“Roest en ander afval geven mijn schilderijen een extra dimensie”

Afbeelding
kleintje cultuur

Heino Ubels uit Nieuw Roden ontwikkelt zich steeds meer als creatieve laatbloeier

Echt een laatbloeier kun je Heino Ubels (63) niet noemen. Hoewel hij pas (weer) een jaar of drie écht actief als beeldend kunstenaar in de weer is, werden zijn creatieve talenten al jaren daarvoor door zijn leraar op de lts opgemerkt. En onderkend. “Toen gaf hij mij als leerling timmerman tijdens een creatieve les de opdracht, om een paar abstracte schilderijen te maken. Dat deed ik, maar zelf vond ik het resultaat zozo. Hij echter was er verrukt van, vroeg of hij de schilderijen mee naar huis mocht nemen en toen ik later eens bij hem thuis kwam, zag ik ze ingelijst boven de bank hangen. Heel apart,” vertelt Ubels in zijn woning aan de Langewijk in Nieuw Roden. Hij woont er prachtig, samen met zijn partner Antje die hij op latere leeftijd leerde kennen. De plek aan de Langewijk is haar geboortestee; maar Heino bouwde het nieuwe huis dat er nu staat grotendeels zelf. Een hele klus, waardoor de timmerman-in-nu-ruste lange tijd niet aan het ‘exploiteren’ van zijn schilderkwaliteiten toekwam.

Het duo vult elkaar ook in creatief opzicht perfect aan. Zij is gepassioneerd van bloemschikken, hij van schilderen en samen zijn ze echte tuinliefhebbers die veel tijd in de natuur doorbrengen. Allebei krijgen ze er inspiratie door. Ook Ubels’ moeder was creatief met bloemen – ‘net als mijn zus’ - vertelt de zoon van een aannemer die op jonge leeftijd samen met zijn broer een paar jaar als timmerman in Zuid-Afrika werkzaam was. “Een schitterend land,”zegt Heino. “Maar de tegenstelling tussen blank en zwart was er verschrikkelijk. Zó erg, dat ik daar niet wilde wonen en weer naar Nederland vertrok.” Daar volgde hij, buiten zijn reguliere werkzaamheden als timmerman, in de jaren tachtig van de vorige eeuw meerdere cursussen bij de School voor Creatieve Vorming in Groningen. “Het was een wat depressieve periode in mijn leven en ik wilde mijn zinnen verzetten, wat deels lukte. Ik heb er onder andere aquarelleren geleerd – mijn favoriete schildertechniek. Dat werkt lekker vlot maar je moet wel attent blijven dat de verf niet teveel uitloopt. Vaak heb ik een föhn bij de hand. Olieverf duurt me te lang voordat de verf droog is. Behalve schilderen volgde ik lessen in grafische technieken zoals zeefdrukken, steendrukken en lithografie. En aan beeldend onderzoek heb ik ook gedaan. Maar dat kwam allemaal op een laag pitje te staan toen ik in 1995 met de bouw van ons nieuwe huis begon, op de plek waar Antje altijd had gewoond – haar leerde ik in 1994 kennen. Daarna begon ik toch weer thuis te schilderen, opgewekter. In de schuur waar ik mijn atelier heb. Het leuke is dat ook Antje er regelmatig met haar passie voor bloemen actief is. Echt een creatieve opkikker beleefde ik in de herfst van 2013. Samen met Antje liep ik door de ons omringende natuur toen ik in een bosje een roestige platgetrapte brandton tegenkwam. Dat roestige afval gaf mij de inspiratie om dit in de schilderijen te verwerken. Dat doe ik sindsdien met allerlei ‘afvalmateriaal’ zoals ijzer, hout, jute, tegellijm, noem maar op. Verwerking in mijn schilderijen voegt letterlijk en figuurlijk een heel aparte dimensie toe. Ik noem mijn atelier dan ook heel toepasselijk ‘Roest-Rust’. De natuur in zijn algemeenheid inspireert Antje en mij enorm. We wandelen samen veel en als ik dan iets van mijn gading tegenkom, neem ik dat ‘afval’ mee. Wat dat betreft ben ik net een creatief recyclingbedrijf. Roest-Rust bij mij, letterlijk,” lacht hij.

Heino Ubels wil, bekent hij enigszins beschroomd, in de toekomst meer aan de weg timmeren. “Aan de Open Atelierroute die onlangs onder auspiciën van de Stichting Kunstmomenten Noordenveld werd gehouden, deden we ook mee. Een slaapkamer in ons huis hebben we daarvoor ontruimd en met mijn schilderijen en een paar bloemstukken van Antje als galerie ingericht. Man, wat kregen we veel aanloop. En positieve reacties. Wat was het gezellig,”vertelt hij enthousiast. “Dat stimuleert me enorm om dóór te gaan. Er komt al een mooi vervolg want van 27 mei tot 6 juli exposeer ik in de Brinkhof in Norg. Daar kijk ik naar uit.”

Meer weten? Klik dan zijn website www.heinoubels.nl eens aan.

UIT DE KRANT