tweede gele kaart kreeg vanwege praten. Het voetbal van de kant van de Westerkwartierders werd er niet beter op Daarvoor had TLC al wel op 0-2 moeten staan. Martijn Kuiper nam TLC dan na rust bij de hand: 0-1. Haren zette mankracht in en kwam tien minuten voor tijd op 1-1. De scheidsrechter liet twaalf minuten doorspelen. Aan de stand veranderde niets. “Positief is dat niemand ons in heeft gehaald”, keek Slomp naar de stand.
De TGV van De Wilper Boys stokte even in Surhuisterveen. De trein denderde zondag echter over  Donkerbroek, toch de nummer drie, heen. Ook trainer Martin Lobers was blij verrast over de 6-0. In tegenstelling tot in Surhuisterveen was De Wilp nu wel fanatiek en kreeg legio kansen. De Boys speelden zelfs een van de betere wedstrijden. Arjan van der Kaap, die tegen Surhuisterveen geen bal raakte, scoorde twee keer. Het zei alles over het contrast met vorige week. .