Slag om Norg gaat op internationale tour

image

NORG – De wielerwedstrijd Slag om Norg heeft een verzoek verstuurd aan de UCI en KNWU om op de internationale kalender te komen staan. Daarmee wordt er een nieuw hoofdstuk aan de toch al zo kort, maar fraaie historie toegevoegd. Geestelijk vader Dick Heuvelman is euforisch, terwijl bestuurslid Marco Bos van Stichting Wielerpromotie Noord-Drenthe eveneens content is.

Binnen vijf jaar naar de status van internationale wielerwedstrijd, het lijkt te gaan lukken met de Slag om Norg. Dick Heuvelman, een van de bedenkers van de koers, toont zich een tevreden man wanneer de upgrade van de koers ter sprake komt. “Dit is geweldig”, stamelt hij. “In vijf jaar tijd zulke progressie maken, het tekent de potentie van de koers.” Ook Marco Bos, bestuurslid van Stichting Wielerpromotie Noord-Drenthe is content met de ontwikkeling. “We hebben ons aangemeld bij de UCI en KNWU voor een plekje op de internationale wielerkalender voor 2016. Dat moest voor 18 mei gebeuren. Het betekent dat de Slag om Norg zal upgraden 1.2. Dat houdt in dat er internationale ploegen naar Norg kunnen komen.” Voor de goede orde, daarbij komen topformaties als Sky en Astana nog niet direct naar Noordenveld, maar deze nieuwe status vanaf 2016 kan er wel voor zorgen dat die teams hun beloftenrenners in Norg laten rijden. Met andere woorden, bij de Slag om Norg kunnen vanaf volgend jaar de toppers van de toekomst hun wielerkunsten vertonen. “Met 1.2 hebben we een nog mooier deelnemersveld dan we al hadden.”

De Slag om Norg bestaat zoals gezegd nog niet zo lang, maar wordt door wielrenners nu al omarmd. Het is een eigenzinnige, unieke koers, die iets toevoegt aan de internationale wieleragenda. “De Slag om Norg zorgt eigenlijk voor vernieuwing binnen de wielersport”, weet Bos. “De internationale kalender ziet er ieder jaar grotendeels hetzelfde uit en iets nieuws spreekt dan aan. We willen hier een wedstrijd bieden wat echt topsport is, de mensen die hier winnen later terugzien in de bekende topkoersen. Het kost inderdaad extra geld, maar we denken dat dit voor ons de manier is om ons extra te profileren als wielerwedstrijd. De status van ProTour koers moeten we niet aan denken, dat is niet realistisch. Maar deze status zet ons ook zeker op de kaart.”

De statusupgrade maakt Noordenveld nog interessanter als wielergemeente van Drenthe. Juist voor sponsoren is het aantrekkelijk om in te stappen, zo betoogt Bos, want er zijn gesprekken gaande om de wedstrijd live op de regionale omroep uit te zenden. “De voorgaande jaren heeft de provincie Drenthe meegewerkt, hopelijk willen ze dat dit jaar ook doen. De gemeente Noordenveld heeft al aangegeven ons de komende drie jaar te zullen steunen. Maar op een gegeven moment moeten we steeds meer op eigen benen gaan staan. We denken ook dat we sponsors echt wat te bieden hebben. Zo zijn we met RTV Drenthe in gesprek om de koers een aantal uren live op tv uit te zenden. Zij bieden de zendtijd, nu is het zaak een productiemaatschappij te vinden die dat op zich wil nemen. Dat maakt het voor sponsoren ook weer extra interessant.”

Kortom, de toekomst ziet er goed uit, maar eerst staat de editie van 2015 voor de deur. Op 9 augustus wordt de koers nog in de huidige hoedanigheid verreden. “We krijgen hetzelfde soort spektakel als vorig jaar”, weet Bos. “Het parcours is uitgebreid naar 180 kilometer en de stroken achter Peest en Norg zijn erg bijzonder. Daarnaast zijn we bezig om een groot scherm in het centrum van Norg te plaatsen, waarop de koers constant gevolgd kan worden. De mensen moeten echt het ‘Slag om Norg-gevoel’ beleven, dat is waar we naar streven.”

De Slag om Norg hoopt wat betreft de upgrade in 2016 over een maand uitsluitsel te krijgen van de UCI.