Roelof trots op prachtig en uniek schaalmodel

roelof

Scania L80 Super Torpedo

NUIS – Telefoon van Pieter Dijkhuis. ‘Hij is binnen! Hij is binnen!’. Met hij doelt Dijkhuis – woonachtig in Hoogkerk en beroemd vanwege zijn passie voor schaalmodellen van vrachtwagens- op het schaalmodel van de Scania L80 Super Torpedo, de jurywagen van de Nienoord Truckers en in particulier bezit van Roelof van der Heide uit Grootegast. Zaterdag, tijdens de Truckersdag van Nienoord Truckers, overhandigde Dijkhuis het eerste schaalmodel aan Van der Heide, die glom van trots. Logisch, want hij had er ook lang genoeg op moeten wachten.

De minivrachtwagen (schaal 1:50) mag er zijn. Ingevlogen vanuit China. Dijkhuis had het er als regelneef maar druk mee. ‘Roelof wilde al jarenlang een schaalmodel van zijn prachtige vrachtauto’, vertelt Dijkhuis. ‘Hij benaderde zelf allerlei mensen maar kreeg telkens nul op rekest. In 2011 kreeg ik contact met hem. Ik ben in contact getreden met Tekno, maar zij hadden in 2011 geen plek om het schaalmodel te fabriceren. Tekno maakt schaalmodellen in Tsjechië en China, en gaf later aan in 2012 wel ruimte te hebben. Toen begon het grote regelen. Ik heb digitale bestanden gemaakt en heb ze anderhalf jaar tijd gegeven om een schaalmodel te maken. Nadat ik ze al een keer uitstel had gegeven, belden ze me in januari op. Het lukte niet. Toen ben ik wel even op mijn strepen gaan staan. En dus ben ik ook heel trots dat het model er nu eindelijk is’, zegt Dijkhuis, die naar eigen zeggen daarvoor alles uit de kast heeft moeten halen. ‘Ik heb het gehele proces bewaakt. Ik zocht constant de ontbrekende puzzelstukjes. Je werkt met zo’n schaalmodel met ral-nummers. Die is de fabrikant nodig. Het moet natuurlijk allemaal ook echt identiek zijn. Rood is niet altijd rood. Het moet echt de kleur rood van de vrachtwagen zijn. Het komt dus allemaal heel precies’, weet Dijkhuis, zelf in het bezit van een grote verzameling van kleine modellen.

Het schaalmodel kost 185 euro. ‘Dat is niet duur. Daar knippert een verzamelaar niet van met zijn ogen. Jongen, dit model was erg lastig. De uitlaatpijp, de één-asser. Er kwam heel wat bij kijken hoor. Ik ben echt trots dat Roelof hem zaterdag dan eindelijk in ontvangst heeft kunnen nemen.’

In totaal werden er tussen de 175 en 185 schaalmodellen vanuit China geleverd. Mensen die interesse hebben kunnen terecht op de site van Dijkhuis (dijkhuis-truckshop.com).