Schaterheksen op OBS De Nijenoert

Afbeelding
actueel

LEEK - Geschater klinkt luid door de gangen van OBS De Nijenoert in Leek. De schaterheksen zijn gearriveerd. En een lol dat ze hebben. Ze betoveren iedereen door een betoverde lach. Maar o jee, ze houden niet weer op met lachen. Hoe kan dit probleem opgelost worden? Door een knip in de vingers en zonder geluid te schateren.


Het was weer zover. De oudertoneelgroep hadden druk gerepeteerd om iets moois op het podium neer te zetten voor kleuters van diverse scholen uit het Westerkwartier en Noordenveld. Voor twee avondvoorstellingen werden ouders, leraren, vrienden en belangstellenden uitgenodigd. Vervolgens waren er 6 voorstellingen op donderdag en vrijdag onder schooltijd. Sommige scholen zijn ieder jaar zo enthousiast dat ze met alle onderbouwleerlingen op bezoek komen. De zaal was goed gevuld met publiek en ze genoten met volle teugen van het stuk ‘De schaterheksen’ van de Leekster schrijver Wouter van Schie.


In dit betoverende toneelstuk leven drie heksen. Scheefneus, Kromneus en Puntneus. Ze schateren erop los. En de rechercheur wil ze proberen te vangen. Eigenlijk waren ze prinsessen, maar door een betovering werden ze in heksen veranderd. En alleen door een kus van een prins kunnen ze terugveranderen. En daarom laten ze iedereen lachen. Een houthakker die tevergeefs een bewegende boom om wil hakken, een boswachter die hem telkens tegenhoudt. Een boer en boerin die op zoek zijn naar hun kinderen Hendrik Jan en Liesje. Ze ontkomen er niet aan. Omdat de  boer en  boerin en de houthakker van de soep proeven die de heksen hadden gemaakt zwaaien de heksenzussen met hun toverstaf en laten ze iedereen zo hard lachen tot de heksen er gek van worden. Dan maar stilletjes lachen. Ook de boswachter moet eraan geloven. Hendrik Jan en zijn zus Liesje treffen hun ouders aan in stil gelach en ze proberen de betovering te verbreken. En dan blijkt dat als Hendrik Jan een handkus aan de schaterheksen geeft, dat ze veranderen in prinsessen. Hendrik Jan blijkt Jan Hendrik te zijn, het verdwenen prinsje. De  boer en boerin hadden hem als  baby gevonden. En in plaats met een prinses wil hij met zijn Liesje trouwen.


Dat dit toneelstuk zo mooi geworden is, is te danken aan iedereen die meegeholpen heeft op en achter het toneel. Van script, decor, kleding en spel tot schmink. Maar met zeer bijzondere dank aan Luchella de Vries. Zij heeft dit jaar voor het eerst deze oudertoneelgroep uitstekend geregisseerd.

UIT DE KRANT

Lees ook