Rutte over motie Sylvana Simons: ‘onbeschaamd en onbeschaafd’

Afbeelding
Nieuws

De motie die Sylvana Simons indiende in het laatste coronadebat wekte eerder irritatie dan bereidheid tot discussie bij demissionair premier Mark Rutte. In de motie van BIJ1 verwijt de eenmansfractie het kabinet de dood van 30.000 Nederlanders als gevolg van het coronabeleid. Volgens Simons wordt er gekozen om het virus ‘gecontroleerd te laten uitrazen’ met vele doden tot gevolg. “Je kunt niet alles zeggen”, zei de zichtbaar vermoeide regeringsleider.


‘Dood door schuld’


In de motie staat niet letterlijk ‘dood door schuld’, maar zo leek de boodschap wel bij Mark Rutte over te komen. De tekst: “Constaterende dat deze strategie de volksgezondheid ernstig heeft geschaad, meer dan 30.000 doden tot gevolg heeft gehad en potentieel honderdduizenden Nederlanders langdurig ziek heeft gemaakt”. ‘Deze strategie’ verwijst naar het coronabeleid van het kabinet en koppelt de 30.000 doden en langdurig zieken door corona aan dat beleid. Rutte voelde zich hierdoor persoonlijk aangevallen en wilde niet meer in discussie omdat de motie niet voor een dialoog maar louter irritatie zorgde. Dat zal niet Simons’ beoogde effect geweest zijn.


Gewrijf in de ogen


In een onzekere periode waarin veel mensen het coronavirus als nieuwe factor meenemen wanneer ze weer een zorgverzekering kiezen, huizenbezitters in Limburg zich over hun woonverzekeringen moeten buigen en misdaadverslaggevers niet meer zonder beveiliging over straat kunnen, viel de woordkeuze van de motie niet in goede aarde. Na de eerdere versoepelingen en het meteen stijgende aantal coronabesmettingen moesten Hugo de Jonge en Mark Rutte al flink door het stof. Ook kwam er kritiek vanuit festivalorganisatoren en de horeca die hun plannen voor de zoveelste keer in duigen zagen vallen. Kortom: de premier is op het moment niet te benijden. Het gewrijf in de ogen sprak boekdelen.


 


Motie verworpen


Al sinds het coronavirus in maart 2020 zijn intrede deed in Nederland, is er discussie over het te voeren beleid. Wel of geen lockdown, mondkapjes of geen mondkapjes en sturen op ziekenhuiscapaciteit of aantal besmettingen. Ook is er discussie over de zwaarst getroffen sectoren zoals de evenementenbranche en de horeca en natuurlijk over het vaccinatiebeleid, dat betrekkelijk laat op gang kwam. Hoewel men benadrukt dat er geen handleiding was voor deze situatie die de wereldbevolking heeft overvallen, draait het dagelijkse meningencircus op volle toeren. Simons wilde met de motie duidelijk een andere strategie voor het coronabeleid. Maar hiervoor kreeg ze geen steun. BIJ1 was de enige partij die voor de motie stemde, waarmee het de prullenmand in kon. De overige partijen in de Tweede Kamer waren het unaniem oneens met Simons. Een klein steuntje in de rug voor de geplaagde premier, die ook nog middenin in een moeizaam formatieproces zit.


Motie ging volgens Rutte te ver


Rutte haalde al voor de stemming door handopsteking de motie onderuit door deze resoluut als verkapte beschuldiging te classificeren. “U verwijt ons de dood van 30.000 mensen”. De VVD-leider noemde dit ‘onbeschaamd en onbeschaafd’ en liet Simons weten dat ‘je niet alles kunt zeggen’. “Het is een kwestie van beschaving om grenzen te stellen aan wat je roept”, smoorde de premier deze nieuwe en harde kritiek.

UIT DE KRANT

Lees ook