Rodermarktfeestweek staat voor de deur

Rodermarkt-01

Een groot feest der herkenning

RODEN – Je kunt er simpelweg niet omheen. Rodermarkt staat voor de deur en dus lijken alle andere zaken voor een kleine week (totaal) onbelangrijk. Roden viert feest. Rodermarkt is echter vooral een feest der herkenning, een herhaling van zetten: met de beurs, de parade, de kortebaan en de paardenmarkt toch wel als uithangborden. De artiesten en de andere acts doen de rest. Mooi is zeker ook het feit dat Rodermarkt een mooie coproductie is tussen Volksvermaken, de Stichting Jaarbeurs van het Noorden en de plaatselijke horeca.

Toch zou genoemde samenwerking verder moeten gaan. Moeten inderdaad, want de toekomst van het feest der feesten staat toch wel op het spel. Er zal goed en duidelijk overleg plaats moeten vinden tussen met name de gemeente, de horeca en de Jaarbeurs. De openingstijden van de Jaarbeurs zijn de horeca al jaren een doorn in het oog. De gemeente is bezig met nieuw evenementenbeleid en dus zullen er na deze Rodermarkt spijkers met koppen geslagen moeten worden. De houding van de horeca is te begrijpen. Aan de andere kant: als de Jaarbeurs (fors) eerder zal moeten sluiten, dan zal de commissie amusement niet langer in staat zijn een programma zoals dat er nu is (met grote namen dus) te brengen. Dat is dan financieel onmogelijk. Kortom: werk een de winkel voor de partijen die de continuïteit van de Rodermarkt willen waarborgen.

Rodermarkt begint vrijdag traditioneel met de Missverkiezing en eindigt woensdagavond. Daar tussenin is er van alles te zien, te horen en vooral te beleven in Roden. Miss Noord is het eerste grote evenement, met gelukkig inbreng uit Noordenveld. Wellicht zou de organisatie zich eens af moeten vragen of het nog langer podium wil zijn voor meiden die aan elke missverkiezing meedoen. Zou Miss Noordenveld niet veel beter en vooral leuker zijn? De Parade op zaterdag lokt tienduizenden mensen naar Roden. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Het thema is prachtig: 75 jaar Volksvermaken. De mannen vierden eerder dit jaar hun 75-jarig jubileum en op veel wagens is de historie van Volksvermaken terug te zien. Een mooi eerbetoon aan wellicht de belangrijkste vereniging van Roden. Die vereniging collecteert overigens ook weer tijdens de parade en start de jaarlijkse Tientjesverloting ten bate van de Kinderboerderij. Het zou goed zijn als Roden ook wat dat betreft eens flink in de buidel tast.

Volksvermaken tekent dit jaar ook voor de organisatie van zowel de waren- als paardenmarkt op dinsdag. ‘We hebben er twee forse klussen bij gekregen’, zei voorzitter Jan Tiesinga al eerder. Terecht, want het organiseren van de markten is ‘a hell of a job’. De paardenmarkt- er worden tussen de twee- en driehonderd paarden verwacht- zal dit jaar nadrukkelijk in het teken staan van het welzijn van de paarden. Vorig jaar waren daar nogal wat opmerkingen over. Gerk Huisma en Albertus Lieffering hebben daarom de puntjes op de i gezet (zie ook elders in deze krant). De kortebaan (met 24 in plaats van 26 deelnemers) is ook al zo’n evenement dat nooit meer weg te denken is. De locatie is onovertroffen, het zand fantastisch en de Totalisator draait altijd weer overuren. Crisis of niet. En verder? Verder is er de Mini Missverkiezing, de oriënteringsrit en kan Roden en omgeving genieten van optredens van ondermeer Mooi Wark, Matsoe Matsoe, Sterretje, Beat It, Party Squad, Venga Boys, D’Light, Albert en Sia, Acapulco, Solidair, 6Pack, Dirk Jan en ga zo maar door. Uiteraard staat ook de strijd om de Gouden Helm weer op de rol. En de afsluitende woensdagavond is die typische ‘Roneravond’. Kortom: heel veel nieuws is er niet onder de zon. Maar dat hoeft ook niet. Wat goed is, moet je zo laten. Dat geldt zeker voor de Rodermarkt. Het ongetwijfeld stralende weer doet de rest. Hopen we.

Elders in de Krant is van alles te lezen over de Rodermarkt. Zo leest u traditiegetrouw alle informatie over de deelnemers aan de Parade en stellen de finalisten van zowel Miss Noord als de Mini Missverkiezing zich voor.