Rudy de Groot

Naam: Rudy de Groot

Functie: Promotor Blokgooien in Roden

“Dit gaat over Blokgooien, een historische typisch Drentse ‘sport’ oftewel recreatieve bezigheid die zelfs op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland staat! Vroeger werd deze activiteit veel beoefend. Als kind dat naast de Sterrenwacht in Roden woonde, keek ik vaak naar de blokgooi-activiteiten op het stuk vlakbij de heidegrond van het Mensingebos, op de grens van Alteveer. Om het historische maar vooral ook ‘levende’ en  traditioneel Drentse vast te leggen voor de toekomst en om het meer herkenbaar te maken, heb ik er voor gezorgd dat dit spel van onze voorouders op de Nationale Inventaris is gekomen. En dat is in 2015 gelukt!

Als het weer niet te slecht is, dan spelen de manlu – maar ook vrouwen zijn welkom – vanaf september na Rodermarkt tot de zomertijd elke maandag, dinsdag en donderdag van 13.30  tot 15.30 uur ‘fanatiek’ om de eer en om geld. Want jawel, je kunt een paar twee eurocentstukken winnen of verliezen, maar failliet zul je daar nooit aan gaan. De eenvoudige spelregels leggen we graag ter plekke uit. Eigen attributen hoef je als je ‘op proef’ wilt meedoen, ook niet mee te nemen. Die hebben wij beschikbaar. Maar een goed humeur is nooit weg, natuurlijk.

Een vereniging zijn we niet,we kennen geen ballotage en geen contributie, dus een voorzitter, waarvoor deze rubriek in wezen bestemd is, ben ik dus ook niet. Maar je mag me wel ‘anjaoger’ noemen! Een anjaoger om onze historische recreatieve activiteit nog meer bekendheid te geven zodat die net als vroeger nog meer deelnemers krijgt. En als anjaoger en spreekbuis voor onze club kan ik doorgeven dat we momenteel naarstig op zoek zijn naar medespelers.

Daarom: Als je in de buurt van Roden woont en mee wil doen, ook al is het in eerste instantie maar één keer om er kennis mee te maken, dan kan dat. Iedereen is echt welkom, jong – vanaf 8 jaar – en oud, mannen en vrouwen. Het kost dus niets. Nogmaals: Je neemt alleen wat losse twee-eurocent-muntjes mee – die kun je bij Primera wel krijgen – en als je een beetje geluk hebt, dan ga je na een gezellige middag met winst weer naar huis. We spelen op het Moltmakersstuk in het Mensingebos. Je komt er het makkelijkst via het fietspad dat naast het voetbalcomplex van de v.v. Roden het bos in gaat, tot aan de heide. En daar heten wij je welkom. Wilt u meer vooraf weten? Bel me gerust: 06-30167805, ik vertel u er graag meer over. Mailen mag ook: rudydegroot@outlook.com