Rowolmer Fair en Oldtimer Rondrit

Dé gezelligste fair voor vrouwen én mannen

RODERWOLDE – Wie kent ze niet, die gezellige fairs die gedurende de (na)zomermaanden overal de kop opsteken. Zeker Noordenveld heeft een rijke traditie aan fairs en markten waarin de jaarmarkten van Peize, Norg, de LieFair in Lieveren en natuurlijk de Rodenmarkt eind september elkaar in rap tempo opvolgen. Fairs en markten met veelal met leuke standjes, lekkere hapjes en mooie kleding. Lekker een middagje weg en snuisteren tussen de prachtige spulletjes die de standhouders aanbieden. De droom van bijna iedere vrouw. Tegelijkertijd ook de nachtmerrie voor veel mannen. Wéér van kraam naar kraam slenteren, hopend dat moeder de vrouw snel klaar is of er een gezellige bierstand aanwezig is. Waar wij, de mannen, niet tegenop zien is de Rowolmer Fair. Terwijl de vrouwen van stand naar stand trekken, op zoek naar de scherpste aanbiedingen, vergapen de mannen zich aan het historisch geweld dat deze dag tentoongesteld wordt. Want de Rowolmer Fair is meer dan een fair, het is ook een reis terug in de tijd met de vele oldtimers die deze dag te bezichtigen zijn op het terrein. En te horen, want de Rowolmer Rondrit is inmiddels net zo’n begrip als de Rowolmer Fair.

En dat is natuurlijk ook niet zo gek. “We gaan de 5e editie van de fair tegemoet”, vertelt Gerda Boonstra, één van de grote vrouwen achter de organisatie van de fair. “Jaarlijks weten we te groeien en de mannen achter de oldtimers groeien gezellig mee.” Het is voor de vierde keer dat de oldtimers aanwezig zijn op de Rowolmer Fair. “In 2013 hebben we besloten een paar oldtimers op het terrein van de fair te zetten”, herinnert Ronald ter Steege zich. De trotse eigenaar van twee oldtimers én inwoner van Roderwolde kreeg veel leuke reacties op dit initiatief en besloot de tentoonstelling uit te bouwen tot een rondrit. Samen met partner-in-crime Dick Bathoorn. “Een jaar later zijn we er samen op uit getrokken om een leuke route samen te stellen voor de rondrit. Dat doen we overigens nog steeds samen. En met veel plezier. Alhoewel ik hier ben opgegroeid weet Dick mij ieder jaar weer te verrassen met rare weggetjes en plekjes die ik niet ken. Het komt dan ook weleens voor dat we bij het uitzetten van de route onze ogen uitkijken om vervolgens bij mensen achter het huis belanden. Blijken we al honderden meters op privéterrein te hebben gereden.” Ronald spreekt van een flinke uitdaging. Tijdens de Rowolmer Fair worden er maar liefst twee rondritten van zo’n 40 tot 50 kilometer gehouden. Er moeten dus twee mooie routes uitgestippeld worden en het liefst ook over andere plekken dan de voorgaande jaren. Toch lukt het ieder jaar weer om een kleine honderd kilometer aan mooi parcours uit te stippelen en zodoende ook jaarlijks meer deelnemers te trekken. “We zijn begonnen met dertig deelnemers in 2014”, weet Ronald. “Dat waren vorig jaar al zestig met daarbovenop nog eens tien auto’s die wel op het terrein stonden, maar niet meereden. Dit jaar zitten we op tachtig auto’s die de rondrit gaan rijden en nog een tien tot vijftien losse auto’s.” De groei zit er dus goed in bij Oldtimer Rondrit. En dat terwijl de heren zich toch echt richten op de ‘oude’ oldtimers van voor 1973. “Het oude segment staat echt centraal”, vertelt Ronald. “Bij hoge uitzondering mogen jongere auto’s ook meedoen, maar dan moeten het wel prachtexemplaren zijn. De oudste deelnemer is overigens een T-Ford uit 1924. Het bekijken meer dan waard dus, zo vaak kom je geen auto’s tegen die al zo oud zijn. Dat is ook ondernemers opgevallen, want we mogen dit jaar een aantal sponsoren verwelkomen. Daardoor blijft er nu zelfs geld over voor het dorpshuis.” Daarnaast krijgen de deelnemers van de rondrit een leuk aandenken mee. “Zelf heb ik mijn garagedeur vol hangen met rallyschilden van andere rondritten”, zegt Ronald. “Dat doen wij dit jaar dus ook. Voor deelname rekenen we twintig euro. Dat is dus inclusief dat mooie schild met je eigen startnummer en de namen van de sponsoren van de rondrit. Het mooie is dat het geld dat overblijft eveneens ten goede komt aan ons dorpshuis.”
Ook de fair zelf heeft de afgelopen jaren een spectaculaire groei doorgemaakt. “We zijn in 2012 begonnen met veertig kraampjes”, aldus Gerda Boonstra. “Inmiddels zijn dat er tachtig. Een prachtig aantal. Veel groter willen we eigenlijk ook niet worden. Er hangt nu een gezellige, landelijke sfeer. Die willen we graag behouden.” De gezelligheid werd de afgelopen twee jaar versterkt door stemmingsorkest Unique, dat ook dit jaar de muzikale omlijsting gaat verzorgen. “Uit ervaring blijkt dat mensen de aanwezigheid van Unique zeer waarderen en het mede door hun inbreng altijd gezellig is op het terras. Ook dat houden we dus graag in stand.” De Rowolmer Fair wist vorig jaar 5.000 bezoekers naar het kleine Noordenveldse dorp te trekken. Een aantal dat de organisatie ook dit jaar hoopt te trekken. “De voorziening zijn daarvoor aanwezig”, lacht Gerda. “Gratis entree, gratis parkeerplaatsen, mooie oldtimers en een uitgebreide fair vol leuke kraampjes. Hoe wil je het hebben?” Of om de woorden van Dick Bathoorn te gebruiken: “Wat Roden kan, kan Roderwolde zeker ook!”

Noteer dus in uw agenda’s: de Rowolmer Fair op zondag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur. De twee oldtimerritten starten om 11.30 uur en rond de klok van 14.00 uur. Beide ritten duren ongeveer anderhalf uur, daartussenin zijn de prachtige stukken historie te bewonderen op het terrein van de fair. Kortom, de Rowolder Fair is dé gezelligste voor vrouwen én mannen.

Wat: Rowolmer Fair en Oldtimer Rondrit

Wanneer: 11 september, 10.00 – 17.00 uur

Waar: Roderwolde

Informatie: www.facebook.com/RowolmerFair