‘Selfies maken is ook rekenen’

PEIZE-Spectrum-rekendag

Grote Rekendag op ’t Spectrum: meten is weten

PEIZE – Het was vorige week woensdag ‘De Grote Rekendag’. OBS ’t Spectrum uit Peize is één van de weinige trouwe deelnemers uit de gemeente aan dit landelijk schoolproject, dat al voor de dertiende keer werd gehouden. De Krant was uitgenodigd voor de opening.
De hele dag rekenen. Dat klinkt saai, maar is het niet. De woensdagmorgen begon met een leuke opening, waarbij alle 250 leerlingen van de school de film kregen te zien, waarop foto’s staan die leerlingen hebben gemaakt. Het thema is dit jaar ‘meetkunde uit de kunst in de klas’.  Ervaren werd dat de tegenwoordige populaire selfies ook rekenen is.
“Door zelf ontdekken leer je nog beter rekenen”, werd de kinderen aangegeven. En dus maakten ze meetselfies vanuit allerlei perspectieven. Een grote schoen op de voorgrond, kinderen in het klein erachter, een kind toonde een meetselfie waarbij het leek alsof er een kip werd opgegeten. “Het is meten wat niet in het leerboekje staat”, zegt directeur Ina Witteveen. “De kinderen van Groep 8 bijvoorbeeld gingen op de grond liggen. Er werd berekend hoeveel kinderen er in een cirkel kunnen liggen. Het is creatief rekenen, allesbehalve uit een rekenboekje”. Na de meetselfies gingen alle groepen met het thema aan de slag. Groep 7 nam ‘optische illusies’ onder de loupe. Aan de hand van een tekening moesten kinderen hun eigen visie geven; wat ze zagen. Het lijkt alsof het allemaal klopt en ook weer niet. Wat valt op? Het is een bepaalde manier van kijken. “De ene keer moet je zo kijken en de andere keer zo”, legde een meisje uit. Ook werd een film getoond, genaamd ‘Cool Optical Clussing’. Over diepte zien. Het kon ingewikkeld. Een meisje hield het simpel en zag ook diepte in de letters van de naam. En wat hebben de kinderen verder geleerd? Dat het hele leven bestaat uit rekenen. Zoals aan het begin van de dag. En of er 250 kinderen in een klein speellokaal  passen bijvoorbeeld. Ook leerzaam voor de fotograaf: hoe krijg je het beste 250 kinderen op de foto.