Samen boodschappen doen ‘wel zo leuk’

DKT_DKT-p17.pdf - Adobe Acrobat Pro

PEIZE – Bertha de Vries doet wekelijks samen met Rika van der Tuin boodschappen bij de plaatselijke supermarkt in Peize. ‘Ik ben enkele jaren geleden benaderd door een vriendin om mij aan te sluiten als vrijwilliger bij Humanitas Noordenveld. Het doen van boodschappen leek mij een geschikte klus. Dat doe ik nu elke week met dorpsgenoot Rika van der Tuin.’

En die is er maar wat blij mee dat er elke donderdagochtend koers wordt gezet naar de PLUS. ‘Ik maak zelf mijn boodschappenlijstje. Brood, beleg, keukenrol, boter, koekjes en drinken. Dat zijn zo ongeveer de wekelijkse boodschappen. Ik kan zo het rijtje opdreunen. Het mooie is dat ik mee kan met de auto en zo als het ware nog zelfstandig mijn boodschappen kan doen. Weet je, ik ben al 94 en woon nog steeds op mij zelf. Ziek voel ik mij niet, wel oud. Je gaat steeds moeilijker lopen en bent sneller moe. Weliswaar ontvang ik dagelijks veel hulp van een thuiszorgorganisatie, toch ben ik blij dat ik nog in mijn eigen huis kan wonen. Samen boodschappen doen gaat nu al zijn vierde jaar in,’ laat Rika van der Tuin tevreden doorklinken.

Naast een vaste baan als kraamverzorgster in de drie noordelijke provincies heeft Bertha de Vries nog tijd om deze activiteit te organiseren. ‘Soms wel hectisch en past het niet op de donderdag. Dat geeft niet, we zijn er altijd nog uitgekomen. Het is goed en nuttig werk. Je krijgt in al die jaren een band met elkaar. Als er iets is dan bellen we even. Het doen van boodschappen is ook een stukje vertrouwen naar elkaar toe. Boodschappen doen is meer dan alleen naar de winkel gaan. Ik ruim de boodschappen op en we drinken een kopje thee. We zien het ook als een gezellig uitje,’ zegt Bertha de Vries. ‘Ik vind het fantastisch dat iemand als Bertha dit vrijwillig wil doen. We maken goede afspraken en het is voor mij erg gezellig om naar de winkel te gaan,’ vindt Rika van der Tuin.