Roder Boekenmarkt en Parade in voortbestaan bedreigd

nieuw roden boekenmarkt 1

nieuw roden boekenmarkt 2nieuw roden boekenmarkt 3nieuw roden boekenmarkt 4nieuw roden boekenmarkt 5nieuw roden boekenmarkt 6nieuw roden boekenmarkt 8nieuw roden boekenmarkt 9nieuw roden boekenmarkt 10nieuw roden boekenmarkt 7Actie Volksvermaken lijkt mislukt

RODEN – Als alles tegenzit, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat Roden en omgeving binnen afzienbare tijd niet meer kan genieten van de Rodermarktparade zoals we die gewend zijn én van de Roder Boekenmarkt, die onlangs voor de negentiende keer gehouden werd. Reden: accommodatieproblemen. De boeken konden onlangs voor het laatst in de Meester de Vriesschool opgeslagen en verkocht worden, terwijl de actie van Volksvermaken om via crowdfunding geld bijeen te krijgen voor het bouwen van een eigen loods waar paradewagens gebouwd kunnen worden, (voorlopig) mislukt lijkt. Een hard gelag, zeker voor de organisatie van de boekenmarkt en het bestuur van Volksvermaken. Al zullen ze dat – positief als ze zijn- niet hardop uitspreken.
Mensen willen tegenwoordig meer, meer en meer. Het meer is nooit vol. Het is nooit genoeg. Stilstand is achteruitgang. Het moet groter en beter. Die houding zou beter ingeruild worden voor de ‘koesteren wat je hebt houding’. In de gemeente schieten de nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond, aan de andere kant staan instituten als de Parade – goed voor elk jaar 70.000 mensen in Roden en dus ook goed voor de Roner economie- en de boekenmarkt op instorten.
Eerst maar eens de boekenmarkt. De Boskamp was jarenlang het veilige en vertrouwde onderkomen. Totdat dat pand gesloopt werd. Het grote zoeken begon. Elton bood een oplossing wat betreft het opslaan van boeken, terwijl ondernemer Sjors van der Heide zorgde voor een uitstekende accommodatie voor de markt zelf. Twee jaar geleden werd de boekenmarkt voor het eerst in de leegstaande Meester de Vriesschool in Nieuw Roden gehouden. De Roder Boekenmarkt in Nieuw Roden dus. Dat klopt eigenlijk al niet, maar de organisatie was en is best blij met de locatie. Een alternatief in Roden was er ook gewoon niet. Maar: de staat van de school is deplorabel. Het lijkt op instorten te staan en het stinkt er. Soms vraag je je af hoe veilig het er allemaal nog is in de oude school en ondertussen liet de gemeente weten dat het pand volgend jaar niet opnieuw gebruikt kan en mag worden. Voor de duidelijkheid: de gemeente Noordenveld heeft altijd een constructieve houding ten opzichte van de boekenmarkt gehad en doet wat het kan. Maar ook voor de gemeente houdt het een keer op. Bovendien is het zoeken naar een plek voor een boekenmarkt geen gemeentelijke kerntaak. Ambtenaren hebben wel wat anders te doen. En dus zullen de bestuursleden van de boekenmarkt – alsof ze niet al genoeg vrijwilligerswerk doen- opnieuw aan de bak: op zoek daar de speld in de hooiberg; een pand in Roden. En dat zal gezien de ervaringen vanuit het verleden geen eenvoudige opdracht blijken. Eén ding is simpel: zonder pand komt er geen twintigste editie van de boekenmarkt.
Ook het voortbestaan van de Rodermarktparade staat op de tocht. Althans: de grote parade zoals we die kennen. Reden: het chronische gebrek aan bouwlocaties. Steeds meer panden waar gebouwd werd, staan te koop of zijn al verkocht, terwijl andere eigenaren de verplichting niet langer willen. Het is ook nogal wat: ‘vreemde’ mensen op je erf die maanden – soms elke dag- bouwen aan hun wagen. Dan lever je wel even wat privacy in. En dus had Volksvermaken Roden een idee: het bouwen van een eigen loods. Voor een wagen of vijf, zes. Met de bouw van een eigen loods zou het voortbestaan van de Rodermarktparade met minimaal vijftien wagens gegarandeerd zijn. Een dergelijk grote loods kost ruw geschat twee ton. Dat is heel veel geld. En dus riep Volksvermaken de hulp van inwoners van Noordenveld in. Een crowdfundingsactie, acties die in heel Nederland – van grote stad tot gehucht- tamelijk succes vol zijn gebleken. Volksvermaken wilde leencertificaten uitgeven, waarde 500 euro. Kopers van een certificaat kregen hun geld – met een aantrekkelijke en vaste rente- gegarandeerd terug. Met de verkoop van die certificaten, het werven van fondsen en andere bijdragen, zou de loods gerealiseerd kunnen worden. Volksvermaken zette in op 150 kopers. Voor de belangrijkste vereniging van Roden moest dat – zou je denken- haalbaar zijn. Nu, maanden later, blijkt niets echter minder waar. Slechts zestig inwoners van Noordenveld hebben tot nu toe de intentie uitgesproken een certificaat af te nemen. Teleurstellend, al hoor je dat niet uit de monden van de bestuursleden van Volksvermaken. Zo zijn ze niet. Hun insteek blijft immer positief.
Toch is het voor de nuchtere buitenstaander ronduit teleurstellend dat zo weinig mensen Volksvermaken kennelijk de helpende hand willen bieden. Zo van ‘ach, Volksvermaken redt zich wel’. Hoe wrang moet dat zijn richting bestuursleden, die elk jaar weer voor onnoemelijk veel vertier en plezier in Roden zorgen. In hun vrije tijd, liefdewerk oud papier. Helemaal onverwacht komt het wellicht toch ook niet. Want ook het aantal leden van Volksvermaken is relatief laag. De zustertak in Peize bijvoorbeeld, heeft aanzienlijk meer leden. Dat zegt wel iets. Misschien beseffen mensen in Roden nog steeds niet wat Volksvermaken allemaal organiseert en hoeveel geld dat kost. Het is in de loop der jaren allemaal zo vanzelfsprekend geworden. En het is de prijs van succes.

Maar: meedoen kan nog steeds. Inwoners van Roden en omgeving krijgen alsnog de kans te helpen. Volksvermaken had namelijk een locatie op het oog, nabij Feeder One in Roden. Daar zou de nieuwe loods moeten komen. Door dat plan kan een streep. Volksvermaken zelf zegt er, correct als ze zijn, niets over. Oorzaak zou de prijs van de grond kunnen zijn, want voor het overige was iedereen lyrisch over de locatie, zo mooi dicht tegen het centrum van Roden aan. Dat er een loods moet komen, blijft voor Volksvermaken als een paal boven water staan. En dus worden andere opties onderzocht. Daarmee wordt er – elk voordeel heeft z’n nadeel- wat extra tijd gecreëerd. En in die tijd kunnen mensen alsnog besluiten een leencertificaat aan te schaffen. Mocht het onverhoopt allemaal niet lukken, dan is er voor 2016 nog geen reden voor paniek. Dan lukt het allemaal nog wel. Voor 2017 ligt dat anders. Dan zou, zonder loods, de Rodermarktparade wel eens gehalveerd kunnen zijn. Is de Parade in een half uurtje gepiept. En wie wil dat? (Info: halsemah@ziggo.nl)