Rodermarkt: zit er nog ergens rek in?

|
| Foto: |
actueel

Fantastische feestweek

RODEN – Fantastisch. Geweldig. Ongeëvenaard. Super. Geen wanklank. Iedereen kwam de afgelopen dagen superlatieven tekort om de Rodermarkt van 2015 te omschrijven. Ja, het had even geregend. Klopt. En ja, op met name zaterdagnacht moest er wat lang gewacht worden voor de muntverkoophokjes op het Jaarbeursterrein. Maar verder? Verder brak de Rodermarkt veel records. Ook het gros van de ondernemers keek woensdagavond tevreden terug op een prima week, die zelfs zonder enige noemenswaardig incident verliep. Ook de mensen van Het Rode Kruis keken veelal werkloos toe. Het zal voor alle organiserende partijen dan ook bijzonder lastig worden het volgend jaar beter te doen. Zit er überhaupt nog ergens rek in?

Mensen zonder al teveel creativiteit gebruiken vaak het gezegde ‘dat wat goed is, je goed moet laten’. Je zou kunnen zeggen dat dit voor de Rodermarkt opgaat. Want laten we eerlijk zijn: het is eigenlijk elk jaar hetzelfde. Je weet per dag wat er komt. Van beugelavond tot de kortebaan en van de auto orienteringstocht tot de kermis, iedereen kan het zo uittekenen. Bij de Rodermarkt gaat het nog verder. Daar kun je zelfs uittekenen wie op welke dag of welk dagdeel waar staat. Mooi voorbeeld: Mo’s Café had een prima programma tijdens Rodermarkt en liet zich echt zien. Op zaterdagmiddag echter, stonden er meer mensen bij Het wapen van Drenthe dan bij Mo’s. Reden: mensen staan al jaren op zaterdagmiddag bij Het Wapen. Muziek of geen muziek. Dat maakt kennelijk niets uit.
Datzelfde geldt ook voor consumptieprijzen. Alle ergernissen over het feit dat alles duurder wordt in ons land, gaan tijdens Rodermarkt niet op. In dat geval namelijk waren er dit jaar aanzienlijk minder mensen naar de Jaarbeurs gekomen. Daar namelijk kostte een consumptiemunt 2,40 euro terwijl elders in het dorp een munt 2,25 euro kostte. En toch was het gewoon weer heel druk op de Jaarbeurs. Tijdens Rodermarkt kan kennelijk anders. Bovendien blijken mensen dus wel ietsje meer te willen betalen voor een biertje als er daarnaast goed entertainment is.
Aan de andere kant: de mensen van de Jaarbeurs zeggen het allemaal te doen voor de inwoners van Roden. Niemand die aan die goede bedoelingen twijfelt, maar probeer dan ook de munt zo goedkoop mogelijk te houden, want dat is iets waar je vrijwel alle mensen een heel groot plezier mee zou doen, net als met de mogelijkheid om overal met dezelfde munt te kunnen betalen. Het ophogen van de consumptieprijzen heeft te maken met het feit dat ook voor de organisaties alles duurder wordt. Maar: wellicht kan ook aan de kostenkant gesneden worden. Dan maar één iets goedkopere band. Dan maar een band minder. Mooiste voorbeeld in dit geval blijft toch Flinke Pink, waar duizenden mensen elk jaar weer genieten van amateurs, die zich nota bene via een voorronde moeten plaatsen voor het festival. Met andere woorden: mensen komen toch wel. Het gaat ze om het evenement, de sfeer. Maar: het optreden van Dré Hazes bijvoorbeeld, werd door iedereen toch wel gezien als het hoogtepunt van de Rodermarkt als het om het programma gaat. En Dré is geen goedkope jongen. En dus blijft het een lastige discussie. Wellicht dat de Jaarbeurs met een nieuwe voorzitter en met verfrissing in zowel bestuur als commissies toch weer instapt in de Ronermark straks. Iedereen in Roden zal dit toejuichen. Daar is geen discussie over mogelijk.
De warenmarkt? Met 253 kramen bomvol. Bovendien lieten de handelaren aan marktmeester Lammert Kalfsbeek weten dat er heel aardig verkocht was, ondanks de enorme regenbui. Met 309 paarden was ook de paardenmarkt prima bezet, zeker als je het afzet tegen andere, vergelijkbare markten. Bijzonder was verder het gedrag van de paardenmannen en vrouwen. Zij koesteren Roden – de gezelligste van Nederland- en gedroegen zich dan ook voorbeeldig. Ze moeten er niet aan denken dat de Rodermarkt het ooit zal moeten doen zonder paarden. De auto orienteringsrit, zo op het oog een niet heel spannende gebeurtenis, trok een recordaantal deelnemers: 77 auto’s. Chris Spelbrink liet namens de mensen van de kermis weten dat er tevredenheid heerste bij zijn mensen. De organisatie van de Volksvermaken-activiteiten liep op rolletjes. Evert Nitrauw kon dinsdagmorgen melden dat er zich geen enkel noemenswaardig evenement had voorgedaan. Natuurlijk, er dreigde wel eens ergens een knokpartij te ontstaan, maar is dat zo verwonderlijk als er duizenden en duizenden mensen op de been zijn?
De temperatuur was in orde. Met de regen viel het – zeker gezien de voorspellingen van een week voor de Rodermarkt- erg mee. En toen het eenmaal regende, gingen mensen niet naar huis. Toen zochten ze de beschutting van de horecagelegenheden op. Over de horeca gesproken. Positief was dat de Pompstee weer een activiteit op zaterdag had, dat Roden blij mag zijn met de actieve houding van Monique Roossien van Mo’s Café en tijdens Rodermarkt ontdekten verrassend veel mensen het terras van de Winsinghhof. Wat eigenlijk niet nodig is? De prijsuitreiking van de kortebaan bijvoorbeeld, een soort van ouderwetse bruiloft met mensen achter een tafel en live muziek. Verschillende deelnemers lieten weten het liefst sneller naar huis te gaan. Wat nodig is? Dat je sneller munten aan kunt schaffen op de Jaarbeurs. Nu ontstonden enorme wachtrijen, wachtrijen pal voor de ingang van het Paviljoen. Dat was dus niet erg handig. Extra sanitaire voorzieningen op het Jaarbeursterrein zou geen overbodige luxe zijn, tenminste als mensen zich storen aan de plassende mannen pal voor de ingang. Maar dat zijn details. Kleinigheden.
Het is te hopen dat na deze sterke editie van de Rodermarkt partijen – Volksvermaken, Jaarbeurs en horeca- eens goed en regelmatig met elkaar in gesprek gaan. Gebeurt dat, dan zou het evenement wellicht kunnen groeien. Dat is en blijft echter ook een kwestie van gunnen. Dat je buurman de ene avond wat beter draait, en jij de volgende dag je winst pakt. Als alle partijen dat zo kunnen en willen zien, dan zit er vast nog wel ergens rek in de Rodermarkt. Want zo creatief zijn de verschillende organisaties zeker wel.

|

UIT DE KRANT