Scheepstra Kabinet, Roden

Roden Voorleesmarathon-6

Datum: 21 mei
Tijd: 11.00 uur

RODEN – De voorleesestafette dus. Woensdag begon ie bij het Scheeptra Kabinet en zaterdagmiddag eindigde het daar – met veelal kinderspelen- ook weer. Was de cirkel weer rond. De voorleesestafette is één van de tientallen activiteiten die dit jaar worden georganiseerd vanwege het feit dat Hindericus Scheepstra precies 110 jaar geleden Ot en Sien bedacht. En dus werden verenigingen opgeroepen zoveel mogelijk Ot en Sien activiteiten te organiseren. De voorleesestafette kwam uit de eigen koker, die van het Scheepstra Kabinet dus.

Het idee van de estafette was van Saskia Venekamp. Het leek haar een prima idee om bekende en minder bekende (van notaris Herman Holland tot boekicoon Daan Nijman) voor te laten lezen uit Het Rode Boek, vol verhalen over Ot en Sien. Woensdagmorgen werd afgetrapt in het heilige der heiligen, het kabinet. En dus treft de ongenode gast- in dit speciale geval zeer welkom- Alie Folkerts, als altijd bijzonder goed gehumeurd. Zij leidt schrijver Harm de Jonge rond. De Jonge komt uit Boerakker maar is in Nederland echt wereldberoemd. Zo schreef hij dit jaar het kinderboekenweekgeschenk. Uiteraard was zijn muze (zijn vrouw dus) ook van de partij. Henk Tepper is vrijwel altijd in het kabinet, net als Vroukje Hartlief. Wat hebben zij de afgelopen twee jaar wat neergezet. Vond ook De Jonge. ‘Indrukwekkend. Een monument voor Ot en Sien. En dat in twee jaar,’ sprak de kindervriend oprecht enthousiast.

Eregast was woensdag Hindericus Scheepstra zelf. Of beter: Scheepstra 2.0. Met snor en erg lijkend op iemand van wie de integriteit dezer weken nogal eens in twijfel wordt getrokken, althans door een select gezelschap. Die Hindericus heeft er zin in. Logisch ook, want hij is terug op vertrouwde grond. Hij genoot namelijk zelf les op de voormalige Scheepstra-school. ‘Daar zat klas 1 en daar klas 5. In dat huis hiernaast woonde het hoofd der school. Ik kreeg les van Thomas Speerstra (ook oud Volksvermaker). Dat was altijd prachtig, want heer Speerstra draaide altijd films’, wist Hindericus zich nog bijzonder goed te herinneren.

Ook van de partij: Ot en Sien zelf en de moeder van Ot. Net als een nieuw bord. Mensen kunnen voortaan hun hoofd- mits niet te dik- door een gat steken en zich zo als ware Ot en Sien laten fotograferen. ‘Nemen we mee naar al onze activiteiten’, jubelde Alie, die er ten overvloede aan toe voegde dat ook het ontwerp van dit bord afkomstig was van Douwe Buiter en dat de onvermoeibare heer Tepper voor het timmerwerk had gezorgd.

Ondertussen is het grote wachten begonnen, wachten op de vijfde groepers van De Tandem uit Roden. Want zij hebben de eer om de voorleesestafette te mogen beginnen. Of beginnen? Eigenlijk hoeven ze zelf niet al te veel te doen. Harm de Jonge doet het vooral. Harm de Jonge is het prototype van een lievelingsopa. Kinderen zijn stil als Harm spreekt. Het kan dus wel.

Saskia Venekamp ziet dat haar idee zo gek nog niet was. Alie Folkerts is weer helemaal in haar element en Hindericus Scheepstra is dan wel stokoud, aan verbaal vermogen heeft hij – zo blijkt weer eens- nog helemaal niets ingeboet. De kinderen luisteren ademloos en dus is iedereen hartstikke blij. Oh ja, nu we er toch zijn. Tot het einde van het jaar zijn nog originele werken van Cornelis Jetses te bewonderen in het Scheepstra Kabinet. Mensen van heinde en ver komen er op af, van dichtbij (en dat is vaak zo) is de animo wat minder. En nog een oh ja. In het kader van Ot en Sien 110 waren diverse prominenten uit het dorp de afgelopen week te beluisteren op Radio 5. Betere Roden promotie was niet denkbaar.

Roden Voorleesmarathon-4

Roden Voorleesmarathon-5

Roden Voorleesmarathon-3

Roden Voorleesmarathon-2

Roden Voorleesmarathon