‘’s Morgens met het trekkertje over het land lijkt me het mooiste dat er is’

Afbeelding
actueel

Lennard Schuiling (18) is van plan boer te worden


VEENHUIZEN – Nu al levert Lennard Schuiling de piepers voor Piepers & Paupers in Veenhuizen. Een projectje dat hij bedacht tijdens zijn stageperiode op de boerderij van de familie Drent in het gevangenisdorp. ‘Van land naar klant’ noemt hij de pilot waarin hij toekomst ziet. De ambitieuze boer in spe laat zich niet uit het veld slaan door de ingewikkelde regelgeving waar boeren momenteel mee opgescheept zitten. Sterker nog; hij is zich van plan te focussen op kleinere oplossingen en de korte keten. Daarmee hoopt hij de frieten van Veenhuizen op de menukaarten in Noord-Nederland te krijgen.


Lennard groeide op als boerenzoon op een familiebedrijf in Veenhuizen. Hij weet wat het is om in weer en wind de oogst in de gaten te houden. Met de laarzen in de blubsie te staan. Niet zo verwonderlijk dat hij akkerbouw studeert in Stad. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de boerderij van Drent óf de aspergeboerderij van Hermen Hoorn waar zich bezighoudt met de teelt van asperges. Een Facebookbericht van Piepers en Paupers bracht hem op een idee. “Ik zag dat ze in Veenhuizen wilde beginnen. Thuis heb ik een boerderijwinkel. Daar verkoop ik spullen uit mijn moestuin en aardappelen van Hedde Drent. Die heb ik samen hem gepoot. Ik heb gereageerd op het bericht en gevraagd of ze misschien een keer iets van mij wilden proberen. Daarop regeerde Jan Willems van Piepers en Paupers. Het bleek precies bij zijn visie te passen. Hij wil met zijn zaak zoveel mogelijk werken met lokale producten. Zo is het begonnen. Nu lever ik wekelijks een paar kilo consumptieaardappelen uit Veenhuizen aan Piepers en Paupers. Mooie, lekkere aardappelen die goed bakken. Het is een proef, nu gaan we bekijken hoe we het verder kunnen uitbouwen”, zegt Lennard die daarbij graag de samenwerking op zou zoeken met Hoorn en Willems. “Je hoeft niet altijd groot te zijn. Je kunt ook kijken naar kleinere oplossingen. Ik geloof in de korte keten. Van land naar klant. Hier patat maken en lokale producten verwerken in de regio. De Veenhuizer friet op de kaart zetten, hoe mooi zou dat zijn? Daar ga ik me op focussen.”


Dat boer zijn best een uitdagend bestaan is, ontkent Lennard niet. Neem alleen het weer al. Zelden is het zoals je het graag zou hebben want of te droog, te nat, te heet of te koud. Vriendschap sluiten met de weergoden  zit er nou eenmaal niet in. “Het ideale weertype? Overdag 25 graden en ’s avonds regen. Maar dat gebeurt nooit natuurlijk, haha. We hebben net een heel lange droge periode gehad. Dat betekent dat we iedere dag met beregeningshaspels aan de slag moeten. Een race tegen de klok. Heb je het laatste stuk beregend, verkleurt het blad aan de andere kant van het perceel alweer van de droogte. Nu sloeg het weer onverwacht om. Valt er veel meer dan er was voorspeld. Dan ligt het gevaar op de loer: schimmels en virussen. Vooral zetmeelaardappelen zijn daar erg gevoelig voor. Dan moet je bestrijdingsmiddelen inzetten.  En je hebt ook nog insecten die het blad aanvreten. De coloradokever bijvoorbeeld. Die planten zich ook nog eens snel voort. Een boer moet het weer en de luchtvochtigheid goed in de gaten houden en zijn land regelmatig inspecteren.”


Uitdagend of niet, een eigen boerderij, een aardig perceeltje erbij en een trekker, dat is de droom van Lennard Schuiling. Lennard is niet vies van hard werken en laat zich ook niet tegenhouden door de ingewikkelde regelgeving waar boeren mee te maken hebben. “Akkerbouw is echt mijn ding. Iets in de grond stoppen en dat onder de beste omstandigheden te laten groeien, vind ik prachtig. ’s Morgens met het trekkertje over het land lijkt me het mooiste dat er is. Daar ga ik voor.”    

UIT DE KRANT