Rodermarkt 2014: het positieve gevoel overheerst wederom

Rodermarkt Johanna 2

RODEN – Goed nieuws is géén nieuws. Zo moeten de verschillende organisaties die van de Rodermarkt 2014 weer een geweldig evenement hebben gemaakt maar even denken. Want ook zij baalden van het feit dat de nadruk in de media vooral lag bij een 13-jarig meisje dat zich in coma dronk als het ging om de Rodermarkt. Kennelijk zijn dit soort dingen op geen enkel wijze te voorkomen. Bovendien: het is niet iets van Roden of Noordenveld, het is een landelijk probleem.

Balen deden de Volksvermakers wel een beetje. ‘Je probeert alles goed te organiseren. Probeert overal aan te denken. Dat is redelijk goed gelukt, en de mensen hebben het geweldig naar de zin gehad. Dan frustreert het wel dat alleen slecht nieuws de media haalt’, zei Volksvermaker Lieffering dinsdagavond. Lieffering doelde daarmee op een 13-jarig meisje dat zoveel had gedronken, dat ze in comateuze toestand afgevoerd werd naar het ziekenhuis in Drachten. Het Rode Kruis had het toch al druk met dronken jongeren. Vooral meiden tussen de twaalf en veertien jaar schenen dit jaar erg veel te drinken. Verwonderlijk: heel veel bezoekers is dat compleet ontgaan. ‘Het is natuurlijk verschrikkelijk dat het gebeurt, maar vergeet niet dat dit vroeger ook wel gebeurde’, liet Albertus Hamstra, oud-voorzitter van Volksvermaken, woensdagmiddag weten. ‘Ook toen werd er met sterke drank geëxperimenteerd. De term ‘comazuipen’ kenden we toen nog niet, maar ook toen werd er door te jonge kinderen wel al eens teveel gedronken.’ Hamstra kan het zich zelfs nog herinneren.
Dat ventje dat teveel rum dronk en achter de boswal lag. ‘Daarmee bagatelliseer ik het niet, ik wil alleen maar aangeven dat het volgens mij van alle tijden is.’
De Rodermarkt kan in elk geval als zeer geslaagd beschouwd worden. Na een geslaagde parade met veel publiek en prachtige wagens, was het op de paarden- en warenmarkt ook al bijzonder druk. De aanvoer van dieren was nagenoeg gelijk aan het aantal van een jaar eerder, 512 nu tegen 522 een jaar eerder. Boven verwachting dus. Er waren 196 paarden, 315 veulens en pony’s en één ezel. De handelaren kwamen uit ondermeer Hongarije, Italië en België. Vier verzorgers waakten over de gezondheid van de dieren. De warenmarkt was met 245 kramen prima bezet en de opkomst was gigantisch. Zelden zal het zo druk in de Roner straten geweest zijn.
Ook wat betreft de Jaarbeurs van het Noorden eigenlijk alleen maar positieve berichten. Door de ingang te verbreden en het voorplein wat ruimer op te zetten, waren er minder ‘files’, al was het met name op zaterdagavond wel gigantisch druk. De Rodernacht op maandag was minder druk. Incidentjes deden zich ook bij de Jaarbeurs voor, al is dat niet verwonderlijk met duizenden mensen op de been. Zo trok een meneer een mes toen hij gesommeerd werd te betalen bij het toilet en vond iemand het nodig vuurwerk af te steken in de Dansfabriek. In het algemeen werden veel mobiele telefoons gestolen en waren – maar ook dat is niet nieuw- ook dit jaar zakkenrollers actief. Helaas hadden ze zo nu en dan succes. De politie, zichtbaar en onzichtbaar aanwezig, had meer te doen als in voorgaande jaren. Jeugd die meer dronk (veelal thuis of elders indrinkt), openlijke geweldplegingen en beledigingen waren (helaas) aan de orde van de dag. Toch viel het relatief mee als je bedenkt hoeveel mensen op de been zijn en als je kijkt hoeveel er gedronken wordt.
Helaas is de term comazuipen nu ook verbonden aan de Rodermarkt. De organisaties moeten zich dat niet teveel aantrekken. Iedereen blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor wat hij of zij doet. En in dit geval kunnen ook ouders zich dit aanrekenen, al weten ook die waarschijnlijk slechts zelden wat hun zoon of dochter nou precies uitspookt. Conclusie: de Rodermarktfeestweek was in alle opzichten geslaagd. Nu al borrelen nieuwe ideeën op. De term overkapping viel woensdagmiddag weer eens, toen hij tijdens de kortebaan regende. Er liggen plannen rondom de beurs. Al blijft het nieuwe evenementenbeleid en de toch gespannen verhouding tussen horeca en Jaarbeurs als het zwaard van Damocles boven de feestweek hangen.

Rodermarkt Johanna 3 Rodermarkt Johanna 4 Rodermarkt Johanna 5 Rodermarkt Johanna 6 Rodermarkt Johanna 7 Rodermarkt Johanna 8 Rodermarkt Johanna 9 Rodermarkt Johanna 10 Rodermarkt Johanna 11 Rodermarkt Johanna 12 Rodermarkt Johanna 13 Rodermarkt Johanna 14 Rodermarkt Johanna 15 Rodermarkt Johanna 16 Rodermarkt Johanna 17 Rodermarkt Johanna 18 Rodermarkt Johanna 19 Rodermarkt Johanna1 Rodermarkt kermis Johanna 1 Rodermarkt kermis Johanna 2 Rodermarkt kermis Johanna 3 Rodermarkt kermis johanna 4 Rodermarkt kermis johanna 5 Rodermarkt persconferentie Johanna