Showband opent haar deuren in oktober

Showband Marum 4

MARUM – Gedurende de maand oktober is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij Showband Marum. Alle onderdelen van de vereniging kunnen namelijk nieuwe leden gebruiken.

Bigband & Zo is een uitgebreide bigband, met een brede bezetting. Naast de klassieke bigband-instrumenten zoals saxofoon en trompet, is er bij Bigband & Zo ook plaats voor klarinet, fluit en euphonium. De band is vooral op zoek naar mensen die een zwaar koperinstrument bespelen, fluitisten en percussionisten. Maar ook als je een ander instrument bespeelt, ben je van harte welkom op de open repetitie. De repetitie vindt plaats op woensdagavond 8 oktober in dorpshuis De Vrijborg aan de Nieuweweg 80 in Nuis en duurt van 19.30 uur tot 22.00 uur. Deelnemers mogen gerust hun eigen instrument meenemen.
De showband kan vooral bij de Brass nieuwe mensen gebruiken, zowel groot als klein koper. Maar ook bij de andere secties is men van harte welkom eens mee te doen. Alle vrijdagavonden in oktober staat de deur open en het maakt daarbij niet uit of je al een instrument moet bespelen of het nog moet leren. De repetitie is vanaf 19.30 uur in Ons Centrum aan de Kruisweg 32 in Marum.
Showband Marum is een jonge en dynamische club die zich wil onderscheiden met haar showprogramma’s. Vernieuwing en originaliteit zijn daarbij twee belangrijke waarden. Deze aanpak bracht de band al veel competitieve successen, bijvoorbeeld op het wereld Muziek Concours en het Open Dutch Showcorps Championship. Showband Marum verzorgt optredens door heel Nederland, maar is ook internationaal een graag geziene gast. Showband Marum is afkomstig uit Marum. Een deel van de leden komt uiteraard uit het dorp zelf, maar een groeiend deel komt uit de gehele noordelijke regio (Friesland, Groningen en Drenthe). De ambitie is om nog meer een korps te worden voor mensen uit de hele regio. Vanaf 2009 presenteert Showband Marum zich in een geheel nieuw uniform. De kleuren blauw en geel (en vanaf de jaren negentig ook rood) waaraan Showband Marum altijd te herkennen is geweest, zijn verwerkt in een opvallend uniform dat veel klasse en stijl uitstraalt. Momenteel bestaat Showband Marum uit ongeveer veertig uitvoerende leden met een gemiddelde leeftijd van rond de twintig jaar.
Showband Marum kent een rijke historie. De club werd opgericht in 1958 onder de naam Showband Harmonie Marum. Destijds vormde de drumband samen met de plaatselijke fanfare nog één vereniging. De band startte als tamboer- en lyrakorps, maar is uiteindelijk doorgegroeid tot een showband met volledige fanfare bezetting. In 1970 scheidde de showband zich af van de muziekvereniging, waarbij een aparte vereniging met eigen statuten werd gestart. De ontwikkelingen waren vanaf dat moment stormachtig. Showband Marum verwierf al snel een goede naam in Nederland. Het eerste buitenlandse optreden was in 1979 en vond plaats in Leverkusen. Engeland volgde al snel in 1981. Daar werd de band zelfs uitgeroepen tot ‘Best Overseas Band’ tijdens een internationaal festival in de Wembley Arena in Londen. Daarna volgden nog enkele optredens in Frankrijk.  Dat de band niet stilstond wordt goed geïllustreerd door het majorettepeloton. Het heeft zich ontwikkeld van een twirlpeloton naar een moderne colorguard. Deze vormt nu een belangrijke choreografische en visuele ondersteuning voor de shows van de Showband door gebruik te maken van ondermeer vlaggen, rifles en sabres. Ook het slagwerk heeft vanaf 1958 een grote ontwikkeling doorgemaakt. De snaredrums, diepe trom, bekkens en grote trom hebben plaats gemaakt voor high tension snares, gestemde bassdrums, cymbals en quints. De shows van Showband Marum zijn in deze ontwikkeling mee veranderd. Amerikaanse stijlen, ballet, dans, twirl en eigen muziekarrangementen zijn invloeden die bij Showband Marum hebben geleid tot een geheel eigen, aansprekende stijl. Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan in 2008 organiseerde Showband Marum in Marum het culturele evenement ‘Cultura Marum’. De meeste recente grote verandering vond plaats in 2009, toen Showband Marum de overstap maakte van ‘showbandstijl’ naar de Amerikaans getinte ‘corpsstyle’.

Foto Showband Marum 9