Roner maakt furore op televisie

Afbeelding
actueel

Naast ‘Rijdende Rechter’ nu ook ‘Rijdende Notaris’

RODEN – ‘Dit is mijn uitspraak en hier moet u het mee doen.’ Wie kent de bekende uitspraak van Meester Visser, alias de Rijdende Rechter, niet? Nieuw in het programma is vanaf 29 juli de Rijdende Notaris. En laat dat nu net Paul Kluitenberg uit Roden zijn. Kluitenberg is al enige tijd actief als rijdende notaris en werd onlangs door de programmamakers van de Rijdende Rechter benaderd of hij een bijdrage zou willen leveren aan het bekende tv-programma. “Veel zaken zijn niet bindend. Met een notaris erbij zijn ze dat wél.”

Is die burenruzie nou opgelost? Tijdens de terugblikaflevering gaat Meester Visser langs oude zaken om te kijken hoe het er een tijdje na zijn uitspraak aan toe gaat. Kluitenberg ging met hem mee. Althans, nadat Meester Visser zijn fiat had gegeven. “In het begin was hij een beetje gereserveerd”, vertelt de Roner. “Zo van, wat moet je op mijn terrein? Later was hij wel om. De Rijdende Rechter bestaat natuurlijk al heel wat jaren en de programmamakers waren op zoek naar een aanvulling op het bestaande concept. Het lukt niet om alle uitspraken om te zetten in een bevredigend resultaat. Door iets bij een notaris vast te leggen, lukt dat in veel gevallen toch.”

Kluitenberg werd direct aan het werk gezet en vertrok samen met Meester Visser naar Sliedrecht, waar al jaren een hevige strijd woedt tussen zes buren. “Daar was het al zo ver dat ze twijfelden of ze de politie of het programma zouden bellen. De ruzie ging om het recht van overpad. Mochten de andere buren gebruik van het pad maken?” Het klinkt zo onschuldig, maar in Sliedrecht liepen de gemoederen hoog op. Voordat Kluitenberg iets kon doen, had hij alle buren al om zich heen staan. “Er zijn bedreigingen geuit, het liep bijna uit de hand. Meester Visser greep in door op elke vloek die geuit werd een boete te zetten van vijftig euro. Uiteindelijk werd de boel wat gesust en mocht ik, als enige, toch naar binnen bij één van de betrokkenen. Ik had onderzoek gedaan hoe het precies zat met het overpad. Dat was nog best ingewikkeld, want het gaat terug tot 1890. Hierdoor werd het voor de betrokkenen duidelijk hoe het nou precies zat. Ze kunnen er wel over door blijven discussiëren, maar dat heeft geen zin meer.”

Kluitenberg heeft nu drie opnames bijgewoond. Aanvankelijk twijfelde hij of het iets voor hem zou zijn. “Soms lopen de emoties behoorlijk hoog op. Dan denk je: dit komt nooit meer goed. En of je nu in een arme volkswijk zit of in een decadente, rijkere buurt: overal zijn dezelfde problemen. Zo zie je echt hoe de samenleving in elkaar steekt. Het gaat niet eens altijd echt om die schutting, maar soms ook om onderliggende gevoelens. Soms gaat het gewoon om het feit dat de buren een dikkere auto hebben. Het belangrijkste is dat je mensen in hun waarde laat en neutraal blijft. Soms is juist dat luisterende oor het belangrijkste.”

Dat de emoties behoorlijk hoog kunnen oplopen, merkte Kluitenberg goed in Sliedrecht. “De buren vlogen elkaar zo’n beetje in de haren. Iemand werd stevig bij de kraag gepakt. Ik weet niet of ze dat uitzenden trouwens. Het conflict is daar erg hoog opgelopen. Een plaatselijke krant heeft er over geschreven, waardoor nu zo’n beetje heel Sliedrecht zich ermee bemoeit.” Kluitenberg is lovend over de redactie van het programma. “Als het te ver gaat, vragen ze of ze de mensen tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. Of ze vragen: ‘doet u dat bewust? Ukomt op televisie.’”

De Rijdende Notaris is ook betrokken geweest bij een zaak over een afvoer van regenwater. Niet heel schokkend zou je zeggen, maar het conflict loopt al twintig jaar. Uiteindelijk moest Kluitenberg de zaak tot een goed einde brengen, zittend aan een klaptafeltje op straat. “De ene partij moest dulden dat er regenwater op zijn of haar terrein zou lopen en de andere partij is verplicht om een dakgoot aan te leggen.” Nu staat het zwart op wit, het conflict is beslecht.

Het voordeel van de Rijdende Notaris is dus dat hij een bindend advies geeft. “En dat is nieuw in het programma, dat konden ze voorheen nooit bereiken. Ik vind het erg leuk om te doen. Het is amusement met een juridisch gehalte, er is een goede balans in het programma. Je kunt echt het verschil maken. Sommige conflicten bepalen echt de levensvreugde van mensen. Soms staan ze elkaar echt naar het leven. Dat mensen het elkaar zo moeilijk kunnen maken om iets betrekkelijk kleins. Ach, en je kunt ook niet alles oplossen. Ben je er net uit met de dakgoot, zegt een bewoner: ‘Ik heb ook nog een schutting.’ Dan pakken we de boel heel snel in.”

In de afleveringen van 29 juli, 5 en 26 augustus is Paul Kluitenberg als de Rijdende Notaris te zien in het programma.

UIT DE KRANT

Lees ook