SBO ’t Hoge Holt

RODEN-hoge-holt

RODEN-hoge-holt-01RODEN-hoge-holt-03RODEN-hoge-holt-04Uit de school geklapt

Van school oudste naar brugpieper in een week of zes. Dat is het ‘lot’ van honderden kinderen in de regio, die na de zomervakantie de overstap van het basis- naar het voortgezet onderwijs maken. In ‘Uit de school geklapt’ blikken ze terug én vooruit.

School: SBO ’t Hoge Holt

Groep: Aqua & geel

Aantal leerlingen: 13 & 12

Ze zitten net voor een lesje veilig verkeer, de schooloudsten van SBO ’t Hoge Holt wanneer we de deur komen binnenvallen. Ogenschijnlijk rustig klasje, de aquagroep van meester Stephan Bouwes. Op de vraag wie er iets kwijt wil over zijn of haar tijd op ’t Hoge holt steekt niemand z’n vinger op. Uiteindelijk is het Jessica die de stilte doorbreekt. Ze vindt het heerlijk op school. Zo anders dan de school in Marum, waar ze hiervoor op zat. “Ruzies worden hier onmiddellijk opgelost”, zegt de diva die van plan is vrachtwagenchauffeur te worden. Net als haar vader. En haar moeder, die ook al eens een wegreus bestuurde. Sharif is ook erg positief over zijn school. Hij vindt leren leuk. Rekenen, taal, spelling, dat werk. En dat hebben we -eerlijk is eerlijk- nog niet vaak gehoord tijdens de bezoekjes aan groepachtsters. Wat Sharif ook is bijgebleven: de kooklessen. Eén keer per maand knutselde hij de lekkerste minipizza’s in elkaar. We willen natuurlijk wel even weten wat zijn specialiteit is. “Macaronischotel”, is zijn resolute antwoord. Hoe toevallig, net het lievelingskostje van de redacteur. Sharif gaat naar de Esborg in Roden. Samen met zijn allerbeste vriend. En hoewel hij het erg naar zijn zin heeft, kijkt hij er naar uit.

Matthijs is ook zo tevreden over zijn school, laat hij weten. “Tien keer beter dan mijn vorige school. Ze leren je hier hoe je met elkaar om moet gaan. We hebben een muntje, dat staat voor: ‘stop, denk door’. En als een heftige discussie uit de hand dreigt te lopen, denk je aan dat muntje. Eerst nadenken, dan doen. Dat werkt.” Matthijs gaat straks per bus naar het Diamantcollege in Groningen. Sander zal vooral de potjes voetbal op het plein missen. Net als de apekooispelletjes, tijdens de gymlessen. De tafels mist –ie niet. Nou ja, als kiespijn dan. Sander weet al wat hij worden wil: loodgieter. Iemand moet het bedrijf van z’n vader overnemen, zegt –ie. Op de Nijeborg probeert hij in ieder geval alvast een lekkere basis te werken. Georgina zat eerst op het Sterrepad in Nuis. Kon ze haar draai niet helemaal vinden. Ze zat in een klas van 30 kinderen en nu in één met 13. “Ik word hier ook veel meer geholpen.” Over meester Stephan is ze trouwens ook erg te spreken. Geen wonder ook, want hij brengt haar regelmatig een kopje thee. “En o ja, hij gooit ook wel eens een beker water over ons heen.” Huh? “Moeten ze even afkoelen”, verklaart meester Stephan zijn actie. “En meester is Ajax-fan. Maar of hij zelf wel kan voetballen… Er staat een filmpje van hem op Youtube waarop hij helemaal onderuit gaat”, roept Bianca door de klas. De klas lijkt helemaal op stoom te komen naeen minuut of twintig. Nog een bijzondere ontdekking: de halve klas wil op een dikke truck rijden. Niet alleen Jessica, maar ook Pascal en Rowen zien zichzelf lekker toeren op een vrachtwagen. Allemaal geërfde genen waarschijnlijk. Pa is het, broer ook. “Wat van de wereld zien. Overal een beetje rondkijken”, is de motivatie voor Rowen of zijn truckersrijbewijs te halen.

Tot slot willen we nog even van meester Stephan weten wat hij vindt van groep Aqua. Misschien behoeven de klaskleuren een beetje uitleg: op ’t hoge Holt hebben alle groepen kleuren, in plaats van nummers. “Omdat iedereen op z’n eigen niveau werkt en de één dus iets verder is dan de ander met bepaalde stof. Zo verdoezelen we dat een beetje. We bieden de kinderen wel allemaal reguliere lessen aan, volgens dezelfde methode als op andere basisscholen. Ze moeten wel wat bagage hebben! Maar ieder kind kan hier op z’n eigen tempo werken”, legt Stephan uit die Aqua één van de leukste groepen vindt die hij ooit heeft gehad “Echt een supergezellige klas. De sfeer is top. Vaak zie je met meiden in de klas dat er vaak even wat is. Wat venijn. Hier niet. Het klikt gewoon.” Glunderende kinderkoppies na zoveel lof van de meester. Nu nog even op de kiek. “Mag de andere oudste groep er ook bij? Dat is groep Geel, de klas van Klaske Nijnhuis.” Natuurlijk mag dat.