Rutte: harde en korte klap met brede maatregelen

Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.

REGIO – Het kabinet wil het coronavirus een harde en korte klap geven met brede maatregelen voor iedereen en trekt daarom de teugels voor de komende weken flink aan., zo liet demissionair premier Mark Rutte weten tijdens de persconferentie.

‘Het virus zit overal, door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden’, zei Rutte vanavond. Ook rijzen het aantal besmettingen (zo’n 16.000) de pan uit en dus zit er niks anders op dan nieuwe maatregelen vindt het kabinet. De 1,5 meterplicht komt weer terug op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, de mondkapjes mogen ook weer op en restaurants en cafe’s moeten de deuren om 20:00 uur sluiten. Niet essentiële winkels en contactberoepen moeten om 18:00 dicht.

Evenementen mogen doorgaan, maar moeten om 18.00 uur stoppen. Ook zijn een vaste zitplaats en een check van het coronatoegangsbewijs verplicht. Er mogen maximaal 1250 mensen in een zaal. Voor theaters, bioscopen en concertzalen (met zitplaatsen) geldt geen vervroegde sluiting. 

Verder: het dringende advies om thuis maximaal 4 mensen te ontvangen, zoveel mogelijk thuis werken en geen publiek bij sportwedstrijden. Ondertussen wordt gewerkt aan uitbreiding van toegang met een QR-code naar andere sectoren en op de werkvloer. Ook zouden ondernemers straks mogen kiezen tussen 2G en 3G, maar dat kan pas als het parlement daarmee instemt. De maatregelen gaan morgenavond om 18:00 uur in en gelden sowieso voor de komende drie weken.