Seizoensopening met heel veel activiteiten!

Roden kinderboerderij-2

RODEN – Volksvermaken Roden opent aanstaande zaterdag (4 april) officieel het seizoen van haar kinderboerderij. In samenwerking met Promens Care – de gebruiker- worden dit jaar extra activiteiten georganiseerd, waarbij ook andere verenigingen zoals bijvoorbeeld Scouting Roden van de partij zullen zijn. Naast de prachtige speeltuin en de dieren die er altijd zijn, zijn er vanaf 13.00 uur allerlei extra attracties, waaronder een draaimolen en een springkussen. Kinderen kunnen bovendien geschminkt worden. Uiteraard is de kinderboerderij zoals altijd gratis toegankelijk. Volksvermaken rekent op mooi weer en een grote opkomst.

De Kinderboerderij in Roden is wellicht de meest populaire ‘attractie’ van het dorp. Je loopt er zo even heen. Er wordt geen entree geheven en behalve een speeltuin kun je er even zitten, iets drinken en eten.
‘Onze kracht is onze laagdrempeligheid’, zegt Bea Dijk, coördinerend medewerker van PromensCare. Want PromensCare is de gebruiker en de mensen van die organisatie zijn – naast de begeleiders Akkeline Jongsma, Jan Aalders en Bea dus- toch wel dé gezichten van de kinderboerderij.
‘We hebben ongeveer dertig mensen van PromensCare aan de slag hier’, vertelt Bea. ‘Zij hebben hun werk in de theeschenkerij, in de buitenploeg met Jan en binnen hebben we een aantal creatieve groepen. Officieel heet het inderdaad dagbesteding, de jongens noemen het toch vooral hun werk. En bovendien: er moet ook echt wel wat gebeuren hoor. Vooral buiten natuurlijk. Jan en zijn jongens hebben de wind er goed onder. Er is een enorme klik. Er wordt veel gelachen maar zeker ook hard gewerkt’, zegt Bea, die vanaf  2009 op de kinderboerderij werkzaam is.
Dertig mensen dus, zo ongeveer ook het maximale op dit moment. ‘Je moet mensen ook werk kunnen bieden, dus wat dat betreft zitten we met dertig mensen nu wel aan het plafond. Behalve hier verrichten de mensen ook wel werk bij de ‘buren’. Zo helpen we camping Ot en Sien jaarlijks met de opstart, al is het natuurlijk maar de vraag hoe dat dit jaar gaat. Dan moet je qua werkzaamheden overigens denken aan snoeien en opruimen. Half april starten we bovendien met een groep in het Scheepstra Kabinet aan de Schoolstraat. Daar zullen onze mensen productiewerk gaan doen en ook daar starten we creatieve groepen op. Mensen hebben het gevoel een volwaardige arbeidsplek te hebben, en dat moet ook. Ze doen van alles, bedienen de kassa en staan klanten te woord. Mensen die hier komen weten dat het soms wel eens wat langer kan duren maar maken daar in het algemeen geen punt van’, weet Bea.
Bea is uiteraard enorm blij met Volksvermaken, de eigenaar van de kinderboerderij. En die eigenaar let goed op en probeert de kinderboerderij elk jaar weer mooier en aantrekkelijker te maken.
‘Elk seizoen is er wel weer iets nieuws. Vorig jaar bijvoorbeeld een soort van springkussen. Zo blijft het steeds de moeite waard om deze kant op te komen. Ook leuk is dat je hier steeds nieuwe generaties ziet. Kinderen die hier vroeger speelden, hebben nu zelf kinderen. Je ziet ook veel opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Er is hier altijd wat te doen. Volksvermaken is eigenaar, wij huren het weer en exploiteren het.
Dat gaat heel goed allemaal. We hebben een geweldige ruimte en kunnen hier heerlijk werken. Wensen heb je natuurlijk altijd. Meer ruimte bijvoorbeeld, maar dat zit er hier niet in. Hier is het goed zo. In alle opzichten.’
PromensCare zou ook mensen in de nieuwe kantine van VV Roden onderbrengen, maar dat plan is van de baan.
VV Roden wachtte zelfs met het smeden van plannen voor de bouw van een nieuwe kantine. Door de veranderingen in de zorg gaat PromensCare echter geen langere huurtermijnen meer aan. Jammer, maar wie weet wat de toekomst brengt.
Bea is ondertussen druk bezig de mensen aan het werk te houden. ‘Het verloopt hier allemaal zo natuurlijk. Zo naturel. Onderling; tussen de begeleiders en met het publiek. En we zijn natuurlijk ook trouwlocatie nu. Vorige week trouwde Jan Aalders hier. Dat was een heel mooie happening. Het zaaltje leent zich er ook prima voor. Dus wie weet willen meer mensen in de toekomst hier trouwen.
Het kan en mag’, besluit Bea.
Ezels, kippen, eenden, geiten. Een kabelbaan, een wipwap, wipkippen en schommels. Een kop koffie, thee of fris. Een koek en ijs. Daarvoor kun je terecht op de kinderboerderij in Roden, waar de enthousiaste mensen van PromensCare je immer op je wenken bedienen. Met dank dus aan Volksvermaken.