Ronde van Drenthe zet Noordenveld nog steviger op wielerkaart

image

In the sportlight: Energiewacht Dwars door Drenthe

RODEN – We hebben al de Lus. We genieten straks van ‘De acht van Noordenveld’ en wat te denken van ‘De Slag om Norg’. Wielerliefhebbers komen dit weekend echter al nadrukkelijk aan hun trekken in wielergemeente Noordenveld met de Energiewacht Dwars door Drenthe, in de volksmond ook gewoon Ronde van Drenthe genoemd. Hoogtepunt: de herenkoers die zondag in Roden start en eindigt, maar vergeet ook zeker de topdames niet!

De heren. Die starten zondag om 12.15 uur bij Snow en Co aan de Gedempte Haven in Roden. De renners worden rond 17.00 uur (of iets eerder) terugverwacht in Roden, waar de finish ligt ter hoogte van Onder de Linden/Pompstee. In Roden zullen de mannen nog één plaatselijke ronde rijden. De dames komen om 11.45 uur aan de start in Coevorden. Via de VAMberg wordt koers gezet naar Roden waar een plaatselijke ronde van ongeveer elf kilometer wordt gereden.

De gemeente Noordenveld profileert zich graag als wieler/fietsgemeente. Daarom steunt het financieel deze wielerwedstrijd. De Ronde van Drenthe draagt volgens Noordenveld bij aan de ambitie om de directe en afgeleide bestedingen te laten stijgen en de samenwerking in de vrijetijdsketen te versterken. Bovendien stimuleren evenementen als de Ronde van Drenthe de sportieve recreatie in Noordenveld en biedt het een uniekek mogelijkheid om professionele wielrenners naar Noordenveld te halen. Niet onbelangrijk is ook de landelijke exposure, al is die vaak miniem. De Ronde van Drenthe wordt dit jaar voor de 55e keer gereden. Van 12 tot en met 15 maart rijden dames en heren professionals een aantal wedstrijden door heel Drenthe. Net als in voorgaande jaren weekt een groot aantal prominenten uit de wielersport mee aan de ronde. Enkele jaren geleden besloten bijna alle Drentse gemeenten om de wierwedstrijd financieel te ondersteunen om zo Drenthe gezamenlijk te promoten en ‘op de kaart te zetten’.

De Ronde van Drenthe start op donderdag 12 maart met de Internationale Acht van Westerveld, een wedstrijd voor dames. Twee dagen later staat de tweede wedstrijd voor de dames op het programma, de Boels Rental wereldbeker, de Albert Achterhes profronde voor heren en een toertocht. Op zondag, de laatste dag van de Ronde van Drenthe, rijden de dames professionals de Novilon Eurocup en de heren professionals de wedstrijd ‘De Energiewacht dwars door Drenthe’. Behalve Roden doen de heren professionals Langelo, Lieveren, Altena, Peize, Donderen, Norg, Veenhuizen en Een aan. De dames doorkruisen Donderen, Norg, Westervelde, Een, Steenbergen, Roderesch, Lieveren en Langelo om in Roden te finishen.

De gemeente Noordenveld heeft zesduizend euro geïnvesteerd voor beide wedstrijden van de Ronde van Drenthe. Vrijwilligers, renners en gasten zullen in het oude gemeentehuis ontvangen worden. In sportcentrum De Hullen zijn kleedkamers ingericht en zal de dopingcontrole uitgevoerd worden. Kortom: Noordenveld staat zondag op de kaart. En niet voor het eerst als wielergemeente. Komt dat zien!

Ronde van Drenthe
Data: 12 maart Molencate Drentse Acht van Westerveld
14 maart: Boels Rental wereldbeker
14 maart: Albert Achterhes profronde van Drenthe
15 maart: Novilon Eurocup dames
15 maart: Energiewacht dwars door Drenthe

Start: zondag: heren, 12.15 uur, Gedempte Haven Roden.
Finish: rond 17.00 uur, centrum Roden (Pompstee/Onder de Linden)
Info: www.rondevandrenthe.nl.