Run van Roden

Roden Run van Roden VP

De Run nog altijd een garantie voor de gezelligste rondjes om de kerk

RODEN – Een andere dag en we gaan ook iets vroeger beginnen. Ook de Run van Roden voert zo zijn veranderingen door. Wat niet is veranderd is de insteek: Een gezellig rondje rennen om de kerk voor iedereen. Net als in voorgaande jaren zijn er ook dit jaar meerdere afstanden waar aan meegedaan kan worden. Of men nu een topatleet is, een beginnende loper of gewoon nog heel jong, de 34e Run van Roden is hét loopevenement van de regio.

Vorig jaar tijdens de laatste zaterdageditie kon het evenement rekenen op ruim zeshonderd deelnemers. Mannen, vrouwen, kinderen, opa’s en oma’s liepen mee. Dat is ook al jaren de charme van de Run van Roden. Op welk niveau men ook acteert, er ligt voor iedereen een mooie uitdaging. Naast het grote aanbod van afstanden en disciplines werkt natuurlijk ook de omgeving mee. Lopen door het mooie Roden is zeker geen straf. Alleen de omgeving is voor veel lopers al een goede reden om aan de start te verschijnen.

Dit jaar dus voor 34e keer en voor het eerst op een zondag. Niet alleen een dagje later, ook nog eens twee uurtjes eerder dan gebruikelijk. De organisatie hoopt zo nog meer lopers en toeschouwers naar het dorpscentrum te trekken voor een leuke middag vol sport en entertainment. De voorbereidingen zijn zo goed als afgerond en de inschrijvingen inmiddels geopend. Wie zich voor 10 juni had ingeschreven kreeg er zelfs gratis een mooi t-shirt in de opgegeven maat bij. Het parcours leidt de deelnemers ook dit jaar weer door het oude en sfeervolle centrum van het Brinkdorp Roden en het mooie Mensingebos. Deelnemers zullen zich als vanouds gesteund vinden door het vele publiek dat de Run van Roden jaarlijks naar het centrum weet te trekken. Volle terrassen, een gezellige horeca en enthousiaste toeschouwers langs het parcours is al jaren een zekerheidje. Ook een zekerheid is de afwisseling in het parcours. De route loopt in het dorp over klinkers en asfalt en in het bos over verharde zandpaden. Er zijn maar weinig loopevenementen die deze mooie afwisseling van ondergronden en de prachtige bezienswaardigheden onderweg weten te combineren. Kortom, een uniek parcours.

Om 14.00 uur wordt er gestart in bijna alle afstanden. Alleen de 1k Run start tien minuten later en de Scholierenrun om 16.00 uur. Maar daarover later meer. Traditioneel zijn er ook prijzen te winnen tijdens de Run van Roden. De snelste lopers van de kwart en de halve marathon kunnen een mooie 50 euro tegemoet zien als zij als eerste de finish weten te bereiken. Voor de nummers twee ligt er 30 euro klaar en een derde plaats is nog altijd goed voor 20 euro. Daarbovenop komt de echte uitdaging. Ieder parcours heeft natuurlijk een zogenoemd ‘parcoursrecord’, zo ook het parcours in Roden. Bij de kwartmarathon voor de heren ligt dit record op een zeer scherpe 35 minuten en 16 seconden. In 2010 wist Frank Blikslager deze tijd neer te zetten. De snelste vrouw bij de kwartmarathonloopsters kwam binnen na 44 minuten en 4 seconden. An Bennema deed dit in 2014. De Run van 2010 blijkt een sterke te zijn geweest. Ook het record op de halve marathon over een afstand van ruim 21 kilometer stamt uit 2010. Paul Zwama wist een tijd te klokken van 1.11.17. Het record bij de dames is vorig jaar neergezet op 1.30.46 door Wendy Sasse. Het verbreken van één dezer records zal de winnaar een leuk extraatje opleveren van nog eens 50 euro aan prijzengeld. Inschrijven voor de kwart en de halve marathon kan online op www.runvanroden.nl, de kosten voor deelname bedragen 10 euro. Daarvoor kan er zondag 26 juni vanaf 12.00 uur een startnummer worden opgehaald. Het startnummer is voorzien van een chip die de tijdregistratie bijhoudt.

Naast de Univé marathons heeft ook de Fitnesscentrum Roden Scholierenrun zich inmiddels ontwikkelt tot een populair evenement. Veel basisschoolleerlingen doen mee aan de Trimloop en de 1K Run. Tijdens de Trimloop kunnen leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8 zoveel rondjes lopen als ze zelf willen. De 1K Run is een echte wedstrijd voor de competitieve lopers uit de groepen 4 tot en met 8. Wie is de snelste loper of loopster over precies één kilometer? Dat gaan we zien op zondagmiddag 26 juni vanaf 14.00 uur. Inschrijven voor de Scholierenrun kan online en kost 3 euro. Voor de 1K Run bedragen de kosten 5 euro, maar dat is dan wel inclusief de chip voor tijdregistratie. Oh ja, en het is voor basisschoolleerlingen, dus de maximum leeftijd is 13 jaar. Het leuke aan de Scholierenrun van dit jaar is dat de run door scholen gebruikt kan worden als sponsorloop. De organisatie zorgt voor het parcours en de stempelposten, terwijl de leerlingen geld voor de school of een goed doel bij elkaar lopen. Zeker drie scholen maken gebruik van deze mogelijkheid.

Vervolgens is er ook nog de Intersport Superstore Roden Estafette Run, een estafette over een afstand van 5 x 3,5 kilometer voor teams bestaande uit minimaal drie en maximaal vijf lopers. Iedere deelnemer krijgt een chip, zodat er niet alleen gekeken kan worden naar het snelste team, maar er ook gezien kan worden welke loper individueel het snelste over de meet kwam. Veel bedrijven zien de Estafette Run als een ideaal teambuildingsuitje om de saamhorigheid te versterken. Maar natuurlijk zijn ook vriendenteams zeer welkom bij de estafette. De kosten per team bedragen 35 euro. Daarvoor krijgt iedereen wel, zoals bij elke run, een mooi aandenken in de vorm van een herinneringsmedaille.

Ook dit jaar zal de Run van Roden weer een fantastisch evenement blijken te zijn waar lopers kunnen genieten van het mooie parcours door het sfeervolle centrum en bezoekers zich kunnen vermaken op de prachtige terrassen van mooi Roden.

Wat: Run van Roden

Onderdelen: Univé halve en kwart marathon,

Fitnesscentrum Roden Scholierenrun,

Intersport Superstore Estafetterun

Waar: Roden

Wanneer: Zondag 26 juni, 14.00 uur

Informatie: www.runvanroden.nl